FOTO doctorulzilei.ro

Mulți oameni se tem să mai consume alimente expirate pentru că i-ar putea îmbolnăvii. Totuși, există alimente care se pot consuma și după data de expirare, fără risc. Iată care sunt cele cinci alimente recomandate de specialiști.

Agenția pentru Standarde Alimentare încurajează oamenii să folosească „indiciile senzoriale” pentru a determina dacă astfel de alimente sunt bune de mâncat. Aceasta include „testul mirosului”, despre care specialiștii spun acum că oamenii ar trebui să-l folosească pentru laptele pe care îl au păstrat în frigider după expirarea termenului de pe ambalaj. Dar ce alte alimente puteți mânca în siguranță după data limită de utilizare, potrivit Daily Mail.

Ouă

Peste 700 de milioane de ouă, care costă 139 de milioane de lire sterline, sunt aruncate în fiecare an în Anglia din cauza dependenței excesive de datele de consum. Agenția pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie sfătuiește că ouăle pot fi consumate în siguranță timp de „câteva zile după” data data de expirare „dacă sunt gătite bine”.

O altă modalitate simplă de a le evalua este să le puneți într-un vas cu apă. Ouăle proaspete se scufundă în partea de jos, în timp ce cele rele plutesc în partea de sus.

Dacă oul se sprijină pe fund și se înclină în sus, este un semn că este cam vechi și trebuie consumat cât mai curând posibil. Cu cât un ou este mai vechi, cu atât aerul intră mai mult în coajă și îl face plutitor.

Pâinea

Data de expirare scrisă pe eticheta pâinii se bazează pe presupunerea că o veți lăsa afară, pe blatul din bucătărie. Dacă este lăsată afară, expusă la temperaturi mai ridicate, mucegaiul este mai probabil să se formeze rapid, în câteva zile.

Dar păstrarea pâinii în frigider poate prelungi durata de valabilitate a acesteia cu până la două săptămâni, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA. Poate avea un gust puțin mai greu, deoarece pe măsură ce pâinea începe să se răcească, apa părăsește amidonul.

Acest lucru permite moleculelor de amidon să revină la starea lor cristalizată. Se întâmplă chiar și în condiții umede, dar frigiderul poate accelera procesul. Pentru a prelungi termenul de valabilitate, depozitați-o în congelator. Acest lucru va menține pâinea bună pentru consum timp de cel puțin trei luni.

Ce alimente se pot consuma după ce expiră?

Iaurtul

Iaurtul făcut în condiții sterile și depozitat în frigider ar trebui, în general, să fie în siguranță după două săptămâni. Dar, odată deschise, alte microorganisme, cum ar fi listeria, îl pot coloniza rapid, expunându-te la risc de intoxicație alimentară. În mod normal, iaurtul grecesc trebuie consumat în termen de șapte zile după deschidere. Totuși, unii producători au anunțat că elimină datele limită din iaurtul de marcă proprie, într-o încercare de a rezolva risipa. Astfel, cumpărătorii au fost încurajați „să-și folosească raționamentul” pentru a decide când nu mai este bun iaurtul pentru consum.

Cum se poate păstra ciocolata proaspătă?

Ciocolata

Conținutul de apă din ciocolată o ajută să rămână proaspătă după data sa de consum. Dar poate dezvolta adesea un strat alb, cunoscut sub numele de „înflorire”, atunci când este expusă la aer.

Acest lucru se întâmplă atunci când o parte din grăsimea cristalină se topește și se ridică în vârf. Nu este mucegai și este bine să o mănânci. Dacă doriți să păstrați ciocolata proaspătă cât mai mult timp posibil, este important să o păstrați corect.

Păstrarea acestuia la o temperatură constantă într-un dulap sau cămară, departe de lumina directă a soarelui și învelită corespunzător în folie vă va ajuta să păstrați gustul excelent al ciocolatei.

Biscuiți

Ca și chipsurile, biscuiții sunt, de asemenea, foarte procesați și, prin urmare, pot fi consumați mult timp după data limită, mai ales dacă sunt lăsați nedeschiși.

Dacă sunt moi sau umezi, pur și simplu puneți-i în cuptor pentru a-i face din nou crocanți. Acest lucru ajută la evaporarea umezelii. Lăsați-i să se răcească înainte de a mânca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here