FOTO: Europa Liberă

Peste 15.000 de angajați din sistemul de educației protestează miercuri în București, anunță cele trei federații sindicale din domeniu, informează Europa Liberă.

Marșul începe în Piața Victoriei din Capitală și se va încheia în fața Palatului Parlamentului, scrie Agerpres.

Protestul este organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, care reprezintă interesele a peste 350.000 de salariaţi din învăţământ

„Acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii – personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar”, au anunţat federaţiile sindicale.

Sindicaliștii cer majorări salariuale și vor ca salariul unui profesor debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie.

De asemenea, salarizarea personalului să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic.

Potrivit unui comunicat al federațiilor sindicale, angajații din educație mai cer instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei, plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic, acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă.

Sindicatele iau în calcul și organizarea unei greve generale în educației, începând cu data de 22 mai 2023, dacă problemele lor nu vor fi rezolvate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here