In fiecare zi consumăm alimente care pot să aibă un efect protector împotriva cariilor sau dimpotrivă pot să sensibilizeze structura dentară. În țările industrializate există o tendință spre a consuma alimente procesate care au un impact negativ asupra cavității bucale dar si a organismului în general. Prevenția rămâne singura armă împotriva cariilor sau a inflamației gingivale care este precursorul parafontozei. Ideal dinții se periază de două ori pe zi iar apa de gură este unul din mijloacele suplimentare de curățare a cavității bucale. Pe lângă igienă, dieta are un rol major în menținerea sănătății orale. Unele categorii de alimente pot fi prea dure și pot să lezeze gingia, pot fi acide ți vor eroda smalțul, pot fi dulci și   constituie hrana pentru bacterii.

  • Alimentele precum pâinea, orez, cartofi- considerate alimente de bazaă au zaharuri ascunse regăsite sub formă de polizaharide și pot altera smalțul dentar.
  • Fructele și legumele- fructele proaspete deși conțin zaharuri nu sunt dăunătoare pentru cavitatea bucală. Citricele prin acizii pe care- i conține pot duce la erodarea smalțului.
    Legumele fibroase necesită mai mult timp pentru a fi mestecate, cresc cantitatea de salivă iar acizii vor fi neutralizați.
  • Băuturile carbogazoase- conțin cantități mai mari de acizi care dsunt responsabili de atacul smalțului.
  • Lactatele- au proprietatea de a preveni instalarea leziunilor carioase și de a întări structura dentară.
    Pentru prevenirea deteriorării dinților în urma alimentelor consumate este indicată limitarea zaharurilor și a acizilor integrați precum și o igienă corectă. (Dr. Dan Gavrilă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here