FOTO: EduPedu

Greva generală din Educație a intrat joi, 25 mai, în a patra zi. Astăzi este așteptată o decizie a sindicaliștilor cu privire la noua ofertă făcută de Guvern care constă în acordarea unor carduri valorice cu suma de 2.500 de lei, în două tranșe. După peste patru ore de discuții, sindicaliștii au spus miercuri seară că primele mesaje primite din țară sunt în sensul respingerii propunerii guvernanților, care au subliniat, la rândul lor, că în acest moment salariile din Educație nu pot fi majorate.

Profesorii au început să se adune în Piața Victoriei

Grupuri mari de profesori au început să sosească în Piața Victoriei unde de la ora 12.00 va începe un protest de amploare programat să țină până la ora 16.00. Aceștia au sosit din toată țară cu bannere și pancarte pentru a cere guvernanților să le îndeplinească revendicările.

„Este foarte clar în momentul acesta că, determinat de condiționalitățile europene, stabilite prin PNRR, nu poate să fie vorba despre niciun fel de creștere salarială. Colegii din învățământ sunt la maximul grilei. Nu poate să fie vorba în momentul ăsta despre acordarea de sporuri”, a spus secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, la finalul discuțiilor la care au participat, din partea Executivului, și ministrul educației, Ligia Deca, ministrul muncii, Marius Budăi, ministrul finanțelor, Adrian Câciu, și ministrul proiectelor europene, Marcel Boloș. Premierul Nicolae Ciucă și șeful PSD, Marcel Ciolacu, au fost absenți.

Noua ofertă a Guvernului se referă la acordarea unor carduri valorice pentru profesori, cu 1.000 de lei, în luna iunie, și 1.500 de lei, în octombrie. De asemenea, s-a propus acordarea sumelor de câte 500 lei, tot în iunie și octombrie, pentru personalul nedidactic. Liderii federațiilor sindicale așteaptă punctele de vedere ale membrilor din teritoriu și vor anunța joi dacă acceptă sau nu oferta Guvernului și, implicit, continuă sau nu greva. Până atunci, elevii nu se prezintă la cursuri nici joi. „Mesajele care vin până acum sunt de respingere a acestei oferte”, a declarat Simion Hăncescu, președintele FSLI, miercuri seară.

Solicitările profesorilor

Începând de luni, 22 mai, peste 150.000 de cadre diactice din întreaga țară, alături de câteva zeci de mii membri ai personalului auxiliar și nedidactic sunt în grevă generală. Sindicaliștii au cerut majorarea salariilor „în conformitate cu importanța socială a muncii prestate”:

  • salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu net pe economie, adică să plece de la 4.000 de lei;
  • indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației să devină o regulă;
  • plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic.

Cadrele didactice mai cer acordarea de sporuri, acordarea unor drepturi prevăzute de lege și de contractele colective de muncă – decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar sau compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat -, precum și creșterea anuală a investițiilor din învățământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here