FOTO hotnews.ro

În cea de a douăsprezecea zi de grevă, când un nou miting de amploare va avea loc la București, liderii sindicali din educație răspund tranșant atunci când sunt întrebați dacă există șanse ca protestul să se încheie astăzi: „Nu”. „Le transmitem celor din guvern și din parlament că noi rezistăm”, a declarat, vineri, liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor. El a mai spus că la acest moment peste 70% din corpul profesoral continuă greva, iar „majoritatea colegilor sunt hotărâți să nu participe la niciun examen național”, arată hotnews.ro.

Angajații din învățământ, aflați în cea de a douăsprezecea zi de grevă, vor protesta din nou, vineri, în fața Guvernului și a Palatului Cotroceni. Mitingul – la care sindicatele așteaptă 20.000 de persoane – are loc la o zi după ce Executivul a adoptat o „declarație” prin care se angajează că în viitoarea lege a salarizării se va porni de la principiul ca salariul de bază al profesorului debutant să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie. Sindicatele cer însă ca această „garanție” să fie prevăzută într-un act normativ, și nu într-un document fără valoare juridică.

„Oamenii nu cred în promisiuni, în memorandumuri și în acorduri”

Liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat, vineri, că mii de profesori din toată țara sunt în drum spre București, pentru a lua parte la miting.

El a declarat pentru HotNews.ro că greva continuă atât timp cât nu va fi prevăzut într-un act normativ, respectiv într-o ordonanță de urgență, principiul de la care va porni grila de salarizare în viitoarea lege a salarizării, iar majorările nu vor fi aplicate integral, și nu eșalonat.

„Oamenii nu cred în promisiuni. Asta tot auzim – că va fi, că vom face”, a spus Nistor.

La remarca jurnalistului că Guvernul spune că vrea să existe o lege unitară, legea salarizării, liderul sindical a spus:

„Ne-am săturat de legi unitare, am văzut cum au fost. Noi vrem ordonanță de urgență cu aplicare imediată a grilei de salarizare, mai devreme de 1 ianuarie 2024.

El a spus că peste 70% din corpul profesoral este în grevă la acest moment.

  • „Colegii sunt hotărâți să continue greva. Peste 70% din corpul profesoral este în grevă. Va fi foarte urât în situația în care Guvernul nu înțelege nimic, pentru că starea de furie, de frustrare și de nemulțumire este maximă.
  • În momentul de față, majoritatea colegilor sunt hotărâți să nu participe la niciun examen național. Asta este realitatea. Refuză categoric să participe la așa ceva. Cu grevă sau fără grevă, este poziția lor, dacă nu se rezolvă nimic.
  • Dacă se gândesc la interesul României, atunci rezolvă rapid.
  • Pe jigniri și intimidări la adresa colegilor, greva s-a radicalizat. Asta arată foarte clar că nu se înțelege ce e în cancelarii. Am fost ieri în cancelarii, oamenii sunt revoltați. Ei au făcut asta. Cu cât au lungit mai mult aceste discuții, cu atât s-a accentuat starea de nemulțumire”, a declarat Marius Nistor pentru HotNews.ro.
  • „Le transmitem celor din guvern și din parlament că noi rezistăm”, a adăugat liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Întrebat dacă există șanse ca greva să se încheie astăzi, liderul sindical a răsuns categoric: „Nu”.

Chestionat ce le transmite elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a care trebuie să susțină Evaluarea Națională și Bacalaureatul, Nistor a răspuns: „Să aibă încredere în noi. Demersurile noastre sunt legitime”.

Potrivit lui Nistor, liderii sindicali au fost chemați la noi discuții la Palatul Victoria, de la ora 12.00.

Cadrele didactice cer:

  • Stabilirea prin lege a faptului că salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie
  • Aplicarea grilei de salarizare pentru învățîmânt într-un termen mai scurt decât cei trei ani anunțați de Guvern
  • Majorări de salarii și mai mari decât în ordonanța dată zilele trecute
  • Acordarea, de la 1 ianuarie 2024, a cel puțin 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ.

Guvernul a adoptat joi o „declarație” privind salarizarea angajaților din învățământ, document care a fost publicat în Monitorul Oficial și care prevede că viitoarea lege a salarizării va porni de la principiul ca salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut şi care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public. Inițial, Guvernul anunțase că va adopta un memorandum în acest sens.

Sindicatele au cerut ca această garanție privind grila de salarizare să fie prevăzută într-un act normativ, ci nu într-un document fără putere de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here