De la Tribuna Senatului României, Marius Gheorghe Toanchină, senator de Țara Făgărașului, a adus un omagiu luptătorilor din Munții Făgărașului și susținătorilor din satele făgărășene cu prilejul Zilei Foștilor Deținuți Politici fixată la 9 martie. Declarația senatorului Marius Gheorghe Toanchină a fost făcută miercuri, 8 martie 2023.

,,Luptătorii din munții Făgărașului!

 Domnule președinte, Stimați colegi,

      De aproximativ 12 ani, România comemorează la data de 9 martie, Ziua deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989. Acest moment de aducere aminte reprezintă un bun prilej de a reflecta la victimele care au suferit în închisorile comuniste, la familiile acestora și la toți cei care au trăit abuzurile sistemului totalitar. În perioada regimului comunist, atât elitele cât și toți cei care s-au opus tăvălugului comunist au fost persecutați și încarcerați încercându-se anihilarea oricăror inițiative individuale, mulți dintre aceștia plătind chiar cu prețul vieții. Acești luptători pentru libertate sunt cei care ar trebui să ne servească tuturor drept repere de curaj și demnitate, întrucât au demonstrat că nu cei resemnați ajung să scrie istoria, ci cutezătorii ei.

         Stimați colegi,

    Așa cum v-am obisnuit de la tribuna Senatului României, doresc și astăzi să aduc un omagiu luptătorilor din munții Făgărașului, o mână de tineri curajoși care au ținut piept ororilor securității comuniste. În rezistenţa anticomunistă au fost implicate nu mai puțin de 64 de localităţi din Ţara Făgăraşului. Mii de oameni au fost persecutaţi, arestaţi şi aruncaţi în beciurile securităţii şi în închisori. Rezistenţa activă din Munţii Făgăraşului, susţinută de rezistenţa pasivă din sate, a reuşit să atragă atenţia. Astfel, în Ţara Făgăraşului au fost concentrate trupele armatei şi ale Securităţii pentru a înlătura şi anihila opoziţia locuitorilor. Unii dintre aceștia, au fost hăituiți aproximativ 30 de ani. Bazându-se pe credinţa în Dumnezeu, pe adevăr şi cinste, partizanii din Munţii Făgăraşului au reuşit să întârzie cu câţiva ani buni instaurarea ideilor bolşevice în zonă. Elevi, studenţi, susţinuţi atât de reprezentanţi ai intelecutalităţii zonei, cât şi de ţărani s-au opus orbeşte ideologiei comunismului.

   Una dintre personalitățile marcante ale României, fost scriitor, publicist, editorialist și politician, Octavian Paler, originar din satul Lisa, același de unde mulți partizani au luat calea codrilor, amintea cu durere despre acest episod de grea încercare al românilor locului;

  • „Sunt convins că rezistența din Munții Făgărașului reprezintă un capitol impresionant de demnitate românească. Sunt mândru că atâția români au putut să pună libertatea vieții deasupra, în plină teroare.”

    Pentru a înțelege pe deplin de ce trebuie să păstrăm vie amintirea acestor eroi în conștiința națională, a faptelor de vitejie ale băieților din Munții Făgărașului și a tuturor camarazilor de arme a lui Gavrilă Ogoranu, am să dau citire unui scurt, dar puternic fragment din testamentul politic al Grupului Carpatin Făgărășan, recunoscut pentru lupta anticomunistă din Munții Făgărașului:

  • „Am scris aceste rânduri în amintirea celor care au luptat și au murit în acei ani, 1948 – 1957, în rezistența armată anticomunistă făgărășeană și care nu au nici mormânt, nici cruce. Am scris pentru a lăsa mărturie că acest colț de țară nu și-a plecat capul de bunăvoie în fața comunismului. Să se știe că au existat oameni care, cu sângele lor, au spălat fața României, pătată de lașități și trădări. Copiilor și nepoților să nu le fie rușine să se numească români.”

      Este de datoria noastră să cinstim memoria acestor tineri mânați de setea lor de libertate, este datoria noastră să le ducem numele mai departe, dârzenia și înverșunarea cu care s-au luptat pentru drepturile românilor. Este rolul nostru ca generațiile viitoare să învețe din cărțile de istorie faptul că poporul român a fost un popor liber, un popor care nu s-a lăsat subjugat, care a nutrit întotdeauna la libertate și autodeterminare și s-a luptat până la ultima picătură de viață pentru acest deziderat. În ciuda faptului că majoritatea partizanilor au fost arestați în timp și condamnați la moarte sau muncă silnică pe viață în închisorile de la Sibiu și Aiud sau în lagărele comuniste, supraviețuitorii au reușit să păstreze vie amintirea faptelor de vitejie înfăptuite de „băieții din Munții Făgărașului”.

        În semn de omagiere față de „Luptătorii din munții Făgărașului”, și față de Ion Gavrilă Ogoranu care a candidat la Senat în anul 2000 însă nu a reușit să ajungă la această tribună să dea voce faptelor de vitejie, „pentru țara, țarina și credința în Dumnezeu”, doresc să dau citire numelor tuturor camarazilor săi: Ion Gavrilă–Ogoranu, Andrei Hașu, Ghiță Hașu, Laurean Hașu, Ioan Chiujdea, Remus Sofonea, Ioan Novac, Gelu Novac, Toma Pirău, Ioan Ilioiu, Gheorghe Șovăială, Marcel Cornea, Jean Pop, Nicolae Mazilu, Ioan Mogoș, Victor Metea, Silviu Socol, Petru Novac, Dumitru  Stanciu, Gheorghe Duminică, Ionele Gheorghe, Gheorghe Toader, Partenie Cosma, Mihai Maga, Virgil Radeș, Nicolae Gavrilă, Ioan Petrișor, Ioan Cristian, Olimpiu Borzea, Ioan Ghindea,  Victor Dâmboi. Coriolan Buracu,  Ioan Glăjar, Nicolae Burlacu, Gheorghe Arsu, Victor Ioan Pică, Moise și Cornel Cîlțea, Gheorghe Urdea Slătinaru, Sabin Mare, Virgil Mateiaș, Mihai Novac, Victor Geamăn, Ioan Pridon, Ioniță Greavu,  Ioan Grecu, Nicolae Grecu, Ioan Halmaghi, Dumitru Comșa, Eugen Rațiu, Dumitru Moldovan-Bambu, Ana Gavrilă, Ana Gavrilă Săbăduș, Ileana Gavrilă, Eugenia Petrișor, Lenuța Faina, Gema Novac, Victoria Trâmbițaș Hașu, Areta Hașu, Elisabeta Malene, Victoria Nicapopii, Otilia Aroneasa și lista continuă cu alte sute de nume     (Marius-Gheorghe TOANCHINĂ)

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here