FOTO: hotnews.ro

Mulți dintre noi ne simțim obosiți în această perioadă. Oboseala resimțită nu este neapărat o surpriză, dacă ne gândim că am trecut prin 2 ani de pandemie, avem un război la graniță și, nu în ultimul rând, în aceste săptămâni trecem și printr-o schimbare de anotimp. Care sunt însă cauzele oboselii, cât de diverse sunt și când ar trebui să ne alarmăm?

hotnews.ro a stat de vorbă și a încercat să găsească răspunsurile împreună cu dr. Daciana Toma, medic de familie și vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, și cu Andreea Chiru Maga, psihoterapeut.

Oboseala poate avea multe cauze și sunt foarte multe situații în care ea poate să apară – de la lipsa de somn până la o boală nou apărută sau care a apărut acum ceva timp, dar s-a complicat între timp. Ce contează foarte mult este ca persoana care resimte oboseala să își pună întrebarea: de cât timp mă simt obosit?, explică dr. Daciana Toma, pentru HotNews.ro.

„Spre exemplu, dacă lucrezi mai mult decât de obicei, ai dormit mai puțin în ultima perioadă sau ai fost la o petrecere cu zgomot și muzică intensă, este firesc să resimți oboseala”, spune dr. Daciana Toma.

Dacă oboseala persistă, trebuie căutată cauza acesteia

În această perioadă este și trecerea de la iarnă la primăvară, astenia de primăvară – organismul a trecut printr-o perioadă în care nu a mâncat atâtea verdețuri, legume și fructe proaspete. Au fost și sărbătorile de iarnă, mulți au făcut niște excese, nu suntem nici în perioadă de concedii, pentru că multă lume își ia concediu mai degrabă vara, ne confruntăm și cu lipsa de expunere la soare, iar toți acești factori – ritmul organismului, modul în care te alimentezi – pot duce la o stare de oboseală, spune dr. Daciana Toma.

Dacă oboseala nu are însă nicio justificare și persistă, trebuie căutată cauza acesteia. Medicul Daciana Toma subliniază însă că, dincolo de oboseala cauzată de acești factori, oboseala pe termen lung, pe care nu ne-o putem explica, poate fi și semnul apariției unei boli sau a agravării unei boli despre care știm deja: ”Este important ca, în cazul în care avem un pacient care se simte obosit, să verificăm ce se întâmplă – poate fi o anemie, dar poate fi vorba și despre patologie cardiacă, insuficiența cardiacă de exemplu, care avansează. Poți avea oboseală într-o boală cronică respiratorie care avansează sau se decompensează, printre altele. Sunt multe forme de cancer asociate cu oboseală, boli hepatice, patologie renală și așa mai departe”, explică dr. Daciana Toma.

„La noi există și mitul acela cu mai uită-te în buletin, care e o prostie”

Așa că, dacă oboseala persistă și nu există o cauză evidentă pentru ea, este de preferat să să consulți un medic și să faci niște investigații, pentru a vedea dacă este în contextul unei boli sau este pur și simplu doar astenie de primăvară: „Nu trebuie să neglijăm semnalele pe care organismul ni le trimite”, este sfatul medicului Daciana Toma.

Românii nu obișnuiesc să meargă la medic doar pentru că se simt obosiți, mai spune Daciana Toma. De regulă, „așteaptă să mai aibă și altceva”, iar din discuția medicului cu ei reiese, într-un final, și că se simt obosiți, pe lângă acel „altceva” pentru care au ajuns la doctor: „Suntem atât de învățați să nu mergem la medic… Sigur că aici putem să găsim o grămadă de explicații, inclusiv accesul la serviciile medicale.”

În plus, spune dr. Dacian Toma, „la noi mai există și mitul acela cu mai uită-te în buletin, ceea ce este o prostie. Chiar și o persoană în vârstă de 90 de ani, dacă spune că obosește altfel la un anumit tip de efort la care nu obosea la fel acum o săptămână, acesta este un lucru foarte important pentru mine, ca medic.”

Dr. Daciana Toma povestește că a avut paciente tinere care sufereau de oboseală în contextul unei anemii sau în contextul unei menstruații abundente: „Nu este de neglijat.”

În cazul în care este vorba doar despre astenie de primăvară, lucrurile stau ceva mai simplu. Daciana Toma recomandă ca, în acest caz, să dormim bine, să profităm de fiecare rază de soare, să verificăm dacă este vorba despre o lipsă de vitamine, iar, dacă este așa, să suplimentăm această lipsă de vitamine.

Ce putem face dacă ne simțim obosiți?

Câteva recomandări de la psihoterapeutul Andreea Chiru Maga pentru cei care se simt obosiți în această perioadă:

  • Putem apela la sport, care poate fi un bun calmant al stresului, putem lua în considerare mersul pe jos, mersul cu bicicleta, înot, curățenie sau orice activitate care ne poate face activi. Să avem o dietă sănătoasă, să mâncăm sănătos, râsul poate fi o terapie foarte bună.
  • Și meditația este o strategie. Este bine să evităm obiceiurile nesănătoase – consumul de cofeină, alcool și fumatul. Aceste obiceiuri nu ne dau o stare de bine pe termen lung.
  • Este bine să petrecem cât mai mult timp afară. Este bine să profităm de câte ori vedem soare afară.
  • E bine să ne conectăm cu cei dragi, nu să ne izolăm.

De asemenea, trebuie să învățăm să spunem nu. Tendința este să spunem da, lucru care ne supra-încarcă de multe ori. Să spui nu te poate ajuta să gestionezi mai bine lucrurile pe care le ai de făcut. Oboseală

  • Este recomandat să dormim suficient.
  • Să avem o rutină liniștită și relaxantă înainte de culcare – să lăsăm la o parte gadgeturile, televizorul, să ascultăm muzică relaxantă, spre exemplu. Creierul nostru îndrăgește mult rutina. Chiar dacă este plictisitoare, rutina este importantă pentru starea noastră de bine.
  • Să cerem ajutor atunci când ne simțim copleșiți.
  • Să apelăm la psihoterapie în cazul în care constatăm că nu reușim să ne liniștim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here