FOTO: EduPedu
Probele orale de la BAC 2023 vor fi echivalate cu mediile din liceu, Evaluarea Națională de la clasa a VI-a nu se mai organizează în anul școlar 2022-2023, iar la concursul național de Titularizare 2023 rămâne doar proba scrisă, potrivit ordonanței de urgență publicate în Monitorul Oficial, arată EduPedu. Ordonanța de Urgență a fost adoptată ieri în ședința de Guvern. Modificările vin în contextul în care a început a patra săptămână de grevă generală în școli și grădinițe.

Conform notei de fundamentare a ordonanței de urgență, sunt vizați 147.491 de elevi care finalizează învățământul liceal.

Iată ce prevede ordonanța publicată în Monitorul Oficial: Art. 2. — Prin derogare de la prevederile art. 77 alin. (4) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, la examenul național de bacalaureat, pentru anul școlar 2022— 2023, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale, probele de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal și probele de evaluare a competențelor digitale se echivalează/se recunosc conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educației, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de maximum 7 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență

Ieri, Ligia Deca a anunțat că înscrierile la BAC 2023 se prelungesc până pe 16 iunie, în contextul grevei profesorilor: „Așa cum știți, conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie. În cazul celorlalte clase nu se impun, în acest moment, modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie. Deci, practic, în acest moment, toate clasele, toți elevii până pe 16 iunie trebuie să aibă situația școlară încheiată. La fel, înscrierile pentru bacalaureat și pentru Evaluarea Națională se vor prelungi până pe 16 iunie”, a spus Ligia Deca.

  • Săptămâna trecută, Ministerul Educației a cerut unităților de învățământ numărul elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a/XIII-a cu situația școlară încheiată, potrivit surselor Edupedu.ro.

Amintim că metodologia pentru echivalarea probelor de competențe lingvistice și digitale de la examenul de Bacalaureat 2023, în forma de proiect, a fost pusă în dezbatere publică de Ministerul Educației, anunță instituția pe site-ul edu.ro. Pentru sesiunea iunie-iulie 2023, echivalarea are loc pe 12-21 iunie, iar pentru sesiunea august-septembrie, în perioada 7-11 august, conform documentului.

Calendarul modificat al examenului național de Bacalaureat 2023, Sesiunea iunie – iulie:
  • 29 mai – 16 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  •  26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00
  • 4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
  •  7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Mediile elevilor se pot încheia și cu doar două note.

La Titularizare rămâne doar proba scrisă

Tot ieri, ministrul Educației a declarat la începutul ședinței de Guvern căinspecțiile la clasă nu o să fie luate în considerare la concursul de Titularizare 2023, „motivul fiind numărul mare de inspecții care nu au putut fi efectuate în această perioadă afectată de protest”.

„Problema este că, din informațiile de la inspectoratele școlare, vineri, 9 iunie, erau neefectuate peste 18.000 de inspecții din totalul de aproximativ 31.000. Asta înseamnă că aproximativ 60% dintre inspecțiile anunțate nu se pot efectua. Nu mai este timp fizic în cele 5 zile de școală rămase, începând de luni, pentru ca ele să fie efectuate. Acestora li se adaugă cele peste 1.500 de probe practice neefectuate, care reprezintă aproape 70% din totalul probelor practice. Înțelegem nemulțumirea celor care au susținut inspecția la clasă și celor care au făcut eforturi ca aceste inspecții să se poată desfășura”, a spus Deca după ședința de Guvern.

„Art. 3. — Prin derogare de la prevederile art. 89 alin. (1) și art. 254 alin. (8) lit. a) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, concursul pentru angajarea personalului didactic de predare cu contract individual de muncă în sesiunea 2023 constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educației – prevede ordonanța de urgență.”

Evaluarea la clasa a VI-a nu se mai organizează

„Art. 1. — Prin derogare de la prevederile art. 74 alin. (4) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, în anul școlar 2022—2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează

Inițial, examenele ar fi trebuit să se desfășoare pe 24 și 25 mai, însă au fost amânate în contextul grevei angajaților din Învățământ. Pe 30 mai, Ministerul Educației anunța că probele vor avea loc în zilele de 12 și 13 iunie, fiind publicat și un ordin în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here