Ministrul Mediului  Barna Tánczos este invitat la Făgăraș, în data de 24 martie a.c., să se extazieze la inaugurarea unei afaceri private, cea a firmei Sapphire Energy SRL care va presta servicii de ridicare și eliminare deșeuri periculoase și reciclare deșeuri în municipiu. Amplasamentul acestei fabrici, pe platforma chimică în apropiere de DJ104B,  nu este prea departe de Parcul Regina Maria și de râul Berivoi unde ar trebui să mai fie invitat demnitarul pentru a se ,,extazia“ în fața munților de deșeuri aruncate la întâmplare în această zonă a urbei. Iar dacă ministrul și-ar face timp ar trebui să viziteze și incinta fostului târg de animale care a fost transformată în depozit de deșeuri, tot ilegal.

Manipulare cu interes

Primarul se laudă în mediul online că ar fi prieten cu Mediul și cică l-ar proteja.  ,,Municipiul Făgăraș oferă o atenție sporită protejării mediului și înțelege importanța colectării separate a deșeurilor în condiții moderne“ este declarația edilului din mediul online. Declarațiile însă nu se opresc aici ci anunță un proiect de gestionare a deșeurilor în valoare de 3,8 milioane de lei prin PNRR. Dar cum bugetul local a devenit pușculița edilului, și pentru astfel de proiecte edilul se folosește de banii făgărășenilor. A plătit 140.000 lei (28.548 euro) pentru ,,servicii de consultanță în vederea depunerii cererii de finanțare pe PNRR“. A ales o firmă din București, înregistrată abia în 14 ianuarie 2023, fără angajați. Abia a trecut o lună  de când acest srl s-a înființat și i-a fost încredințat de către Primăria Făgăraș acest contract, la 20  februarie 2023,  pentru  o cerere depusă pe componenta C15 (educație) a PNRR.  Este vorba despre firma ErgoExpert din București.

Loc de recreere printre deșeuri

Declarațile făcute de primar cu greu mai sunt crezute de făgărășeni, care spun că s-au săturat de vorbe goale.  Și asta întrucât  sunt contrazise de realitate. Cine a fost curios să se plimbe prin Parcul Regina Maria și pe malul râului Berivoi? Întradevăr este dificil să-ți alegi această zonă pentru recreere sau plimbare întrucât îți oferă o serie de capcane. Noroiae, câini comunitari și mormane de deșeuri. Aici a găsit Primăria Făgăraș locul prielnic pentru a depozita toate deșeurile provenite din construcții, dar și dintre cele colectate și neselectate. Pe modelul primăriei și unii localnici aruncă deșeurile aici. Un adevărat depozit de deșeuri s-a format în această zonă. Malurile râului Berivoi sunt  tasate cu astfel de reziduri. Este o imagine dezolantă, care contrazice întrutotul laudele primarului din mediul online.

Amendă de 15.000 lei pentru Primăria Făgăraș

Comisarii Gărzii de Mediu au constatat situația dezastruoasă și au impus Municipiului Făgăraș încă din 2022 să ia măsuri. La primul control, cel din noiembrie 2022, comisarii de la Garda de Mediu au rămas șocați de ceea ce au găsit la Făgăraș.

  • ,,În urma controlului efectuat pe raza Municipiului Făgăraș, privind modul de gestionare al deșeurilor, inclusiv al deșeurilor din construcții, au fost impuse măsuri în conformitate cu prevederile legislației de mediu în vigoare. Aspectele constatate la control care contravin legii, au fost sancționate în conformitate cu prevederile legislației de mediu în vigoare“ a comunicat comisarul șef al al Comisariatului Județean Brașov al Gărzii Naționale de Mediu, Mircea Paraschiv.

Dar în loc să implementeze măsurile, Primăria Făgăraș a încercat să  ascundă aceste nereguli și a contractat o firmă care să niveleze locul și să acopere mormanele de deșeuri cu pământ.  Astfel de lucrări s-au realizat pe tot parcursul anului trecut, chiar sub ochii inspectorilor de mediu. Într-un comunicat al  Comisariatului Județean Brașov al Gărzii Naționale de Mediu au fost prezentate măsurile impuse Primăriei Făgăraș și termenele pentru a fi implementate. Controlul s-a încheiat și cu aplicarea unei sancțiuni în valoare de 15.000 lei pentru gestiunea deșeurilor.

  •   Salubrizarea zonelor afectate de depozitări accidentale de deșeuri: termen 4  decembrie 2022.
  •   Relocarea deșeurilor inerte localizate pe malul râului Berivoi- zona ștrandului: termen 31 decembrie 2022
  •  Se vor lua măsuri de reducere a cantității de deșeuri vegetale depozitate pe platforma operatorului de salubritate: termen 31 decembrie 2022.

În prezent locul este la fel. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here