Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a participat marţi, 16 mai a.c., la Braşov, la o întâlnire cu reprezentanţii consorţiului de specialişti care lucrează la elaborarea proiectului noului Cod Silvic, structură din care fac parte specialişti ai Universităţii Transilvania Braşov, ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” Bucureşti, dar şi ai Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava. După această întâlnire, ministrul a făcut şi declaraţii de presă, iar după ce a amintit că prin noul Cod silvic se va îmbunătăţi activitatea silvică a vorbit şi despre una dintre principalele probleme ale locuitorilor din Braşov şi judeţele învecinate: urşii. El a anunţat că anul acesta România va găzdui un summit European  dedicat problemei carnivorelor mari, asta după ce mai multe state au reclamat faptul că urşii şi lupii încep să creeze probleme tot mai mari.

  • „Carnivorele mari creează tot mai multe probleme în Europa, motiv pentru care, la finalul lunii septembrie, în România vom organiza un summit pe tema carnivorelor mari şi a drumului pe care trebuie să meargă Uniunea Europeană. Nu putem accepta sfaturi de la ţări care au exterminat aceste specii acum 100 de ani. Nu putem accepta sfaturi de la state membre care refuză de mulţi ani să primească urşi, în habitatele naturale”, a declarat ministrul, citat de bzb.ro.  

Preşedinţii Consiliilor Judeţene Braşov, Harghita, Covasna şi Mureş au semnat şi transmis la Bruxelles o petiţie prin care au reclamat problema urşilor.

  • ,,Acum, oficiali de la Bruxelles au venit în România. Este pentru prima dată când o comisie de la nivel înalt, din Parlamentul European, vine să se convingă la faţa locului. Aici, nu mai este o problemă a urşilor ca specie pe cale de dispariţie. Este o problemă a comunităţii, care este afectată de această convieţuire cu o specie protejată la nivel european”, a spus  ministrul.

În cadrul întâlnirii s-a vorbit despre creșterea numărului de urși și de măsurile luate pentru siguranța oamenilor.

  •   „Școala, grădiniţa, etajul doi, pensiunea nu sunt habitatul natural al ursului. Aceste probleme trebuie reduse, trebuie evitată pierderea de vieţi omeneşti. Avem studii care demonstrează că intervenţia nu pune în pericol această specie. Zilele acestea am auzit mai multe expresii, că sunt ucise animale sălbatice, că sunt ucişi urşi. Omul poate fi ucis, animalul sălbatic este recoltat în condiţiile legii”, a declarat Barna Tanczos.

Legat de pregătirea noului Cod Silvic, rectorul Universităţii Transilvania Braşov, prof. dr. ing. Ioan Abrudan, a anunţat că este pregătită o primă formă a noului Cod Silvic şi în perioada următoare se vor face mai multe consultări cu specialiştii.

  •  „Proiectul actului normativ menţine lucrurile bune din trecut, dar include şi noile abordări de la nivel internaţional”, a declarat Abrudan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here