Prima carte de identitate a fost realizată la noul Serviciu Public Local de Evidența Persoanei Părău joi, 22 iunie 2023. Începând cu această dată cetățenii comunei Părău își vor putea procura documentele de identitate și de stare civilă la sediul noului serviciu care funcționează în cadrul Primăriei. Inaugurarea obiectivului a fost cu fast, fiind invitați reprezentanții instituțiilor publice de la nivel județean, național și local care s-au implicat în avizarea și înființarea acestui serviciu public. Au fost invitați de primarul comunei Părău, Ovidiu Ovesea, președintele CJ Brașov, Șerban Tudorică, prefectul Județului Brașov, Mihai Văsii, directorul Direcției Județene de Evidența Persoanei Brașov, Ioan Curecheriu, comisar șef al Direcției Generale a Evidenței Persoanei, Gabriela Obăgilă. Primarul comunei Comăna, Viorel Grusea, a participat la eveniment, fiind primul care va încheia un protocol cu Primăria Părău pentru serviciile publice de evidența persoanei. Preoții ortodocși din comună au fost prezenți la tăierea panglicii de către primarul Ovidiu Ovesea, prefectul Mihai Văsii și președintele CJ Brașov, Șerban Tudorică.

  • ,,Am avut o plăcere deosebită să vin aici alături de dl. prefect să văd ce locație minunată ați realizat. Este un serviciu care vine în sprijinul cetățeanului, iar Primăria care a pus la dispoziție acest spațiu a realizat acest lucru și s-a implicat pentru înființarea acestui serviciu de specialitate. Este o dovadă a  faptului că administrația publică de la Părău și conducerea acesteia este alături de cetățeni. Mai multe autorități și-au dat  mâna pentru a ajuta locuitorii acestei comune  întrucât le era foarte greu să meargă în altă localitate să-și realizeze aceste documente personale. Astfel că autoritatea locală s-a gândit că este bine să rezolve această problemă la ei acasă. Invit pe toți primarii din zonă să gândească pozitiv, să creeze astfel de spații și să colaboreze cu aceste autorități de specialitate pentru a multiplica  acest eexemplu de bună practică. Am venit astăzi și cu un mesaj pentru comunitate, avem aici și un drum de reabiltat, la Părău. Vă mărturisesc că Părău este un partener de nădejde al Consiliului Județean Brașov. Noi aici amenajăm și un spațiu ce intră în componenta SMID, tot ceea ce înseamnă deșeuri la nivelul județului Brașv, iar Părăul este un partener serios, iar noi, CJ Brașv la rândul nostru trebuie să dovedim că suntem un partener serios prin ceea ce facem“ a declarat Șerban Tudorică, președintele CJ Brașov.
  • ,,Am lucrat de 2,5 ani împreună cu dl director al DJEP Brașov, am primit mult sprijin din partea dânsului, am urmat pașii procedurali și până la urmă am reușit. Am primit și felicitări, mi-a spus dl director că sunt alte primării care încearcă de peste 5 ani de zile să înființeze astfel de servicii, iar Părăul a reușit foarte repede. Mulțumesc tuturor celor implicați. Cu colegul meu,  Viorel Grusea, primarul de la Comăna, vom face o colaborare pentru a putea deservi cât mai mulți cetățeni. Am reușit un prim pas, vor urma și alte lucruri în comună. Mergem mai departe pentru lucrul bine făcut, vom continua să demonstrăm că se poate“ a spus Ovidiu Ovesea, primarul comunei Părău.

  • ,,Am venit cu drag la eveniment, îl felicit pe dl. primar Ovidiu Ovesea  pentru  că a reușit să înființeze acest birou de evidența persoanei, este un lucru extraordinar atât pentru comuna pe care o păstorește  dar este foarte bine  și pentru comunele vecine cu Părăul. Vă pot spune că vom încheia un protocol de colaborare cu Primăria și UAT Părău prin care  vom sfătui oamenii să vină să-și facă documentele de identitate și de stare civilă aici pentru că este mult mai aproape. Suntem arondați acum la Rupea, dar pentru cetățenii comunei Comăna este avantajos financiar și din punct de vedere al timpului să vină la Părău pentru astfel de servicii“ a declarat Viorel Grusea, primarul comunei Comăna.

Un serviciu util cetățenilor

Înființarea SPCLEP Părău vine în sprijinul cetățenilor din satele comunei care erau obligați să bată drumul până la Făgăraș, vreo 40 km dus-întors,  pentru a-și rezolva problemele legate de stare civilă sau evidența persoanei, în condițiile în care un mijloc de transport public care să lege Părău de Făgăraș nu există. De asemenea, acest serviciu local va stopa turismul electoral devenit un fenomen în anii în care se desfășoară alegeri electorale. Înființarea SPCLEP Părău a fost aprobată prin HCJ Brașov în plenul desfășurat la data de   27 aprilie a.c., în condițiile în care Primăria Făgăraș a refuzat sistematic să aprobe separarea comunei Părău din structura SPLEP Făgăraș. Primăria Părău a demarat procedurile pentru înființarea unui serviciu propriu de evidența persoanei încă din vara anului trecut, o procedură complexă care a implicat avize și acorduri de la mai multe instituții publice județene și naționale. A însemnat și amenajarea unui spațiu adecvat desfășurării activității acestui serviciu,  dotări speciale și un număr de angajați specializați în acest doemniu. ,,Ne-am asumat toate demersurile și cheltuielile pentru a veni în ajutorul cetățenilor comunei. Am dotat  acest serviciu și am pregătit salariații pentru intrarea în funcțiune a SPCLEP Comuna Părău. Peste 80.000 de lei s-au cheltuit de la bugetul local  pentru această investiție“ a spus primarul comunei Părău, Ovidiu Ovesea.

Proceduri legale

  •  HCL Părău nr. 58/14.10.2022 privind aprobarea desprinderii Comunei Părău de SPCLEP Municipiul Făgăraș. Respins.
  • HCJ Brașov pentru înființarea Serviciului
  •   Avizul favorabil al Direcției Județene Comunitare de Evidență a Persoanelor Brașov (DEPAB) cu privire la înființarea Serviciului  Comunitar Local al Comunei Părău nr. AD10088 din 22 iunie 2022.
  •  Avizul favorabil al Serviciului de Telecomunicații Speciale, Direcția Județeană de Telecomunicații Brașov nr. 454803 din 29 decembrie 2022.
  •  Avizul favorabil al ANFP București nr. 29988/2022 privind înființarea de posturi la SPCLEP Părău
  •  Adresa nr. 13416 din 20.09.2022 a Instituției Prefectului Brașov prin care s-a aprobat suplimentarea organigramei Comunei Părău
  •  Acordul MAI și CJ Brașov

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here