Vestitele coridoare de mobilitate urbană au creat un haos total în Făgăraș. Făgărășenii critică dur modul în care Primăria Făgăraș gestionează activitatea de pe șantierele deschise simultan în toate zonele din municipiu. ,,Lucrări neconforme“, ,,Materiale de calitate inferioară“, ,,Lipsă de viziune“, ,,Distruge ce este bun și solid pentru a pune în loc ceva de slabă calitate“, ,,Lucrări de mântuială“, ,,Jaf la banii publici“, ,,Bătaie de joc la adresa făgărășenilor“, ,,Nimeni nu mai votează PSD“, ,,Este un primar al banilor, nu al făgărășenilor“, ,,Primarul care vine după acest primar PSD va trebui să refacă tot ce se lucrează acum“, ,,Acest primar PSD este un dezastru pentru Făgăraș“ sunt câteva dintre acuzațiile aduse de făgărășeni primarului pentru haosul creat.

Nu se mai poate circula sau parca prin oraș

Odată cu deschiderea șantierelor, făgărășenilor nu li s-au oferit alternative pentru a putea circula decent prin oraș. Sunt străzi închise, o semnalizare îndoielnică, aglomerație, lipsa parcărilor, un haos general. Oamenii nu mai au unde să parcheze, dar nici cum să ajungă la domiciliul lor.  Este afectat și turismul local, turiștii neavând posibilitatea de a ajunge ușor la cetate. Recent s-a desfășurat Bike Fest, iar participanții au trăit un coșmar pentru a ajunge pe Dealul Galațiului, unde se defășura festivalul. Dar, primarul este insensibil la doleanțele făgărășenilor, deși trebuie să înțeleagă că este plătit din banii contribuabililor și că vremelnic ocupă această funcție.

 

  •   ,,Așa ceva n-am mai văzut în Făgăraș! Să vină să-ți facă porcăria asta aici unde era frumos, era verdeață, erau flori, copaci, stam pe bancă la umbră. Acest primar vine cu mizeria  asta! Ne deranjează foarte mult, toată lumea este nervoasă. Este gălăgie, un infern. Nu ne spune ce vrea să facă, dar strică tot“ a spus Maria Ionescu de 72 de ani, Teiului.
  •   ,,Eu locuiesc în 13 Decembrie și am avut probleme cu primăria. Căzuse un copac peste bănci și le-a distrus. Au venit de la primărie să ridice crengile, dar mai mult le-au abandonat în zonă, iar când le-am spus să repare băncile mi-au zis că este ora 14.30 și au terminat programul. La Bl. 10, sc. B am rămas fără curent. Am bătut la toate ușile din primărie să vină să rezolve problema. Mi-au spus că blocul nu a avut niciodată curent. Eu stau acolo  din 1982 și am avut curent tot timpul. Am făcut cerere, am sunat, dar până au venit a durat mult. A fost greu pentru mine că lucram în schimburi. Ce se face acum în oraș este bătaie de joc“ a spus Istvanfi Stanca de 65 de ani.
  •  ,,În zona Teiului este un dezastru. Cum să distrugi un drum strategic, solid și să faci o mizerie! Era un drum betonat, și-au scricat utilajele până l-au distrus. Vor pune niște materiale de proastă calitate ca peste tot în oraș. Vor fi lucrări de mântuială! Acest primar PSD este un coșmar pentru Făgăraș“ a spus Mariana Păculea, str. Trandafirilor.

Podul suspinelor

Și parcă n-a fost îndeajuns haosul din centrul orașului (excluse din ecuație străzile din fața primăriei și a terasei Cuptorul Lagunei) s-a închis circulația și pe șoseaua Combinatului, sub pretextul că se lucrează la podul de peste râul Racoviță, inclus în coritorul de mobilitate urbană din zona industrială. Deși nu se lucrează efectiv la pod, acesta a fost declarat închis vreme de 4 luni. Făgărășenii trebuie să ocolească prin cartierul Creangă pentru a ajunge în cartierul Combinat sau să-și ducă morții la cimitir sau pentru a ajunge în satele Hurez, Recea, etc. Prin bunăvoința unor angajați ai firmei Geiger, cea care lucrează la pod, mai sunt lăsați făgărășenii să treacă pe pod pe jos sau cu bicicleta. Zilele trecute, la pod erau 2 angajați, unul cu un utilaj cu picamer și altul care-l supraveghea. Se spărgeau colțurile podului.

