FOTO: biziday.ro

Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea s-a încheiat. Împreună cu regina Camilla și prințul moștenitor William, monarhul a salutat de la balcon mulțimea adunată în jurul Palatului Buckingham.

Regele Charles al III-lea, regina Camilla, prințul moștenitor William și alți membri activi ai Casei Regale britanice au salutat, de la balcon, mulțimea adunată în jurul Palatului Buckingham. Ceremonia de încoronare s-a terminat cu o paradă a elicopterelor și a avioanelor de acrobație ale Royal Air Force. Cu câteva zeci de minute înainte, Ministerul britanic al Apărării a informat că dimensiunile spectacolului au fost reduse din cauza ploii, iar durata a fost scăzută la 2 minute și 30 de secunde.

 

Ceremonia de încoronare a lui Charles e un moment special și pentru români. Pe cel mai celebru tron al lumii urcă acum un rege care cunoaște România bine, care i-a descoperit frumusețile și le-a spus povestea în lume, arată panorama.ro care prezintă și cele mai interesante detalii ale unei zile istorice.

Ceremonia de încoronare a regelui Charles, de pe 6 mai, deschide o nouă eră nu doar în Regatul Unit, ci și în restul lumii, indiferent dacă vorbim de republicani sau monarhiști. După mai bine de șapte decenii în care a fost pregătit să fie rege, Charles al III-lea (74 de ani) urcă acum pe tron drept cel mai în vârstă monarh britanic, pe ai cărui umeri apasă moștenirea mamei sale. Chiar și după o domnie atât de lungă, Elisabeta a II-a a fost, până la sfârșitul vieții, cel mai iubit membru al familiei regale și un element al identității britanice.

Încoronarea lui Charles e un moment special și pentru români. Pe cel mai celebru tron al lumii urcă acum un rege care cunoaște România foarte bine, care i-a căutat și descoperit frumusețile și le-a spus povestea în întreaga lume. Deseori, Charles, pe atunci prinț, a fost un ambasador mai eficient al României decât oricare dintre noi.

Cu toate că, oficial, el este noul suveran încă de la moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, în mod tradițional, încoronarea noului rege are loc la câteva luni de la decesul fostului monarh. Explicația este simplă: această ceremonie este considerată un prilej de bucurie nepotrivit pentru a fi organizat în preajma unui eveniment atât de trist.

Regele a ales să aibă o ceremonie mai restrânsă, mai scurtă și mai diversă față de cea pe care a avut-o mama lui în 1953. Astfel, doar 2.000 de persoane au primit invitația la ceremonia de la Londra, de patru ori mai puțini decât în urmă cu șapte decenii. Dar mai sunt multe detalii neconvenționale pentru această ceremonie.

Ce e ceremonia și ce se întâmplă

Regele Charles urmează să fie al 40-lea monarh încoronat de la 1066 încoace, iar ceremonia va avea loc la Westminster Abbey. Alături de el, va fi încoronată regină și soția sa, Camilla. Operațiunea poartă numele de „Globul de aur”.

Ceremonialul, care a rămas neschimbat de aproape o mie de ani, este condus de Arhiepiscopul de Canterbury și implică folosirea Regalia de încoronare. Potrivit site-ului Familiei Regale, Marea Britanie este singura țară europeană care încă mai folosește Regalia – simbolurile regalității, cum ar fi coroana, globul și sceptrele – la încoronări.

Practic, evenimentul consfințește rolul monarhului ca șef al Bisericii Anglicane și marchează transferul titlurilor și puterilor.

Regele și Regina vor folosi două calești pentru a se deplasa de la Palatul Buckingham către Westminster Abbey și înapoi: vor merge spre Westminster cu Diamond Jubilee State Coach – mai modernă, folosită pentru prima dată în 2014 – , dar se vor întoarce la Buckingham cu Gold State Coach, folosită pentru toate încoronările din 1830 încoace.

Respectând tradiția, spre finalul ceremoniei, Regele și Regina, alături de membri ai familiei vor saluta mulțimile de la balcon, în timp ce pe deasupra Palatului Buckingham vor survola avioane ale aviației britanice.

Cine vine și cine absentează

După Charles și Camilla, toți ochii vor fi ațintiți pe familia apropiatăm mai ales în lumina scandalurilor din ultimii ani din interiorul familiei regale.

William și Kate, Prințul și Prințesa de Wales, Prințesa Anne și Prințul Edward, ducele de Edinburgh, doi dintre cei trei frați ai regelui, și cel mai probabil Harry, dar fără să fie însoțit de Meghan, vor lua parte la ceremonie. Prințul Andrew, celălalt frate al regelui, va veni la eveniment, dar fără fosta lui soție, Sarah Ferguson. Vor veni totuși cele două fiice ale cuplului. Sora Camillei va fi și ea prezentă, la fel ca toți nepoții regelui și reginei.

Dincolo de familia regală britanică, au mai confirmat prezența politicieni, șefi de stat și, pentru prima dată și în ciuda tradiției, membri străini ai familiilor regale. Astfel, din Monaco vor veni Prințul Albert și Prințesa Charlene, din Spania, Regele Felipe și Regina Letizia, din Japonia, Prințul moștenitor Akishino și Principesa moștenitoare Kiko, iar din Suedia va veni Regele Carl XVI Gustaf, împreună cu fiica sa Principesa moștenitoare Victoria. Din Belgia, Regele Philip și Regina Matilda vor veni și ei la Londra, iar din Iordania, Regele Abdullah și Regina Rania.

Unii politicieni sunt așteptați de asemenea să vină, însă din cauza numărului redus de persoane invitate, și numărul lor a fost restrâns. Premierul britanic, Rishi Sunak, şi soţia sa, Akshata Murty, alături de principalii membri ai Guvernului și Parlamentului sunt și ei invitați. De asemenea, a confirmat prezenta președintele francez, Emmanuel Macron, iar președintele american, Joe Biden, va fi reprezentat de soția sa, dr. Jill Biden.

Din România, președintele Klaus Iohannis și Familia Regală a României vor lua parte la ceremonialul de la Londra.

Pentru că Regele Charles și-a dorit ca participanții să fie cât mai diverși, printre invitați vor fi și reprezentanți ai numeroaselor sale organizații de caritate, precum și voluntari.

Foto: Alexandru Radu Popescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here