Senatorii PSD, PNL și UDMR au votat miercuri, 29 martie 2023, modificarea Codului Penal prin impunerea unui prag valoric de 250.000 de lei – echivalentul a 50.000 de euro – pentru incriminarea abuzului în serviciu. O  nouă OUG nr.13, precum cea din 2017 propusă de guvernul Grindeanu-Dragnea, care încerca să introducă un prag de 200.000 lei pentru abuzul în serviciu.  Atunci au ieșit oamenii în stradă, iar OUG 13 a fost retrasă. Noua variantă votată de senatorii PNL, PSD, UDMR va ajunge în Camera Deputaților, for decizional.  Conform amendamentului votat astăzi, fapta unui funcționar public care produce cu intenție un prejudiciu mai mic de 250.000 de lei nu ar mai fi considerată infracțiune.

Forma votată în Senat:

,,Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică. Dispozițiile prevăzute privind condiția ca paguba să fie mai mare sau egală cu 250.000 de lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârșit o infracțiune de abuz în serviciu ori de neglijență în serviciu într-un interval de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești și de condamnare. Cu pedeapsă se sancționează și fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, îngrădește exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situație de inferioritate pe temei de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenența politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică, necontagioasă sau infecție HIV/SIDA

Senatul s-a ocupat și de infracțiunea ,,neglijența în serviciu“. Care este forma votată în Senat. ,,Fapta funcționarului care, din culpă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ și prin aceasta cauzează o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice saue ale unei  persoane juridice, se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. Dispozițiile prevăzute privind condiția ca paguba să fie mai mare sau egală cu 250.000 de lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârșit o infracțiune de neglijență de serviciu ori de abuz în serviciu într-un interval de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de condamnare“.

Opoziția critică

  •  Drulă de la USR: ,,E legea care ne-a scos în stradă, cu sutele de mii, în 2017. E legea pe care am oprit-o atunci. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor să dea liber la furat până în 250.000 de lei”, a fost reacția președintelui USR, Cătălin Drulă.
  • Stelian Ion, fost ministru al Justiției:Ce reprezintă pentru îmbuibații din PSD și PNL 50.000 de euro? O nimica toată. Iohannis și Predoiu desăvârșesc ce a început în 2017 Dragnea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here