Liniștea familiilor care locuiesc de peste 5 decenii pe strada Trandafirilor din Făgăraș a fost perturbată de Primăria Făgăraș. Oamenii s-au trezit că grădinile din spatele caselor pe care le folosesc de atunci și pe care proprietar este statul român au fost intabulate în domeniul privat al Municipiului Făgăraș. Sunt afectate de demersurile Primăriei Făgăraș familiile care locuiesc de la numărul administrativ 48A la 106. Dar oamenii n-au rămas doar fără grădini,  le-a fost luată cu japca și o parte din proprietate, mai precis o parte din curți.  Astfel, Primăria Făgăraș a dobândit 17.688 mp teren intravilan mărginit de linia ferată în partea sudică,  împărțit în 61 de loturi  cu suprafețe între 270 și 380 mp fiecare,  cu acces pe strada Trandafirilor. Acum, Primăria Făgăraș vrea să vândă aceste loturi cu 10 euro/mp așa cum a estimat un evaluator plătit din banii publici. Au fost emise proiecte de HCL pentru fiecare lot care au fost supuse atenției și votului plenului CL Făgăraș. Consilierii locali au respins în câteva rânduri aceste proiecte, motivând faptul că proprietarii caselor nu și-au exprimat dorința de a cumpăra. Este cel puțin dubios și imoral acest demers coordonat de primar, de arhitectul șef Liliana Boer și de șefa Biroului de cadastru Elena Tănase, întrucât, conform Legii 18/1991 modificată anul trecut, aceste terenuri/grădini intrau gratuit în proprietatea oamenilor. Primarul spunea în plenul legislativului că oamenii folosesc grădinile fără să plătească impozit, iar prin acest demers ar intra în legalitate. Însă o legalitate așa cum o vede edilul, dar aspru criticată de oameni.

Povestea caselor de pe Trandafirilor

  •  ,,Noi locuim aici de peste 50 de ani, de când am primit în proprietate câte 100 mp de la Sfatul Popular Făgăraș cum se numea atunci, pentru a ne construi locuințe. Proprietatea asupra terenului era valabilă, conform documentelor, pe toată durata construcției, adică a casei. Lotul de teren intravilan primit avea deschidere 12 m la stradă și aveam obligația să construim locuințe tip U9, adică parter și etaj. În această zonă unde am primit aceste loturi era teren arabil. Atunci s-au dat suprafețe de teren pentru construirea de locuințe  de minim 250 mp până la 800 mp. Între proprietatea noastră și linia ferată mai erau aproximativ 300 mp. Nu  am primit atunci în proprietate și această suprafață întrucât exista un proiect național de edificare a unei linii ferate paralelă cu cea existentă care să facă legătura între centrala nucleară de la Cernavodă și centrala nucleară care se voia a fi construită la Agnita. Nu s-a mai construit a doua linie ferată, dar nici nu s-a mai revenit atunci asupra situației juridice a suprafeței de teren de  300 mp. Încă de la început am folosit suprafața ca și grădină, pentru anexe, respectând distanța legală față de linia ferată. Nici nu putea să aibă altă destinație acest teren. Toți vecinii au avut aceeași situație. De exemplu, pe partea cealaltă a străzii Trandafirilor s-au dat parcele de peste 400 mp pe care oamenii și-au făcut case. Pentru noi suprafața era de doar 100 mp din cauza proiectului de linie ferată“ a explicat Mariana Păculea, de la nr. 88 din strada Trandafirilor.

Încercări de intabulare blocate de Primăria Făgăraș

După 1990, proprietarii au încercat să-și aducă în proprietate grădinile în baza Legii 18. ,,În 1991, Primăria Făgăraș a făcut măsurători la aceste grădini pentru a intabula suprafețele pe numele fiecăruia dintre proprietari. În 1994 au revenit angajații Primăriei pentru măsurători. Câțiva vecini au încercat să-și intabuleze grădinile pe cont propriu, dar tot din cauza Primăriei Făgăraș nu s-a finalizat demersul lor. La arhiva Primăriei Făgăraș există aceste măsurători și cererile noastre vechi.  În proprietate avem cei 100 mp cu construcție/casa și deschidere de 12 m la stradă, iar restul de teren, până în calea ferată, urma să îl obținem gratuit de la statul român care este proprietar“ a mai explicat Mariana Păculea, în asentimentul majorității proprietarilor de aici.

Primăria a luat cu japca parte din curțile oamenilor

În primăvara anului trecut, primarul a pus la cale preluarea grădinilor din strada Trandafirilor ce erau folosite de proprietari. A comandat, contracost, o lucrare cadastrală la SC Arsu Cad SRL pentru  suprafața de teren paralelă cu linia ferată. ,,Nu știu ce lucrare a efectuat Arsu Cad SRL că n-a venit în teren să măsoare. Dar ne-am trezit cu așa zisele măsurători și cu intabularea gata făcută. Când am văzut CF-ul toți ne-am șocat. Proprietatea noastră în suprafață de 100 mp era redusă. Deschiderea la stradă era micșorată cu peste 2,3 metri. Adică ne-au luat și din curte. Este o mare bătaie de joc la adresa noastră din partea acestui primar și a angajaților lui“ a explicat Mariana Păculea de la nr. 88.

