Când ADI ,,ISO Mediu“ Brașov negocia un tarif pentru depozitarea deșeurilor la Fin-Eco de 140,97 lei/tonă pentru primăriile din județ,  Primăria Făgăraș a acceptat tariful cerut de  Operatorul Depozitului Ecologic de Deşeuri de la Săcele, SC Fin-Eco SA, cel de 199,96 lei/tonă plus contribuţia pentru economia circulară de 80 de lei pe tonă. Ca urmare a acestui fapt, societatea Fin-Eco  forțează acum și celelalte primării din județ să accepte acest tarif pentru depozitare, amenințând cu închiderea porţilor pentru depunerea deşeurilor. Din poziţie de monopol privat, Fin-Eco forţează astfel  o triplare a tarifelor de depozitare la groapa de gunoi.  Societatea comercială a transmis o notificare în acest sens către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” (ADI ISO Mediu) Braşov, care a fost mandatată de primării să negocieze tariful şi celelalte prevederi ale contractului cu Fin–Eco. De asemenea, adrese au fost transmise şi către Instituţia Prefectului Braşov, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, dar şi către Autoritatea Naţională De Reglementare Pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.

Monopol urmat de șantaj


  Fin-Eco a anunţat, în 16 martie 2023, că, în lipsa unui contract de delegare a gestiunii, de la 1 aprilie 2023 nu va mai prelua deşeurile.

  • „Începând cu 1 aprilie 2023, pentru a beneficia în continuare de serviciul de eliminare prin depozitare a deşeurilor este necesară existenţa unui contract de delegare încheiat între autorităţi publice locale şi Fin-Eco. Începând cu 1 aprilie 2023, tariful de depozitare este de 199,96 lei/tonă, fără TVA, la care se adaugă contribuţia pentru economia circulară (80 de lei pe tonă, care intră în conturile Ministerului Mediului, n.r.)”, se arată în notificarea transmisă de Fin-Eco.

Primăriile din județ consideră un șantaj  acțiunea Fin-Eco, la care a pus umărul Primăria Făgăraș.
 

Primăria Făgăraș alături de Fin-Eco

Primăria Făgăraş este singura din județ care a acceptat tariful cerut de Fin-Eco și a  semnat un contract pentru depunerea deşeurilor la depozitul de la Săcele, pentru    199,96 lei pe tonă, plus taxa de economie circulară. Decizia Făgărașului a fost luată în detrimentul celorlalte primării din județ care, prin ADI ISO Mediu, au singura pârghie legală de a se opune monopolului deţinut de operatorul care deţine singura groapă de gunoi din judeţ. Nu este singura decizie pe care o ia Primăria Făgăraș prin primarul PSD care afectează interesul cetățenilor. Depozitarea deșeurilor colectate de pe raza municipiului Făgăraș  la singurul operator din județ, Fin-Eco, va costa Făgărașul 11.253.692,15 lei, însemnând 199,96 lei. Este contractul încheiat de Primăria Făgăraș la 16 februarie 2023  de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare pentru activitatea de eliminare, prin depozitare (nr. 5342/13.02.2023, conform platformei SICAP). Celelalte primării din județ, membre în ADI ISO Mediu Brașov,  au aprobat în AGA  un preț de 140,97 lei/tonă.

Operatorul a amânat semnarea contractului timp de 7 luni


Contractul de delegare a gestiunii invocat de Fin -Eco a fost pregătit de ADI ISO Mediu încă din luna august 2022, însă, potrivit conducerii asociaţiei, operatorul a tot amânat semnarea documentului, iar acum încearcă să forţeze ADI ,,ISO Mediu“ Braşov, să accepte tariful cerut, respectiv 199,96 lei pe tonă, fără TVA. Acest preţ este cerut de operator în condiţiile în care tariful actual, negociat la începutul anului trecut cu ADI ISO Mediu Braşov este de 140,97 lei, fără TVA pe tonă.

Oferta ADI ISO Mediu: majorare cu rata inflaţiei

Preşedintele ADI ISO Mediu Braşov, Liviu Butnariu, a anunţat încă de la începutul lunii martie a.c., că nu este de acord cu tariful cerut de Fin-Eco.

  •  „O majorare a acestui tarif, în termenii solicitaţi de operator, ar duce la o creştere a facturilor achitate de populaţie, iar noi vrem să evităm un astfel de scenariu. Noi le-am propus ca tariful să fie ajustat cu rata inflaţiei”, a spus Liviu Butnariu. ADI ISO Mediu: Se va organiza licitaţie

În acest moment, negocierile dintre ADI ISO Mediu Braşov şi Fin-Eco sunt în impas. „Am convocat pentru luni, 27 martie, o şedinţă a Adunării Generale a Asociaţiei, pentru a analiza situaţia şi pentru a lua o decizie. Pe ordinea de zi se va regăsi un proiect de hotărâre privind anularea procedurii de atribuire a contractului de delegare a gestiunii către Fin-Eco. Totodată, pe ordinea de zi se va regăsi şi un proiect de hotărâre pentru iniţierea unei licitaţii în vederea atribuirii contractului de delegare pentru eliminare prin depozitare a deşeurilor municipale provenite de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale membre ale ADI ISO Mediu Braşov“ a mai declarat Liviu Butnariu.

Două majorări în decurs de 12 luni

Majorarea solicitată acum de Fin-Eco este a doua în 12 luni. La începutul anului trecut, când a fost negociat tariful de depozitare, ADI ISO Mediu Braşov a fost de acord cu o majorare de la 83,58 lei, fără TVA, la 140,97 lei, fără TVA (plus taxa de economie circulară), „înţelegând pe deplin faptul că au crescut costurile şi este nevoie de o creştere a veniturilor operatorului, astfel încât acesta să îşi poată acoperi toate cheltuielile”, potrivit Asociaţiei. Creşterea de tarif a fost atunci de 68,66%, cu aplicabilitate de la 1 aprilie 2022. Acum, un an mai târziu, Fin-Eco impune un tarif de 199,96 lei pe tonă (plus taxa de economie circulară), ceea ce ar însemna o creştere de 41,85% faţă de ultima actualizare. Dacă ne raportăm însă la începutul lui 2022, noul tarif înseamnă mai mult decât o dublare a costurilor impuse primăriilor, creşterea fiind de 139,40%!“ au spus reprezentanții Asociației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here