FOTO: impact.ro

Prima zi de după Paști este cunoscută drept Miercurea Albă sau Miercurea Luminată, arată impact.ro În această zi trebuie respectate mai multe tradiții. Săptămâna Luminată deschide perioada Penticostarului  în viața liturgică a bisericii.

Ce este interzis să faci în Săptămâna Luminată

În Săptămâna Luminată ai voie să speli și să faci curat în zilele de miercuri, joi și sâmbătă. În prima zi de vineri după Paște creștinii celebrează sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

Miercurea din Săptămâna Luminată poartă numele de Sfânta Mercurie. Bărbații pot munci câmpul. În schimb, femeilor le este interzis să muncească, deoarece se spune că ai lucra de „nunta șoarecilor”, însemnând să aduci rozătoarele în casă şi să nu ai tot restul anului bucate pe masă.

În Miercurea Albă sau Sfânta Miercuri, așa cum este denumită a treia zi din Săptămâna Luminată, gospodinele țin cont de anumite tradiții și obiceiuri.

De exemplu, se spune că în Miercurea Albă nu trebuie să îți speli părul, deoarece vei încărunți mult mai repede. Sfânta Miercuri nu este zi de post, prin urmare ai dezlegare la pește. Nu se mătănii, doar închinăciuni.

Joia Verde, supranumită și Joia Rea, este ziua în care se cinstesc grădinile, iar cine va munci va aduce ghinion în casă. Vineri se sărbătorește Izvorul Tămăduirii.

Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor

În Săptămâna Luminată, nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice, slujbele fiind reluate după Duminica Tomii. Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduiala specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii. Așadar și cântările acestei slujbe vorbesc de biruința Vieții asupra morții.

Se spune în popor că Săptămâna Luminată este consacrată morţilor. Aceasta este denumită şi Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor. Cei care mor în ziua de Paşti şi în prima săptămână de după Paşti merg direct în rai, indiferent de păcatele pe care le-au comis, pentru că lumina şi uşile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului sunt închise, potrivit unor credinţe populare. Altele descriu că acela care se naşte în această săptămână va fi un om norocos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here