Piața Agroalimentară din Făgăraș este foarte bogată în această perioadă. Se găsesc toate legumele de sezon, dar cumpărătorii le preferă mai mult pe cele care sunt produse în gospodăriile și serele românești. În Piața Agroalimentară ar trebui să fie  căutate mesele cu nr.6 și 7 aflate chiar la intrarea dinspre Romarta. Și asta pentru că aici sunt comercializate legumele produse la Serele din Șercaia. Familia Florin și Maria Iacob produc de peste 17 ani legume în serele proprii și își desfac producția la Făgăraș. Pe o suprafață de peste 5000 mp de teren au construit 12 sere în care obțin câte 3 culturri pe an.  Cu greu poți să te oprești să nu rupi o roșie bine coaptă și să o mânânci chiar în seră. Nu găsești roșii cu nervuri groase în interior care să nu poată fi folosite, așa cum sunt cele care zac pe rafturile supermarketurilor de producție Turcia, Egipt sau Grecia. Sunt roșii foarte gustoase, cum erau pe vremuri în grădinuța bunicii. Florin Iacob ne spune că pentru roșii și pentru toate legumele din serele lor folosesc semințe de la producători români, folosesc gunoi de grajd ca îngrășământ și sunt realizate o serie de lucrări care dezvoltă bine planta. ,,Sunt legume cu gust, bune, proaspete. În fiecare an așa este producția noastră“ explică legumicultorul din Șercaia.   În fiecare dimineață în Piața Agroalimentară din Făgăraș, Florin Iacob aduce la vânzare legumele proaspăt culese din sere. Cei care cunosc această frumosă afacere locală caută legumele de la Șercaia și le preferă în locul celor aduse de la km distanță de Țara Făgărașului sau cele aduse de la piața en-gross din Brașov. Acum este perioada roșilor, ardei gras și kapia, fasole verde, dovlecei, castraveți, ceapă, verdeață.   În primăvară, timpuriu, s-a putut cumpăra de la Serele Șercaia usturoi și ceapă verde, salată și ridichi.

O afacere locală de 17 ani

Afacerea familiei Iacob a început în urmă cu 17 ani, prin  2006, dar cu pași mici întrucât soții Florin și Maria nu au reușit să obțină fonduri europene. Au început cu 2 sere construite din munca lor.

  • ,,În 2006 am început cu 2 sere și am construit altele pe parcurs ajungând la 12. Am ocupat 5000 mp cu serele la care adaugăm și grădina de zarzavat, în total 8.000 mp. Am învățat din greșeli, din experiență.   De 17 ani ne-am perfecționat și acum lucrăm industrial. Din păcate mai sunt localnici din zona Făgărașului care încă nu cred că legumele scoase la vânzare de noi sunt produse la Șercaia, în sere“ a explicat Florin Iacob.

A fost o investiție foarte mare pentru Florin Iacob, numai o seră a costat 15.000 euro, și sunt construite 12 sere, cele mari de 50 m x8m, iar două sunt mai mici.

  • ,,În 2006 am întocmit un proiect  și am încercat să obținem o finanțare pe programul SAPARD. Aveam banii pentru partea noastră și așteptam fondurile europene pentru a demara afacerea. Din păcate  am fost anunțați că fondurile s-au terminat și am rămas cu proiectul documentat și plătit, cu multele avize și studii realizate. Așa ne-am hotărât să pornim pe banii noștri. Nici n-am mai apelat la alt ajutor financiar,  am accesat însă  programul ,,Tomate“ și beneficiem de 3000 euro/an. Este al 5-lea an când îl folosim și este un ajutor. Am primit și diplomă de merit din partea ministrului Agriculturii pentru rezultatele obținute la programul ,,Tomate “ a mai spus Florin Iacob.

Ce produse se cultivă la Serele Șercaia pe parcursul unui an

  •   roșii cultivate în 3 sere (5.000 fire): 10 tone/sezon
  •  castraveți cultivați în 4 sere: 17 tone/sezon
  •  ardei gras (soiul Potop) cultivați în 3 sere: 2,5 tone
  •  Ardei kapia: 2 tone
  • varză: 4,5 tone
  • dovlecel: 1 tonă
  • fasole verde, în 4 solarii, 2,3 tone
  • ceapă verde: 17.000 legături
  • usturoi verde: 4.000 legături
  • ridichi: 2.200 legături
  • spanac: 250 kg
  • verdeață: pătrunjel și țelină: 3700 legături

Pentru a susține o afacere locală, dar și pentru a avea pe masă legume proaspete și cu gustul de altădată, Serele Șercaia vă așteaptă în Piața Agroalimentară din Făgăraș, mesele 6 și 7, sau la Șercaia, lângă linia ferată.(Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here