Adeverințe și înștiințări cu substrat

Memoriul tehnic întocmit de Arsu Cad prevede prima înscriere a imobilului teren situat în strada Trandafirilor în suprafață de 17. 668 mp, de la numărul administrativ 48A la 106, loturile, în număr de 61, urmând a fi vândute.   Ca  urmare a lucrării realizate de Arsu Cad SRL, s-a emis HCL nr. 197 din 26 mai 2022  care prevedea  însușirea documentației cadastrale, prima înscriere a terenului intravilan din Trandafirilor și  apartenența la domeniul privat al Municipiului Făgăraș ca fiind de uz și interes privat local. Tot în mai 2022, primarul Făgărașului emite niște adeverințe având și semnăturile arhitectului Liliana Boer și  șefului de la Biroul de cadastru, Elena Tănase, prin care se susține că terenul în suprafață de 17.668 mp se află în administrarea Municipiului Făgăraș și face obiectul documentației cadastrale întocmită de SC Arsu Cad SRL. În septembrie 2022, primarul trimite înștiințări proprietarilor din strada Trandafirilor prin care îi anunță că  pentru  imobilul teren cu destinația curte a fost rezolvată situația juridică și urmează să fie scos la vânzare. Totodată cerea proprietarilor să comunice Primăriei în scris, în termen de 15 zile, dacă vor să cumpere.

 

Precedent creat pentru cumpărarea grădinilor

La acel moment niciun proprietar n-a anunțat că ar vrea să cumpere grădina din spatele casei, mai ales că respectivul teren/grădină îl  putea  dobândi gratuit. Atunci Primăria Fgăraș a trecut la alt demers.

  • ,,S-a creat un precedent pentru cumpărarea grădinilor. Pandrea, cea de la spital,  care și-a cumpărat casă aici pe stradă, a cumpărat grădina cu 10 euro/mp, atât cât a cerut primăria. Au fost determinați și alți proprietari să se decidă să cumpere. Dar majoritatea dintre noi nu vrem să cumpărăm, vom obține gratuit grădinile așa cum ne dă dreptul legislația“ a mai adăugat Mariana Păculea.

 Familiile au angajat un avocat

Oamenii și-au angajat un avocat care să se ocupe de intabularea gratuită a grădinilor. Sunt vreo 20 de proprietari care au plătit avocatului onorarii de 1000 lei fiecare pentru a se ocupa de documentația aferentă intabulării gratuite a grădinilor. Cum va   rezolva situația Primăria Făgăraș care și-a intabulat pe repede înainte grădinile folosite de proprietarii din Trandafirilor? De exemplu, la nr 48  Trandafirilor, Primăria Făgăraș a intabulat, în august 2022, o suprafață de 380 mp teren împrejmuit din categoria ,,curți-construcții“, la care a creat accesul din strada Trandafirilor pe o deschidere de 2,6 m, porțiune care face parte din proprietatea familiei care locuiește aici. Evaluatorul contractat de Primăria Făgăraș a estimat o valoare de cumpărare de 10 euro/mp.   La nr 53 din Trandafirilor, se va vinde o suprafață de 312 mp cu deschidere de 2,3 m luată din proprietatea familiei. Și lista continuă pentru fiecare număr administrativ. Primăria Făgăraș cere din nou Legislativului să aprobe vânzarea acestor suprafețe de teren.

Legislația este de partea locatarilor din Trandafirilor

 

Terenurile din strada Trandafirilor au fost obținute de familiile de făgărășeni de la Statul român în anii 70, iar de la  Intreprinderea de Gospodărire Comunală Locativă Făgăraș, care le administra la acea vreme, au obținut planurile necesare construcției de locuințe individuale. De exemplu, într-un memoriu înregistrat în 1974 pe numele Gașpar Valer, IGCL Făgăraș aviza datele privind construcția casei: suprafața de 100 mp, front deschidere 12 m, suprafața construcției 87,88 mp,  înălțimea construcției 6,17 m. Având astfel de documente, proprietarii din strada Trandafirilor își pot intabula gratuit grădinile din spatele curților, în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991 modificată prin Legea nr. 263/ iulie 2022. La rticolul 24 (3) se stipulează: ,, Pentru proprietarii actuali ai construcţiilor edificate de către fostele cooperative agricole de producţie, de fostele asociaţii economice intercooperatiste, de fostele organizaţii şi entităţi ale cooperaţiei de consum ori de alte foste entităţi cooperatiste, indiferent de denumirea acestora, comisia judeţeană de fond funciar va emite, la cerere, titluri de proprietate privind constituirea dreptului de proprietate pentru terenurile aferente acestor construcţii, terenuri având categoria de curţi-construcţii, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: a)solicitanţii fac dovada proprietăţii asupra construcţiilor;b)solicitanţii fac dovada înregistrării construcţiei în registrul agricol, cu excepţia persoanelor pentru ale căror construcţii nu există obligaţia legală de înscriere în registrul agricol, precum şi dovada plăţii impozitelor şi taxelor aferente acesteia în conformitate cu prevederile legale; c)pentru terenul aferent construcţiei nu a fost constituit sau reconstituit dreptul de proprietate în favoarea altei persoane.

La articolul 27/2 se stipulează:  În cazul terenurilor aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti edificate anterior datei de 1 ianuarie 1990, precum şi curţii şi grădinii din jurul acestora, proprietarii caselor de locuit, inclusiv cei care au cumpărat imobilul potrivit prevederilor Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului, cu modificările ulterioare, sau cei care au dobândit aceste imobile prin acte translative de proprietate pot solicita comisiei judeţene emiterea titlului de proprietate în condiţiile prezentei legi, cu întrunirea cumulativă a următoarelor condiţii: a)dacă deţinătorii sau moştenitorii acestora figurează cu casa de locuit în registrele agricole sau registrele cadastrale ori sunt înscrise în cartea financiară şi sunt înregistrate în evidenţele fisc; b)dacă terenul este în pale; roprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale şi persoanele solicitante au calitatea de proprietari ai construcţiilor;c)nu fac obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane.(Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here