Normele noului contract-cadru ce conține condiţiile acordării asistenţei medicale și a medicamentelor se vor aplica de luna viitoare, fiind cuprinse într-un ordin oficializat acum câteva zile, informează avocatnet.ro. Printre noutățile ce se vor aplica curând putem aminti extinderea listei ce conține afecțiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate, dar și introducerea, în asistența medicală dentară, a unui nou serviciu decontat.

Din 1 iulie 2023, în același timp cu noul contract-cadru ce conține condiţiile acordării asistenţei medicale și a medicamentelor, intră în vigoare și normele de aplicare ale acestuia, cuprinse în Ordinul Ministerului Sănătății 1.857/2023.

Astfel, de luna viitoare, în asistența medicală primară, pe lângă dezvoltarea serviciilor preventive pentru toate persoanele înscrise pe lista medicului de familie, se vor introduce noi servicii diagnostice și terapeutice. Printre acestea se numără recoltarea probelor biologice pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau, în cazul femeilor simptomatice sau care planifică o sarcină, efectuarea testului Frax, ce este utilizat pentru calculul riscului de fractură la pacienții cu osteoporoză, efectuarea de tratamente intravenoase cu injectomat, imobilizarea unei fracturi, tratamentul entorselor și luxațiilor, spălătura gastrică și altele.

În plus, când vine vorba despre asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate, lista cuprinzând afecțiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate se extinde, incluzând și hemofilia, talasemia, sifilisul (genital primar și secundar al pielii și mucoaselor), HIV/ SIDA, dermatita atopică, deficitul congenital de factor VII, trombastenia Glanzmann, hemipareze, parapareze și tetrapareze.

Noi analize de laborator decontate sunt introduse, din iulie, în asistența medicală paraclinică din ambulatoriu. Mai exact, este vorba despre:

  • transferină serică;
  • alfa amilază;
  • lipază;
  • lactatohidrogenaza (LDH);
  • rezervă alcalină (determinarea bicarbonatului seric);
  • vitamina B 12;
  • acid folic;
  • raport albumină/ creatinină într-un eșantion de urină spontană.

De asemenea, în asistența medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat, respectiv detartrajul cu ultrasunete și periajul profesional, care se efectuează pentru toată dantura, un asigurat putând beneficia de un astfel de serviciu o dată pe an, iar pe lista investigațiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugă și tomografiile dentare CBCT.

În asistența medicală ambulatorie de medicină fizică şi de reabilitare, pentru pacienții cu diagnostic confirmat de accident vascular cerebral (în primele patru luni de la accident), pentru cei cu paralizie cerebrală, pentru pacientele cu limfedem după excizia ganglionară şi pentru cele cu anexectomie, precum și pentru marii arși (în primele patru luni de la externare) se vor putea deconta servicii pentru o perioadă dublă decât până acum (maximum 42 zile pe an/ asigurat).

Apar noi servicii în pachetul de îngrijiri medicale la domiciliu, și anume: logopedie individuală, masajul limfedemului, evaluarea manuală a fecaloamelor și recoltarea produselor biologice (sânge, urină, materii fecale).

Totodată, vor fi introduse noi activități de transport sanitar neasistat: transportul de la și la domiciliu al bolnavilor oncologici nedeplasabili cu propriile forțe pentru efectuarea radioterapiei sau chimioterapiei, transportul de la și la domiciliu al bolnavilor nedeplasabili cu propriile forțe pentru administrarea parenterală a unor medicamente sub supraveghere specială, precum și pentru administrarea nutriției parenterale și transportul la externare al pacienților post-transplant nedeplasabili cu propriile forțe. Toate serviciile de transport amintite se asigură inclusiv în alt județ.

În fine, pentru ca informațiile necesare tratării pacienților să fie comunicate rapid, medicii de familie vor nota pe biletele de trimitere adresa de e-mail a cabinetului, adresă la care se va putea transmite electronic scrisoarea medicală de la ambulatoriul de specialitate sau de la spital, precum și rezultatul analizelor sau investigațiilor paraclinice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here