FOTO: anchetaonline.ro

Tinerii agricultori în vârstă de până în 40 de ani vor putea cere un sprijin financiar de 70.000 de euro, conform unui program aflat în etapa de consultare publică și derulat de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Bugetul total al programului este suficient pentru finanțarea a peste 3.500 de doritori, arată avocatnet.ro.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat spre consultare publică Ghidul solicitantului pentru programul ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Perioada de consultare a documentului este de 30 de zile, până pe data de 7 iulie. După expirarea acestui termen, AFIR va deschide sesiunea online de depunere a dosarelor pentru obținerea finanțărilor.

Programul are un buget total de 250,7 milioane de euro, care vor asigura finanțarea cu câte 70.000 de euro pentru fiecare dintre tinerii fermieri care se califică.

Sumele se vor acorda în două tranșe

  • 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare;
  • 25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcție de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă, de la semnarea contractului de finanțare.

Banii vor fi acordați tinerilor care doresc să înceapă o activitate agricolă, în baza unui plan de afaceri, care trebuie depus în același timp cu cererea de finanțare.

Ce cheltuieli sunt eligibile

Toate cheltuielile pot fi eligibile, inclusiv cele pentru constituirea capitalului de lucru, cadastrare, achiziţionare de teren (în procent de maximum 10% din valoarea sprijinului), cu respectarea legislației naționale și europene în vigoare.

De asemenea, sunt avute în vedere cheltuieli pentru achiziţia de material biologic, efectuarea de studii, precum cele pentru proiecte care vizează reconversia şi/sau înfiinţarea de plantații în sectorul pomicol.

Sunt acceptate și cheltuieli cu activități de protecție a mediului, construire și modernizare clădiri cu destinație agricolă şi agroalimentară, achiziția de echipamente în vederea creșterii performanței economice a exploatației etc.

Un aspect important de reținut este acela că sunt excluse de la finanțare echipamentele sau utilajele second-hand.

Cine poate aplica

  • Persoane fizice inregistrate și autorizate în baza OUG 44/2008, cuprinzând persoane fizice autorizate (PFA), titularii întreprinderilor individuale (II) și titularii întreprinderilor familiale (IF).
  • Persoane juridice unde tinerii fermieri se instalează și exercită un control efectiv asupra luării deciziilor referitoare la exploatația agricolă respectivă. Aceștie trebuie să fie administratori ai respectivei societăți.

Pentru că programul se adresează tinerilor fermieri, aplicanții trebuie să aibă minimum vârsta de 18 ani impliniti și maximum 40 de ani. Aceasta din urmă limită presupune că cererea trebuie depusă până cel târziu cu o zi înainte de împlinirea vârstei de 41 de ani. De asemenea, solicitanții trebuie să aibă absolvite cel puțin opt clase primare și să dețină o formă de certificare a aptitudinilor și competențelor profesionale aferente ramurii agricole vizate în proiect.

Totuși, cei care nu dețin încă aceste competențe profesionale pot face un angajament de a le dobândi până la solicitarea celei de-a doua tranșe de plată.

Tinerii fermieri care solicită finanţare prin intermediul microîntreprinderii sau întreprinderii mici înfiinţate cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare, sunt eligibili dacă îndeplinesc următoarele condiţii:

  • să nu fi înscris o exploataţie agricolă IACS cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare, indiferent de forma de organizare deţinută.
  • solicitantul trebuie să dețină în folosință o exploatație agricolă cu dimensiunea economică de minimum 8.000 SOC pentru zona montană, respectiv 12.000 SOC (standard output coefficients) și maximum 100.000 SOC, la momentul depunerii cererii de finanțare.

Grila de punctaj

Beneficiarii acestui program vor fi departajați cu ajutorul unui punctaj obținut de fiecare în parte. În principiu, cei mai favorizați, din acest punct de vedere, sunt absolvenții unei facultăți din domeniul agricol. De asemenea, puncte suplimentare sunt acordate acelora care își desfășoară activitatea în zone montane.

Tinerii care își propun să facă agricultură ecologică și cei care preiau terenuri în vederea comasării de la proprietari în vârstă de peste 60 de ani sunt și ei favorizați de sistemul de punctaj.

Nu este prima oară când AFIR coordonează astfel de inițiative, un program asemănător fiind derulat și în urmă cu doi ani.

Atenție! Programul se află în faza de consultare publică până pe 7 iulie. Ulterior acestei date, AFIR va deschide sesiunea online de depunere a dosarelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here