Un recensământ  al carnivorelor mari, respectiv urs, lup şi pisică sălbatică se realizează în această perioadă, în judeţul Braşov, campania fiind gestionată de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Braşov. „Recensământul” carnivorelor mari este realizat de agenţie în colaborare cu Garda Naţională de Mediu-Comisariatul Judeţean Braşov, Garda Forestieră Braşov, Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea-Staţiunea Braşov, Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere Braşov, asociaţiile de vânătoare şi pescuit sportiv din judeţul Braşov.

  •  „Pentru a estima efectivul de carnivore mari se vor organiza deplasări în teren. Vor fi monitorizate urmele lăsate de animale, iar de fiecare dată când acestea se vor găsi, vor fi măsurate şi fotografiate, dar se va întocmi şi o fişă de observaţie. De asemenea, vor fi analizate şi imaginile preluate de camerele de monitorizare, ale gestionarilor de fonduri cinegetice sau ale altor entităţi care deţin astfel de infrastructură”,  declară directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov, Ciprian Băncilă.AVPS Făgăraș, implicată în campanie

Pe fondurile de vânătoare gestionate de Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Făgăraș inventarierea carnivorelor mare este programată la 10 mai.

  • ,,Vom stabili o comisie care se va ocupa de această inventariere. Se vor folosi urmele lăsate de animale  în pădure sau pe drumurile din fondurile de vânătoare. De obicei primăvara se organizează această campanile pentru a inventaria urșii, lupii, râsul, pisica sălbatică, mistrețul, iepurii sau fazanul.  Rezultatele de la inventarierea specilor se vor depune la Agenția Națională până la 20  iunie“ explică Sorin Șuler, directorul executiv   de la AVPS Făgăraș.

În 2022, în judeţul Braşov a fost estimată o populaţie de 1.633 de carnivore mari. Așa cum susține Sorin Șuler, pe fondurile de vânătoare de la AVPS Făgăraș au fost identificați,  în 2022,  un număr de 240 de urși. ,,Efectivele optime la urși sunt de 80 de exemplare pe fondurile gestionate de AVPS Făgăraș, dar sunt de 3 ori mai mulți urși, ceea ce nu este bine. La râs au fost anul trecut 15 exemplare, la pisică sălbatică, 500 de exemplare, iar la lup, între 70 și 80 de exemplare“ susține Sorin Șuler.

Pagube provocate de urși

Oricum carnivorele mari, urșii, continuă să facă pagube. În cursul anului 2022, au fost depuse la APM Brașov 68 de dosare prin care proprietarii au solicitat despăgubiri pentru uciderea animalelor domestice, iar alte 9 dosare au fost depuse pentru plata compensaţiilor pentru distrugerea culturilor agricole.

De la 15.000 lei pentru sisteme de protecție împotriva urșilor

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că din Fondul pentru Mediu vor fi finanţate sisteme de protecţie împotriva urşilor, persoanele fizice, asociaţiile, persoanele juridice sau instituţiile publice putând beneficia de sume pornind de la 15.000 de lei pentru montarea de garduri electrice în zonele unde animalele îşi fac apariţia frecvent. Pentru persoanele fizice suma maximă care poate fi alocată este de 15.000 de lei, pentru persoane juridice este de 500.000 de lei, iar pentru autorităţi publice este de un milion de lei. Instituţiile centrale care deţin suprafeţe care trebuie protejate pot primi cinci milioane de lei.

Statistici sumbre

Un studiu publicat de Ministerul Mediului arată că România are o populaţie de urs brun cuprinsă între 7.536 şi 8.093 de exemplare.  Densitatea medie este 11 exemplare la 100 de kilometri pătraţi. În unele regiuni, densitatea este mult peste densitatea medie, habitatul preferat de populaţia de urs fiind Curbura Carpaţilor. Un studiu realizat în anul 2016 estima însă minim 5.900 şi maximum 6.500 de exemplare de urs la nivel naţional. Cele mai multe probleme cauzate de urşi în ultimii ani au fost în judeţele Braşov, Harghita, Prahova, Argeş, Bacău.

 Noile cote de prevenție la urs, până la 15 mai

 Ministrul a anunţat că a pregătit un nou Ordin de ministru care va fi semnat până pe 15 mai şi care va prevedea cotele de prevenţie în cazul populaţiei de urs. Anul trecut, aceste cote au fost de 140 de exemplare, din care în cursul anului au fost recoltate peste 70 de exemplare, numărul crescând la 89 de exemplare până în prezent. Documentul va fi pus curând în consultare publică. Acesta prevede o cotă de prevenţie mai mare decât anul trecut, iar la alocarea acesteia se va ține cont și de numărul de atacuri, numărul dosarelor de pagubă și de densitatea populaţiei de urs.  Ordinul se va referi și la trofeele foarte valoroase, acestea vor fi interzise la scoaterea din ţară fără anumite raportări periodice din partea Gărzilor Forestiere.  (Lucia BAKI)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here