România are termen până anul viitor să transpună în legislația națională o directivă europeană care va avea drept efect direct creșterea semnificativă a salariului minim, arată alba24.ro.

Sunt două variante în care vor crește salariile minime. Prima este una sugerată chiar de Parlamentul European. „Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut”.

O a doua variantă este aceea de a lua în calcul coșul de consum pentru un trai decent.

Cât ar crește salariile angajaților

Concret, dacă venitul minim adecvat ar fi de 50% din salariul minim brut, salariile minime ar trebui să crească la 3.500 lei. Dacă se ia în calcul coșul de consum pentru un trai decent, salariul minim net ar trebui să crească cu 800 lei. Dar, în orice variantă, la sfârșitul anului viitor, salariul minim pe economie ar trebui să crească din nou cu o sumă considerabilă.

Salariile minime vor crește la fiecare 2-4 ani

Atenție însă, lucrurile nu se vor opri aici. Salariul minim adecvat va continua să crească.  Consiliul și Parlamentul European au căzut de acord ca actualizările la salariile minime adecvate vor avea loc cel puțin o dată la doi ani. Sau, cel mult o dată la patru ani, pentru acele state care folosesc un mecanism automat de indexare, arată Consiliul Uniunii Europene. Deciziile vor fi luate cu toți partenerii sociali, atât cu statele, cu asociațiile patronale și sindicale dar și cu ajutorul experților care se bazează pe date statistice concrete și pe indicatori economici.

Nu toate țările UE vor avea același venit minim adecvat

Nu toate țările UE vor avea același venit minim adecvat. Asta pentru că fiecare stat va stabili nivelul acestuia în funcție de condițiile sociale și economice, puterea de cumpărare, nivelul productivității și evoluțiile indicatorilor macroeconomici la nivel național. Măsurile se vor ghida însă după prevederile directivei europene și principiile pe care aceasta le cuprinde. Astfel, țările care deja au un salariu minim pe economie stabilit se angajează să modifice nivelul acestuia după o formulă care să asigure un trai decent, să fie în concordanță cu rata inflației și să poată acoperi coșul de cumpărături minim pentru diverse bunuri și servicii necesare.

Atenție, noțiunea de ”coș de cumpărături” nu se limitează doar la lista celor esențiale, ci trebuie să poată acoperi adițional chiar și anumite cheltuieli dedicate bunăstării și derulării unor activități recreaționale, culturale, educaționale sau sociale.

Este salariul minim ”decent” în România? Calcul: cu cât ar trebui să crească

În România  salariul minim garantat este cu mult mai mic decât ar fi venitul minim necesar unui trai decent, mai scrie alba24.ro.

Un raport al Avocatului Poporului fixează suma necesară pentru un trai decent la 2.708 lei pe lună.

Discrepanțele pot fi subliniate astfel:

  • făcând un exercițiu de imaginație, dacă astăzi s-ar determina în funcție de coșul de consum zilnic pentru un trai decent, atunci venitul (net) minim garantat în România ar trebui să fie mai mare cu cel puțin 800 lei net.
  • dacă venitul minim garantat în România s-ar calcula având ca reper echivalentul a 50% din câștigul mediu brut pe economie – una dintre alternativele de calcul propuse de Directivă – (i.e., 50% din 6.430 lei = 3.215 lei), sesizăm că decalajul ar crește cu încă aproximativ 500 lei net și deci venitul minim garantat în România ar trebui să crească cu aproximativ 1.300 lei.

Astfel, putem considera că venitul minim încasat astăzi (i.e., 1.900 lei) de un român este cu 50% mai mic (1.000 lei, în medie, în valori absolute) decât pragul care se presupune că îi asigură traiul decent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here