Ovidiu Pârvu caută de ceva timp un loc de muncă, într-un context economic în care mai toate firmele caută angajați. Ținem să precizăm din capul locului că Ovidiu provine dintr-un centru de plasament și este diagnosticat cu epilepsie. Acestea două nu sunt impedimente pentru ca el să poată să lucreze. Trece de medicina muncii, necesară la orice angajare, cu anumite contraindicații. Totuși, acesta a lăsat mai multe CV-uri, dar până acum nu a reușit să se angajeze. Nu cere vreun post mare sau complicat, ci se mulțumește cu un post la curățenie, bucătărie sau orice este disponibil. Am ales să publicăm acest articol pentru că deficitul de forță de muncă este unul considerabil și totuși există astfel de cazuri care semnalează că undeva este o problemă. Mulți angajatori spun că oamenii vin la angajare, dar au multe pretenții și puține abilități. De data aceasta discutăm despre un caz, și nu este singurul, în care candidatul are abilități puține, dar și pretențiile sunt mici.  Ovidiu a apelat la Azota Popescu și Radu-Valentin Paul, doi brașoveni din zona de activism civic, pentru a-l ajuta în acest demers.

Azota  Popescu este președintele Asociației Catharsis și luptă pentru copiii abandonați abandonați de peste 25 ani. Dumneaei l-a ajutat pe Ovidiu să își pună în ordine situația actelor, de la bulletin la diploma de absolvire a studiilor. Cu ajutorul unui donator a reușit să îi și asigure medicamentele până când i-a rezolvat dosarul medical.

  •   “Ovidiu a venit la mine acum ceva timp să mă roage să îl ajut. Fac de peste 25 de ani acest lucru și am înțeles imediat în ce situație se află. Acești tineri, sunt efectiv distruși în casele de copiii, iar când ajung la vârsta maturității sunt foarte dificil de integrat în societate. Spun, de imediat 3 decenii, să sistemul este defect și că trebuie să facem modificări profunde la nivel legislativ. În fine, să revenim la Ovidiu. Primul lucru a fost să îi rezolvăm provocările legate de documente: act de identitate, diplomă de studii, etc… Apoi să reușim să îi obținem gratuit medicamentele de care are nevoie pentru epilepsie. Acum mai are nevoie de un loc de muncă, care recunosc, că este puțin peste puterile mele. Pentru aceasta am apelat la Radu-Valentin Paul, un tânăr activist civic pe care îl văd că mereu face câte ceva pentru brașoveni și pe care îl știu conectat la mediul de afaceri.”, a declarat Azota Popescu, președintele Catharsis.

Radu-Valentin Paul, președintele Asociației Brașovul Altfel, a acceptat să se implice alături de Catharsis și să îi caute un loc de muncă lui Ovidiu. El chiar spune că a fost profund marcat de povestea acestuia și că nu este normal ce se întâmplă. A trimis CV-ul lui Ovidiu către mai mulți oameni care au afaceri în Brașov și se așteaptă să se resolve cât mai repede situația.

  •   “Ascultându-i pe Ovidiu și pe doamna Popescu, mi-am dat seama că acesta trăiește de pe o zi pe alta în adevăratul sens al cuvântului. Noaptea o petrece la un adăpost social, iar ziua își caută un loc de muncă. Nu știe de unde o să vină masa următoare și nici dacă deseară o să îl mai primească la adăpost. M-au impresionat luciditatea, coerența lui în exprimare și curățenia corporală, deși el este o dovadă evidentă că serviciile sociale din România sunt pe niciunde. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru că există o Azota Popescu la Catharsis, o Adina Gal la Asociația Aici pentru Tine, o Virginia Alexandrescu a Kastel, o Sânziana Vatră la Fundația Bucuria Darului și toți ceilalți care au grijă de acești oameni pe care statul îi ignoră.   Am trimis CV-ul lui către mai mulți oameni de afaceri din Brașov și sunt sigur că cineva o să audă acest altfel de strigăt de AJUTOR. Înțeleg că noi, ONGiștii, activiștii civici, sau oricum ne numim, cerem mereu bani, bunuri sau servicii de la donatori. Dar să ajungem să cerem locuri de muncă, este absurd, mai ales în contextul economic actual. Ovidiu o să fie bine, dar noi ca societate cum suntem… sau cum o să fim?   Oameni buni, dragi brașoveni, este anormal să existe printre noi astfel de cazuri. Oameni care nu au ce să mănânce și nu au un acoperiș deasupra capului. Înțeleg că a venit peste noi acest capitalism care spune că “fiecare doarme așa cum își așterne”, dar eu sper să înțelegem că nivelul de bază trebuie ridicat. Sunt de acord ca fiecare “să doarmă așa cum își așterne”, dar să aibă stomacul plin și un acoperiș deasupra capului. Iar aici trebuie să intervenim noi toți și să punem umăr de la umăr pentru ca să eradicăm sărăcia.”, a declarat Radu-Valentin Paul, președintele Asociației Brașovul Altfel.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here