  • ,,Nu se face un pod nou, doar îl lărgim cu un metru față de cum era pentru a face  pistă de biciclete“ a spus angajatul de la Geiger.

N-a mai ținut cont primarul că acest drum pe care l-a închis nu aparține Primăriei Făgăraș ci este un drum județean, DJ 104C, asupra căruia nu poate decide. Dar cum acest primar PSD a luat Municipiul Făgăraș pe persoană fizică, legislația pentru el este facultativă și, prin urmare, face ce vrea.

Adresa consilierilor, ignorată de edilul PSD

Consilierii locali PNL, au cerut primarului încă din data de 18 iulie 2023, printr-o adresă, o serie de documente privind oprirea circulației de pe DJ 104C. Iar pentru că primarul le-a ignorant adresa și n-a răspuns,  consilierii locali liberali au prezentat solicitarea în plenul CL Făgăraș de săptămâna trecută. Edilul PSD a plecat însă din sală.  ,,În ședința de astăzi, 27.07.2023, am înștiințat Consiliul local despre această solicitare, am cerut să se menționeze în procesul verbal și aștept, conform Codului Administrativ aceste documente“ a spus în plen Florin Dobria, unul dintre semnatarii adresei.

,,PNL Făgăraș vă solicită urgent să prezentați public documentele care au stat la baza deciziei de oprire a circulației pe DJ 104C- Șoseaua Combinatului precum și documentele de autorizare/demolare/construcție/reamenajare pod peste râul Racovița, certificat  urbanism, avize, acorduri, autorizație de construire, conform Legii nr. 50/1991 și Legii nr. 350/2001. Solicităm:

1.Acordul CL Făgăraș, în calitate de administrator al drumului, privind intervenția, demolarea, extinderea/reamenajarea podului peste râul Racovița;

2.Expertiza tehnică/studiul prin care se impune necesitatea demolării sau modificării structurii podului

3.Certificatul de urbanism pentru modernizarea/reamenajarea/extinderea/ construire pod

4.Acordul IJP Brașov, Serviciul Rutier, avizele de la instituțiile de specialitate (Serviciul de Gospodărire a Apelor, Direcția Drumuri Județene, ISU, etc), studiul geotehnic.

5.Autorizația de construire/modernizare/reamenajare/extindere pod“ se arată în adresa prezentată de consilierii locali PNL în plen. Semnatarii adresei sunt: Dobria Florin, Cupu Lucian, Leabu  Iuliana.  

O nouă groapă de gunoi

S-a înființat o nouă groapă de gunoi în Făgăraș, în zona fostului târg de animale, pe domeniul public. Deși nu există autorizație de Mediu, primarul PSD a dat undă verde firmelor să depoziteze tot ce s-a decopertat din oraș: asfalt, pavele, borduri, granit, betoane, etc. Mai mult le-a și plătit cu bani de la bugetul local pentru a transporta deșeurile la groapa improvizată. Numai pentru lucrări de îndepărtare și transport moloz, deșeuri construcții și pământ de pe terenul situat în str. Libertății, nr. 41-43  a plătit   897.456,80 lei fără TVA (181.649 euro) din bugetul local  către S.C. ACG Construction & Projects S.R.L. din București. În condițiile în care existau bani europeni pentru astfel de lucrări în proiectul de mobilitate. Noua groapă de gunoi o va depăși pe cea de pe Dealul Galațiului în ritmul în care se distruge tot în oraș, indifrent dacă sunt lucrări realizate de curând sau nu. Printre mormanele de deșeuri au apărut déjà căutătorii de fier vechi, o ocupație mai veche a unei categorii de făgărășeni.  (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here