FOTO Libertatea

Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea a fost unul dintre cele mai așteptate evenimente din Marea Britanie. În urmă dezvăluirii informațiilor privind costurile acestei ceremonii, îngrijorarea cetățenilor cu privire la finanțarea sa din bani publici a crescut constant. În urmă unui sondaj majoritatea britanicilor s-au declarat mai preocupați de inflație decât de regele în vârstă de 74 de ani.

Cât a costat ceremonia de încoronare

Ceremoniile de încoronare sunt evenimente finanțate din bani publici, iar în cazul încoronării regelui Charles al III-lea nu au fost divulgate oficial costurile implicate. Cu toate acestea, jurnaliștii au speculat că suma ar putea fi între 50 și 100 de milioane de lire sterline. Aceasta din urmă reprezintă aproape dublul costului încoronării reginei Elisabeta în bani de azi, care a fost estimat la 56 de milioane de lire sterline. Este important de menționat că regele Charles și-a exprimat dorința ca această sărbătoare să fie considerată „rentabilă”, având în vedere că evenimentul are loc într-o perioadă în care mulți dintre supușii săi se confruntă cu dificultăți economice. Totuși, nu au fost furnizate detalii specifice despre modul în care se estimează că evenimentul ar putea aduce beneficii economice sau cum ar putea fi valorificat în acest sens.

Cum s-a desfășurat ceremonia de încoronare a monarhului

Ceremonia a avut loc la Catedrala Westminster Abeey, și a fost condusă de arhiepiscopul de Canterbury, cea mai înaltă autoritate religioasă în cadrul Bisericii Anglicane și a doua persoană în ierarhia acesteia după monarhul britanic.

Arhiepiscopul a prezentat suveranul în fața publicului entuziast, iar acesta și-a rostit jurământul de încoronare conform Actului de Jurământ al Încoronării, redactat în 1688. Prin acest jurământ solemn, el se angajează să guverneze poporul în conformitate cu legile adoptate de Parlament, să aplice legea și justiția „cu clemență” și să facă tot posibilul pentru a apăra Biserica Anglicană și religia protestantă. Arhiepiscopul de Canterbury a continuat cu ungerea suveranului cu ulei sfânt și la binecuvântat pe monarhul așezat pe tronul regelui Edward I, un tron sculptat în 1300 și folosit la fiecare încoronare începând cu anul 1626.

În cele din urmă, regele Charles a primit atribuțiile regale, în special sceptrul și apoi coroana, așezată pe cap de către arhiepiscopul de Canterbury. În fruntea procesiunii de încoronare, a fost amplasată Crucea Galeză de argint, reprezentând un alt simbol al puterii spirituale a regelui. Această cruce conține fragmente care, conform Vaticanului, provin din crucea pe care Isus a fost răstignit și au fost oferite de Papa Francisc pentru a marca încoronarea lui Charles al III-lea. Cele două fragmente au forma unor cruci, una având un centimetru în dimensiune, iar cealaltă având cinci milimetri. Fragmentele sunt montate într-o cruce de argint de dimensiuni mai mari, cu un cristal roz amplasat în spatele lor.

Petreceri de stradă, „Marele Dejun” şi un concert vor avea loc duminică

Mii de petreceri de stradă şi prânzuri urmează să aibă loc, duminică, înainte de un concert cu vedete, în cea de-a doua zi a evenimentelor dedicate încoronării Regelui Charles III, scrie BBC.

Membrii Familiei Regale vor participa la evenimentele comunităţii în cursul zilei, înainte de a-i vedea pe Katy Perry şi Take That cântând la Castelul Windsor, seara.

Evenimentele de duminică vin după ce regele Charles III şi regina Camilla au fost încoronaţi sâmbătă.

Dar au fost şi momente tensionate, atunci când poliţia a arestat 52 de protestatari.

Parlamentarii şi militanţii au acuzat poliţia că limitează libertatea de exprimare, după ce membri ai grupului Republic, care doreşte să înlocuiască monarhia cu un şef de stat ales, au fost arestaţi sâmbătă dimineaţa, înaintea unui protest planificat în Trafalgar Square.

Scotland Yard a spus că răspunsul său a fost proporţional, având în vedere evenimentul „o dată la o generaţie” pe care îl supraveghea.

Duminică, Ducele şi Ducesa de Edinburgh vor participa la Marele Dejun de încoronare în Cranleigh, Surrey, în timp ce Prinţesa Regală şi soţul ei, vice-amiralul Sir Tim Laurence, se vor alătura unei petreceri comunitare, pe stradă, în Swindon.

Fiicele Ducelui de York, Prinţesa Beatrice şi Prinţesa Eugenie, vor participa şi ele la un mare prânz la Windsor.

„Quiche de încoronare”, cu brânză şi spanac, fasole şi tarhon

Înaintea evenimentelor, Palatul Buckingham a prezentat reţetă de „quiche de încoronare”, cu brânză şi spanac, fasole şi tarhon. Acest quiche trebuie să fie accesoriul „prânzului mare de încoronare”. Acest eveniment îşi propune „să adune vecinii şi comunităţile”, să „sărbătorească încoronarea şi să împărtăşească prietenie, mâncare şi distracţie”, evocă relatarea. Aceleaşi picnicuri uriaşe au punctat Jubileul Reginei Elizabeth II în iunie 2022.

Mai târziu, la ora 20.00, Concertul Încoronării are loc la Castelul Windsor şi va fi transmis în direct pe BBC One şi BBC Radio 2.

Pe lângă show-ul cu nume mari precum Katy Perry, Lionel Richie, Take That, Olly Murs şi Paloma Faith, o orchestră de talie mondială va cânta o serie de melodii.

De asemenea, va avea loc o reprezentaţie comună de la The Royal Ballet, The Royal Opera House, Royal Shakespeare Company, Royal College of Music şi Royal College of Art.

Peste 2.000 de oameni, inclusiv 90 de lideri străini, au venit sâmbătă la Westminster Abbey din centrul Londrei pentru a vedea încoronarea Regelui şi a Reginei.

Pe lângă demnitari de peste mări, inclusiv preşedintele Emmanuel Macron al Franţei şi prima doamnă a SUA Jill Biden, congregaţia a inclus celebrităţi, eroi de zi cu zi şi familia şi prietenii lui Charles şi Camilla.

La slujba de două ore, Regele a promis „nu să fie slujit, ci să slujească”, înainte de a primi orbul şi sceptrul care sunt simbolice pentru puterea sa regală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here