În județul Brașov există un deficit de medici de familie atât în mediul urban, dar și în cel rural. 12 comune nu au medici de familie, iar pentru a ajuta cetățenii, unii medici de familie și-au deschis puncte secundare de lucru în comunele care nu au asistență medicală.  Nu există medici de familie în comunele Augustin, Beclean, Bunești, Cața, Cincu, Crizbav, Holbav, Lisa, Sâmbăta de Sus, Șoarș, Ticuș, Ungra. În  Cața, Cincu, Crizbav, Holbav și Ungra se asigură asistență medicală  prin puncte secundare de lucru ale medicilor de familie din alte localități.

  • ,,Asistent medical comunitar există în comunele Budila, Cața, Hoghiz, Măieruș și Ucea. Avem  în derulare un proiect pentru înființarea a trei Centre comunitare integrate, în Jibert Părău și Teliu.  În județ funcționează 10 centre de permanență. Este în faza de aprobare, la Ministerul Sănătății, operaționalizarea încă a unui centru de permanență, în comuna Sânpetru“ a explicat dr. Claudia Elena Bularca, directorul executive al DSP Brașov în ședința Colegiului Prefectural desfășurată la 27 iunie a.c.

Comuna Lisa, de exemplu, a rămas fără medic de familie încă din luna decembrie 2022, când medicul Nicolae Boulescu a decedat. De atunci cabinetul medical din sat este nefuncțional negăsindu-se un medic de familie care să preia toți pacenții din comună.

  • ,,Am căutat să aducem în comună un medic de familie, dar deocamdată nu am reușit să rezolvăm problema. Situația se cunoaște la DSP Brașov și la Prefectură“ a spus primarul comunei Lisa, Gheorghe Moga.

Asistența medicală se realizează în  județul Brașov prin 14 spitale publice și 14 spitale private. Există 218 farmacii (164 în mediul urban și 54 în mediul rural), 18 puncte farmaceutice în mediul rural, 16 policlinici  și 23 laboratoare medicale. În privința asistenței medicale primare, în județul Brașov există 298 de medici de familie dintre care 233 în mediul urban și 65 în mediul rural. Există un deficit de 41 medici de familie, 17 în mediul urban și 24 în mediul rural.

Mai multe decese decât nașteri

În anul 2022, în județul Brașov s-au înregistrat 6.868 nașteri și 7193 decese, sporul natural fiind de -325, situație mai bună decât cea înregistrată în 2021, când sporul natural a fost de -1502.  Principalele cauze de deces în anul 2022 au fost bolile aparatului cardiovascular (3514 cazuri), tumorile (1509), bolile aparatului respirator (523) și bolile aparatului digestiv (401).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here