Joia Mare, care se mai numește Joia Neagră sau Joia Patimilor, e o zi importantă, cea a Deniei Mari. Potrivit credinţei creştin-ortodoxe, acum ni se aminteşte cum Mântuitorul le-a spălat picioarele ucenicilor, fiind îndemnaţi la smerenie.   Cele 12 lumânări aprinse la citirea Deniilor vor fi aprinse pe parcursul întregului an, ele având puteri deosebite, spune tradiția. În Joia Mare se derulează spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina la care Iisus i-a strâns în jurul său pe Apostoli şi la care s-a instituit Taina Împărtăşaniei (Euharistia),  rugăciunea din Grădina Ghetsimani și începutul patimilor.

  • Spălarea picioarelor ucenicilor. Biblic, evenimentul este mărturisit De Sfântul Ioan Evanghelistul și îl înfățișează pe Iisus Hristos spălând picioarele ucenicilor. Spălarea are caracter purificator – Iisus i-a curățat pe ucenici de păcate. Tot prin acest gest este arătată smerenia. În zilele noastre acest gest este un privilegiu de a te dărui altora prin jertfă. Ritualul a precedat Cinei cea de taină.

  • Cina cea de taină. Biblic, acest eveniment este momentul când Iisus prin folosirea vinului şi a pâinii le arată ucenicilor cum urmează să fie jertfit. „Cina Domnului a fost instituită de Iisus Hristos în noaptea în care a fost vândut”, spune apostolul Pavel făcând referire la momentul în care Iuda îl va trăda pe Mântuitor.

 

  • La slujba din Joia mare sunt citite cele 12 evanghelii al patimilor Mântuitorului. Procesiunea religioasă cuprinde Denia şi Vecernia care sunt unite cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Tradiţia spune că din acest moment nu se mai bat clopotele ci doar toaca. În gospodăriile româneşti astăzi se înroşesc ouăle şi se pregătesc cozonacii şi pasca. Pasca se face din făină albă cernută în tava specială.

  • În această zi Domnul Iisus s-a rugat în  grădina Ghetsimani, unde a avu loc şi prinderea Domnului de către cei ce voiau să-l ucidă.

  • Se ţine post cu mâncare uscată.
  • La biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca.
  • Creştinii care s-au spovedit se împărtăşesc.
  • De dimineaţă, se pregăteşte împărtăşania pentru un an, pentru bolnavi.

  • Este şi ziua în care femeile vopsesc ouăle în roşu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here