Făgărașul n-a fost niciodată stăpânit de haos. Dar este acum. Străzi decopertate, săpături, găuri de toate dimensiunile, praf, circulație haotică, mașini încărcate cu moloz străbătând centrul spre obiective ce odată erau repere pentru oraș pentru a le arunca în voie, pietoni care nu au pe unde să-și croiască drum spre vreo destinație,  oameni nervoși, nemulțumiți, încruntați care își descarcă nervii pe oricine stă în calea lor. Haos total! În toată această imagine sinistră, se plantează flori, nenumărate flori. Răspunzător pentru această stare de fapt creată în lunile de vacanță ale făgărășenilor, mai ales ale celor care vin acasă din străinătate, este primarul.  Dacă timp de aproape 6 ani n-a făcut nimic, acum semnează pe bandă ordine de deschidere a șantierelor fără să țină cont de disconfortul total creat făgărășenilor. El implementează proiecte! (SIC!) Se întreabă făgărășenii:

  • ,,Pentru cine faceți proiecte, pentru noi, cetățenii, pentru confortul nostru sau pentru altcineva. Pe noi oricum ne-ați oropsit!“.

Sunt expresii pe care le auzi la fiecare colț de stradă, dar le-a auzit și primarul într-o ședință a CL Făgăraș de la locatarii de pe strada I.C. Drăgușanu.

Lucrări pe repede înainte, pe nervii făgărășenilor

Graba cu care primarul deschide șantiere și distruge tot orașul este dată de termenele proiectelor de mobilitate urbană, cele care vor permite instalarea ,,orașelor de 15 minute“. În decembrie 2023, aceste   proiecte  trebuie să fie finalizate întrucât în caz contrar se pierd fondurile europene. Că așa se va întâmpla stă dovadă lanțul de procese ajunse pe rolul instanțelor de la București prin care i-a fost  respinsă decontarea 100% a sumelor solicitate de Primăria Făgăraș în cazul proiectelor  de ,,mobilitate urbană“. Nu s-a recuperat niciun ban din fonduri europene, deși primarul se lăuda că va obține banii. Timp de 5 ani nu s-a lucrat nimic la aceste proiecte aprobate încă din 2019, termenul de execuție fiind de 52 de luni, și în ultimele 6 luni edilul vrea să facă lucrările pe repede înainte. Merită citată poziția lui  Viorel Enuică, inginerul care a trăit și supervizat toate lucrările de amploare din Făgăraș din regimul vechi.

  • ,,Suntem total dezamăgiți. În jurul unui obiectiv de o așa importanță și valoare istorică se montează cele mai banale pavele în cea mai banală culoare gri, probabil să ne reamintim că această culoare gri era culoarea dominant a construcțiilor comuniste. Așa se întâmplă când astfel de proiecte nu se supun dezbaterii publice. Păcat, am crezut că orașul acesta este și al meu, dar m-am înșelat, este doar al unui grup de oameni care decid de fapt în numele meu“.

Centrul vechi a scăpat de săpături

A scăpat  de acest haos doar piața veche a municipiului, cea din fața sediului primăriei, acolo unde același edil a închis circulația de Sf. Nicolae și unde funcționează în voie terasa  lui Ovidiu Popa, Cuptorul Lagunei, cel care asigură primarului mașina de vot din Legislativ. Sub copaci mai socializează pensionarii, dar și această piață este inclusă în ,,grandiosul“ proiect.

Drum închis 4 luni pentru un podeț

Pentru un podeț de nici 4 metri lățime, primarul închide circulația pe drumul ce leagă cartierul Combinat de restul orașului. A anunțat pe facebook că vreme de 4 luni acel drum va fi închis, cei care folosesc traseul zilnic să ocolească printre bărăcile din Combinat și cartierul Creangă. N-a avut curajul să iasă în fața făgărășenilor să le spună la ce cazne îi supune când deschide șantierele. Orice om de bun simț realiza prima dată  ocolitoarea, devia traficul, apoi lucra vreme de 52 de luni, etapizat, fiecare lot din proiectele de mobilitate urbană. Astfel făgărășenii nu suportau haosul și disconfortul cu nervii întinși la maxim.

