Județul Brașov, prin Consiliul Județean Brașov, a obținut prima finanțare nerambursabilă pentru începerea documentației pentru proiectul SMID Brașov. Finanțarea nerambursabilă, în valoare de 3,2 milioane de lei, este destinată pentru începerea procesului de întocmire a actelor premergătoare pentru înființarea în județul Brașov a unui Sistem de Management Integrat al Deșeurilor. Practic, este vorba de un sprijin pentru pregătirea proiectului ”Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în Județul Brașov”, prin elaborarea documentației tehnico-economice în vederea obținerii de finanțare europeană și implementarea investițiilor necesare operaționalizării SMID. Proiectul vizează promovarea investițiilor în sectorul de deșeuri, în vederea conformării cu prevederile acquis-ului european și a angajamentelor asumate prin sectorul de mediu.

În urma implementării acestui proiect, Consiliul Județean ar trebui să aibă:

  •  Master Plan aprobat
  • Studiu de fezabilitate aprobat
  • Cerere de finanțare elaborată

Valoarea totală a finanțării: 3.772.662,64 RON, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 3.206.763,25 RON
Vicepreședintele CJ Brașov Szenner Zoltan a declarat recent că au fost stabilite locurile pentru investiţiile din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) al judeţului, subliniind că niciuna dintre acestea „nu va fi groapă de gunoi”.
Astfel, în zona Rupea urmează să fie realizată o staţie de transfer, în localitatea Părău – un centru de sortare a deşeurilor, iar principala investiţie – o staţie integrată de tratare a deşeurilor reciclabile, colectate separat şi reziduale, în vederea valorificării materiale şi energetice – ar urma să fie amplasată pe raza localităţii Măieruş, la 3 km de aceasta şi 2,5 km de drumul de legătură cu aceasta. Szenner a menţionat că în cazul primului loc este vorba de un teren al oraşului, aflat pe raza unei localităţi limitrofe, iar în celelalte două cazuri sunt terenuri private, pentru care există acorduri notariale semnate cu proprietarii. De asemenea, în toate cele trei cazuri există Hotărâri ale consiliilor locale prin care acestea îşi dau acordul asupra realizării investiţiei.

Niciuna dintre locaţii nu va avea componentă de depozitare, adică nu va fi groapă de gunoi. Conform reglementărilor legale, nu avem posibilitatea să autorizăm un alt depozit decât cel de la Săcele. au fost realizate studiile de prefezabilitate şi de fezabilitate pentru aceste investiţii, urmând să se treacă la etapa PUZ-urilor şi a avizelor necesare”, a precizat vicepreşedintele CJ Braşov.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here