300,000 de voturi ale românilor pe platforma destinatiaanului.ro, un juriu format din 100 de experți, dar și un amplu studiu sociologic au stabilit clasamentul acestui an în nouă categorii. Palatul Culturii Iași, România – 28 Aprilie 2023. Gala Destinația Anului 2023, desfășurată în somptuosul Palat al Culturii din Iași, având ca gazdă și partener principal Primăria Municipiului Iași a anunțat Destinațiile Anului 2023 în România.

  • “Suntem împreună pentru a celebra cele mai frumoase, cele mai iubite, cele mai vizibile destinații din România, pe care proiectul Destinația Anului și-a propus să le scoată în față și să le premieze. De la atracții culturale, la mâncare delicioasă, de la orașe care ne inspiră la parcuri de distracții, de la istorie și tradiție, la resorturi care ne răsfață.” a declarat Dana Gonț, realizator TV, blogger de călătorii și prezentatoarea Galei Destinația Anului.
  • “Sunt mândru să găzduiesc Gala Destinația Anului și să fac parte din această competiție importantă pentru promovarea turismului românesc. Iașul are multe de oferit turiștilor, iar prin organizarea acestei gale ne dorim să atragem atenția asupra acestor comori turistice.”, a adăugat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

  

Destinațiile Anului 2023 în România:

Destinația Anului – Orașe care inspiră: Municipiul Brașov
Locul 2: Municipiul Iași
Locul 3: Municipiul Oradea

Destinația Anului – Tărâmuri cu istorie și tradiție: Ținutul Mănăstirilor Bucovina
Locul 2: Țara Făgărașului
Locul 3: Tărâmul Sfinților Botoșani

Destinația Anului – Comori naturale (prezentată de Asociația de Ecoturism din România): Țara Hațegului
Locul 2: Țara Dornelor
Locul 3: Ținutul Zimbrului, județul Neamț

Destinația Anului – Stațiuni turistice: Mamaia
Locul 2: Călimanești
Locul 3: Ocnele Mari
Mențiune specială, Alegerea Juriului: Vama Buzăului

Destinația Anului – Atracții Cultural-Educative (categorie prezentată de BCR): Palatul Culturii Iași
Locul 2: Cetatea de Scaun a Sucevei și Castelul Bran
Locul 3: Cetatea Oradea și Castelul Corvinilor Hunedoara
Mențiune specială, Alegerea juriului: Muzeul Astra Sibiu

Destinația Anului – Parcuri de Distracție și Aventură: Dino Parc Rașnov
Locul 2: Zaga Zaga Sat din Vrancea și Dinosaur World Transylvania Parc
Locul 3: Baza Sportiva Brizo Iași

Destinația Anului – Resort: Green Village Sfântu Gheorghe
Locul 2: Hotel Teleferic din Poiana Brasov
Locul 3: Dana Resort din Venus

Destinația Anului – Boutique (prezentată de EpicVisits.com) Hotel Pleiada Iași
Locul 2: Conacul Archia din Deva și Conacul lui Maldăr din Horezu
Locul 3: Atra Doftana și Casa de Sub Munte din Cătunul Sumerna

Destinația Anului – Experiențe Gastronomice (prezentată de Asociația Gastro Local): Valea Verde Retreat
Locul 2: Casa Terra Făgăraș
Locul 3: Punct gastronomic local Casa VLC Bilbor

  • “Este o bucurie pentru brașoveni, o onoare pentru Brașov, un premiu care ne va ajuta mult să ne promovăm și în plan internațional. Ne așteptăm ca Brașovul să devină o destinație relevantă în Europa în zona de City Break cel puțin”, a declarat Allen Coliban, primarul Municipiului Brașov, Destinația Anului 2023 în categoria Orașe care Inspiră.

 Marele Premiu Destinația Anului 2023

Dintre toate aceste destinații minunate, una în particular a reușit în acest an să adune cel mai mare număr de puncte în toate cele 3 criterii analizate: voturi ale publicului, voturi ale juriului și dorință de vizitare exprimată de respondenții Cercetării Destinații Vizionare. Astfel, Ținutul Mănăstirilor din Bucovina a primit Marele Premiu Destinația Anului 2023.

Felix Tătaru, Președintele Juriului a declarat: “Competiția Destinația Anului are ca obiectiv evidențierea celor mai bune destinații turistice. Măsurându-ne performanța în comparație cu cei mai buni, ne ajută să ne îmbunătățim în mod constant. Cele nouă destinații ale anului 2023 sunt bune exemple pentru industria turismului din România, care devine din ce în ce mai sofisticată, conform cercetării Destinații Vizionare. Astfel, turiștii români au început să aprecieze și să recomande destinațiile din România în aceeași măsură în care recomandă destinațiile din străinătate. O destinație turistică performantă nu este doar despre locuri frumoase, ci despre ceea ce faci cu aceste frumuseți, sub umbrela unei povești de brand coerentă și consecventă în timp. Un astfel de exemplu este povestea Ținutului Mănăstirilor, începută în 2009 prin programul “Hai în Bucovina”, care a primit marele premiu Destinația Anului 2023, convingând deopotrivă publicul, juriul și turiștii din cercetarea sociologică Destinații Vizionare.

Premii speciale

În cadrul competiției s-au acordat și premii speciale. Astfel, Castelul Bran a primit Premiul Special Obiectivul Turistic al Anului 2023, fiind atracția turistica pe care cei mai mulți români doresc să o viziteze în 2023 conform Cercetării Destinații Vizionare. Eco Maramureș a primit  Premiul Special Destinații în Ascensiune, fiind destinația al cărui brand înregistrează creșterea cea mai dinamică, conform aceleiași cercetări. Institutul Orașelor Vizionare a acordat și premii pentru cea mai buna promovare Timișoarei, Țării Făgărașului și Valea Verde Retreat.

  • “Destinația Anului este o sărbătoare pentru turismul românesc, un moment în care realizăm că România are locuri minunate care trebuie descoperite, locuri care corespund exigențelor oricărui călător din lumea asta”, a declarat Tudorița Lungu, ministru secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.
  • “Avem nevoie de momente de acest gen, pentru ca acele părți bune ale turismului românesc să fie puse în lumină, cunoscute și îmbrățișate. Imaginea noastră este sub nivelul realității și de aceea este nevoie să promovăm turismul românesc”, a declarat Dragoș Anastasiu, CEO Eurolines.
  • “BRAVO, Bucovina! BRAVO, Brașov! BRAVO, Țara Hațegului! BRAVO, Mamaia! Din inimă, BRAVO! și MULȚUMESC! tuturor destinațiilor minunate care au fost recunoscute în această seară! Țin să felicit toate destinațiile participante și să-i indemn să promoveze distincția câștigată, fie că este vorba de Marele Premiu sau de calitatea de finalist. Românii acordă încredere destinațiilor românești, iar ele îi așteaptă și merită din plin să fie tot mai vizitate. În mod special, aș vrea să felicit și să mulțumesc Iașului pentru organizarea de excepție a unei Gale în care turismul românesc a fost celebrat la cel mai înalt standard. BRAVO pentru contribuția Primăriei Iași, a Palatului Culturii, dar și a oamenilor inimoși din această comunitate creativă care au creat o Gală la superlativ”, a declarat Mihai Bârsan, inițiatorul competiției Destinația Anului.
  • Sursa: destinatiaanului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here