  • ,,Își bate joc de noi, făgărășenii!  Să plece în sătucul lui! Nu este un primar pentru făgărășeni, este doar pentru lingăii lui“ spun făgărășenii.

Conturile de facebook ale făgărășenilor sunt pline de critici și acuzații aduse edilului de la Făgăraș.

  •  ,,Refacearea unui pod precum este cel de pe șoseaua Combinatului nu poate dura mai mult de 30 de zile, dacă se lucrează lejer. Dacă s-ar lucre în 3 schimburi ar dura o săptămână cel mult. Ne ține 4 luni pentru că i se permite“ explică un constructor cu experiență.
  •   ,,Când s- a reabilitat drumul pe sub munte s- au găsit soluții pentru toate podurile și podețele! Nu mai scăpăm de măsurile astea pompieristice! Este un drum circulat de multe persoane zilnic, un drum care face legătura între centrul Municipiului și cartierul Combinat, Hurez, Sasciori, Recea, Dejani…….În caz de urgente, o mașină de pompieri care trebuie sa ajungă pe str. Trandafirilor o să facă mai mult cu 15-20 de minute, asta poate costa vieți“ spune Cosmin Poparad, fost consilier local.
  •   ,,Primarul PSD vrea să închidă un drum pentru 4 luni de zile! Pe acest drum circulă zilnic peste 5000 de mașini și afectează zeci de mii de persoane.  Mașinile de salvare vor ocoli, iar timpul parcurs creste cu 10-15 minute. Vârstnicii nu vor mai putea ajunge la cimitirul din zonă.  Traseul prin Combinat / Creangă devine mult mai circulat și vor exista blocaje în trafic. Termenul de 4 luni este unul extrem de mare pentru o astfel de lucrare, iar faptul că nu demult s-a reabilitat Șoseua Combinatului fără a exista lucrări și la acest pod, demonstrează că deciziile se iau fără a lua în considerare disconfortul produs!“ explică Florin Dobria, consilier local PNL.

,,Dorel e…. Ghiță la Făgăraș“

,,De fapt nu e de râs, e de plâns! A reușit într-o clipă să izoleze de oraș Pompierii, Jandarmii, mașinile SMURD, Casa de Copii, un liceu, Fabrica de Pulberi, Moveos. Cimitirul Ortodox nou etc. Nu mai vorbim de Hurez, satele de sub munte și Cartierul Combinat. Ghiță = bătaie de joc față de făgărășeni. A spart podul (inutil) deși pista de biciclete și trotuarul se puteau realiza separat pe o punte nouă, ușoară. A stricat un pod absolut trainic. A văzut că nu poate înainta, după care a decis închiderea circulației.Atât poate. Atât a putut de fapt în 7 ani. Atât demonstrează că mai poate în ultimele luni pe care le mai are. De Zilele Stadionului (sic!) șoseaua va fi o imensă parcare. Iar râul se va trece ca la Drăguș. Cu caii. Ghiță știe că pierde banii dacă nu face în 6 luni ceea ce trebuia să facă în 36 de luni! Ceasul ticăie, pentru că după încă 6 luni vin alegerile! El a venit de la Drăguș cu nimic și pleacă  lăsând nimic și un oraș îndatorat! Dar își bate joc de oraș și de oameni. Și își bate joc de sumele imense de bani. Sper că finanțatorul aude, sper ca cetățenii să vadă. Iar unii să se trezească“ a comentat Lucian Cupu, consilier local PNL.

Mașina de vot a primarului tace

La polul opus, mașina de vot a primarului, consilierii PSD fără Polmolea și Ludu, FDGR, fără Klein, Partida Romilor, independentul Popa Ovidiu și cele două de la USR, laudă șantierele lui Sucaciu, desigur cu interes, fără să vadă haosul și fără să susțină ,,tlucrul bine făcu“ așa cum îl văd făgărășenii și nu primarul &Co.

