Cetățenii din comuna Jibert vor fi chemați la urne pentru a-și alege primarul în cadrul unor alegeri parțiale. Autoritatea Electorală Permanentă cere Guvernului României să anunțe data la care vor fi organizate alegeri parțiale în cele 51 de localități care au rămas fără primari. Asta după ce Ludovic Orban a câștigat procesul împotriva Guvernului Ciucă. Curtea de Apel București a dat dreptate fostului premier Ludovic Orban, iar prin  decizia emisă la termenul din 16 martie 2023 în acest proces, obligă Executivul să organizeze alegeri parțiale.

  • Forța Dreptei salută decizia Curții de Apel București din data de 16 martie a.c. care îi dă câștig de cauză lui Ludovic Orban în procesul intentat Guvernului pentru refuzul de a organiza alegerile locale parțiale în cazul localităților în care mandatele de primar au fost declarate vacante sau a celor în care consiliul local a fost dizolvat”, precizează partidul lui Luovic Orban într-un comunicat.

Ce spune instanța

  • „Obligă pârâtul GUVERNUL ROMÂNIEI la emiterea hotărârii de Guvern prin care să stabilească data organizării alegerilor parțiale locale și să declanșeze procedura de organizare a acestor alegeri pentru funcția de primar și pentru consiliul local în toate circumscripțiile electorale care sunt evidențiate în situația centralizată emisă de Autoritatea Electorală Permanentă, ca fiind circumscripții electorale în care mandatul de primar a devenit vacant, respectiv consiliul local a fost dizolvat”.

Alegeri și la Crizbav

În județul Brașov sunt două comune în care funcția de primar a rămas vacantă, Jibert și Crizbav. La Jibert, funcția de primar este ocupată de viceprimarul Vaida Bucur, după ce primarul ales, Iancu Boeriu, a decedat în urma unei altercații în care a fost implicat și cel care acum i-a preluat atribuțiile. Cazul face obiectul unui dosar penal care se află pe rolul Tribunalului Brașov pentru stabilirea persoanelor care se fac vinovate de moartea lui Ioancu Boeriu.  De mai bine de un an, fotoliul de primar de la Jibert  este vacant, deși legislația impune ca în termen de 90 de zile de la vacantarea funcției să se organizeze alegeri parțiale. În cazul comunei Crizbav, funcția a rămas vacant după ce primarul ales a fost găsit incompatibil.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here