  Firme în cârdășie

Dar hai să cunoaștem firmele care au preluat lucrările și care sunt abonate de ani de zile la banii publici.

  •     SC Optica Sofia SRL din satul Valea Mare Bratia din județul Argeș este înființată în 2017. Are ca obiect principal de activitate (Cod CAEN 4774) comerț cu amănuntul al articolelor medicale și ortopedice în magazine de specialitate. În primii 2 ani de la înființare nu a avut activitate. În 2022, a avut cifra de afaceri de 8,299 milioane de lei și datorii de 5,3 milioane de lei și 6 angajați. Cu un an în urmă cifra de afaceri era de 988.452 lei, iar datoriile de 822.908 lei.
  • SC Fraicom SRL este firmă din București și are ca obiect principal de activitate (CAEN 1629) ,,fabricarea altor produse din lemn, fabricarea articolelor din plută, paie și alte materiale vegetale împletite“. În 2022 a avut o cifră de afaceri de 29,696 milioane de lei, iar datorii de 12,188 milioane de lei, o pierdere de 4,9 milioane de lei și 12 angajați. Cu un an în urmă a avut o cifră de afaceri de 10,855 milioane de lei, iar datorii de 6,784 milioane de lei.
  • Dumbrafox SRL este o firmă înregistrată în Vâlcea cu obiect de activitate ,,amenajări grădini“. A avut în 2022 o cifră de afaceri de 4,647 milioane de lei, datorii de 3,861 milioane de lei și 26 angajați. În 2021 a avut o cifră de afaceri de 2,8 milioane de lei, datorii de 3,4 milioane de lei și 23 angajați.

Pentru a cunoaște aceste firme punem la dispoziția făgărășenilor o acțiune a acestora, care dovedește că se lucrează în cârdășie.  Municipiul Bacău a scos la licitație pe SICAP obiectivul de investiții ,,coridor pentru deplasări nemotorizate Centru-Gară-Cartier CFR-Sala polivalentă-CAEX“. Licitația a fost contestată la CNSC de către SC Optica Sofia SRL în calitate de lider al asocierii formată din SC Optica Sofia SRL, SC Fraicom SRL și SC Europan Prod SRL cu sediul în județul Argeș, sat Valea Mare-Bratia, comuna Băilești. CNSC a respins însă contestația prin Decizia nr. 947/C4/1065 din data de 27 aprilie 2023.  Și la Făgăraș proiectul actual este similar cu cel de la Bacău și presupune sume mari de bani. Proiectul ,,Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a municipiului Făgăraș“ are valoarea de 45.743.990.64 lei inclusiv TVA din care 37.036.575,98 lei sunt cheltuieli eligibile nerambursabile, 5.664.417,48 lei cheltuieli eligibile nerambursabile din bugetul național și 3.042.997,18 lei contrubuția de la bugetul local al Făgărașului. Proiectul  avea dată de începere 16 decembrie 2019 cu durată de realizare 52 de luni, însemnând 4 ani și 4 luni. Afectate de acest proiect sunt străzile: Unirii, Tabacarilor, Tudor Vladimirescu, Doamna Stanca si Libertății, tronsonul ce face obiectul proiectului încadrandu-se în categoria a II-a, strazi cu două benzi pe sens și a III-a, străzi cu o bandă pe sens. Traseul cuprins în proiect se suprapune pe strazile Unirii – Tăbăcarilor – Tudor Vladimirescu peste traseul drumului national DN1.    Nici n-a terminat lucrările din centru și le începe în zona industrială. (Lucia BAKI)

 

 

1 COMENTARIU

  1. Parte din articol este corectă , dar în ultimii șase ani nu a fost inactivitate totală s-au reabilitat mai multe străzi , Negoiu , cartierul Florilor , 13 Decembrie , 1 Decembrie și altele , podețul amintit nu are doar patru metrii , trece peste Berivoi , are lățime normală pentru un drum cu două benzi și trotuare , lungime cca 15 m , deci să încercăm să prezentăm mai obiectiv unele aspecte , în afară de critici , care nu strică niciodată

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here