Încă un obiectiv aflat în patrimoniul Municipiului Făgăraș este abandonat de administrația publică locală. În Parcul ,,Regina Maria“ iarba este necosită, bălăriile   depășesc lejer un metru, sunt gunoaie aruncate la întâmplare, alei pe care-ți rupi picioarele, băncile sunt  rupte, lipsesc coșurile de gunoi. Cu alte cuvinte se vede, la ora actuală, indolența conducerii Primăriei Făgăraș față de singurul parc de relaxare din municipiu. S-a vorbit despre modernizarea acestui parc cu fonduri europene de câțiva ani, iar la începutul anului 2023 primarului i s-au ridicat osanale pe rețelele de socializare și în presa plătită din bani publici când a dat publicității obișnuita fotografie electorală semnând contractul. ,,Vom începe lucrările, durata contractului este de 12 luni din care 2 luni pentru serviciile de proiectare.Totodată, după finalizarea perioadei de proiectare, urmează avizarea proiectului tehnic de către finanțator și emiterea ordinului de începere a lucrărilor de către Primăria Municipiului Făgăraș“ anunța în februarie primarul.  Au trecut 6 luni de atunci, iar Parcul Regina Maria este pradă buruienilor și bălăriilor și nici urmă de utilajele firmelor cu care a fost semnat respectivul contract.

Contract cu aceleași firme

La data de 8 februarie 2023, Primăria Făgăraș a semnat Contractul nr. 4367 cu asocierea de firme formată din ACG Construction &Projects SRL ca lider și SC Assfalti Road ACM (din Galați) și Road Construct SRL (firma de  casă a primariei) ca asociați pentru ,,Modernizarea Parcului Regina Maria“. Acest proiect finanțat prin POR 2014-2020 însemna ,,execuție lucrări, furnizare echipamente și servicii de asistență tehnică“, valoarea fiind de 9.829.951,27 lei. Conform proiectului lucrările trebuia să înceapă la data de 16 februarie 2023 și să se finalizeze până la termenul de 31 decembrie 2023. Asocierea de firme care a fost desemnată pentru implementarea acestui proiect a subcontractat lucrările altor două firme, Total Green Serv SRL și BIP Telecom SRL din București (firmă de pază și securitate). Deși este o lungă listă de firme, în Parcul Regina Maria nu s-a făcut nimic din lucrările anunțate, respectiv ,,reabilitare alei, amenajare piste de biciclete,  amenajare spații verzi, reparații la puntea pietonală, curățarea lacului, amenajare parcare și platformă multifuncțională“.

Bani pentru Salco

Deși lucrările în parc sunt finanțate, primarul a plătit din bugetul local, la 9 mai 2023, societății de salubritate, Salco Serv SA,  unde este fieful ,,pilelor“ edilului, pentru ,,întreținere spații verzi“  suma de 265.607 lei (53.932 euro), iar, în aceeași zi, pentru ,,tundere gard viu“ suma de 27.839 lei. Dar nici pentru acești bani   zonele verzi din oraș și Parcul Regina Maria n-au văzut vreo mașină de cosit.

Aceleași firme și pentru  Casa de cultură

Întâmplător sau nu, la 20 februarie 2023,  Primăria Făgăraş semnează tot cu Asocierea Asocierea ACG Construction & Project SRL – Assfalti Roads ACM SRL -Road Construct SRL contractul pentru modernizarea Casei Municipale de Cultură, valoarea acestuia fiind   de 11.769.669 lei, iar termenul pentru finalizarea lucrărilor fiind 12 luni. Nici la acest obiectiv lucrările n-au început după 6 luni de la semnarea contractului.

Firme cercetate,  în dosare penale

Total Green SRL este o firmă înființată în 2014 cu sediul în Bragadiru, județul Ilfov. Conform datelor RC, are ca acționari pe Georgiana Ciocârlan, Andrei Ursu și SC Bussines Strategy SRL și avea anul trecut 8 angajați. Despre această firmă, scria în 2015, Cetățeanul.net că a primit un ,,contract ilegal la Administrația Cimitirelor București subordonată lui Sorin Oprescu, învaloare de peste 22 milioane de lei“. Conform curentul.ro, ,,Curtea de Apel București, a reluat, în 7 ianuarie 2022, în complet de divergență judecata în cazul apelurilor declarate în dosarul fostului edil al Capitalei Sorin Oprescu cu privire la apelantul-intimat-inculpat Popa Bogdan-Cornel, dintr-un număr de 3 infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea îndeplinită ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată“. Sunt menționate ,,3 acte materiale, în raport cu acordul-cadru nr.3.601/7.V.2014, încheiat cu S.C. „Delta Paper” S.R.L., actuala S.C. „Delta Construct Invest” S.R.L., cu acordul-cadru nr.2.275/23.V.2015, încheiat cu S.C. „Total Green Serv” S.R.L., şi cu acordul-cadru nr.26.632/30.XII.2014, încheiat cu Asocierea S.C. „Total Green Serv” S.R.L. – S.C. „Cris Garden” S.R.L.), şi de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea îndeplinită ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei“. Ziarul de Bacău titra: ,,Primăria Municipiului Bacău  a  reziliat în 2019  contractul pentru prestarea serviciilor de cosit mecanic,  încheiat   cu Total Green Serv SRL din Bragadiru (jud. Ilfov),  întrucât  firma nu s-a achitat de obligațiile contractuale asumate“

  • ,,Prestatorul trebuia să pună la dispoziția Primăriei Bacău 13 peisagiști floricultori, minimum 30 de lucrători îngrijire spații verzi, șefi de formație, minimum 40 de motocoase profesionale, unelte specifice pentru îngrijire spații verzi (greble, mături, lopeți etc).  Total Green Serv SRL nu și-a respectat obligațiile și angajamentele asumate prin ofertă, susține Primăria.  Având în vedere că slaba mobilizare a prestatorului, concretizată în nerespectarea obligațiilor contractuale asumate, generează o stare de disconfort generalizat la nivelul municipiului, Primăria Bacău a decis să calculeze penalități contractuale pentru fiecare zi de întârziere“ titează aceeași sursă.

Reparatorul de WC, milioane de euro pentru consultanță

ACG Construction Projects SRL are sediul în București. Este nelipsită din contractele Primăriei Făgăraș. A fost desemnată la lucrările de modernizare de la Parcul Regina Maria, iar în iulie 2023  i-a intrat în conturi de la  bugetul local al Făgărașului suma de 897.456,80 lei fără TVA (181.649 euro),   pentru ,,Lucrări de îndepărtare și transport moloz, deșeuri construcții și pământ de pe terenul situat în str. Libertății, nr. 41-43“.  Conform datelor Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), citată de România Liberă, pentru modernizarea grupurilor sanitare din Aeroportul “Henri Coandă” (cele date în folosință anterior anului 2011) a fost încheiat la data de 15.01.2020, un contract cu asocierea Expert Contruct SRL – ACG Construction Projects SRL – Bau Stark SRL, în valoare de 4.070.000 lei.

  • ,,Cu toate acestea, nici până în prezent nu au fost demarate procesul de reparații și renovare, lucrările din contract fiind, teoretic, în faza de proiectare. Contractul încheiat prevede modernizarea a 52 dintre grupurile sanitare din terminalul de pasageri al Aeroportului Internațional Otopeni. Firma Bau Stark SRL, ce face parte din asocierea de firme care ar trebui să se ocupe de lucrările de reparații și renovare a toaletelor din aeroport este o “abonată” la contracte cu sume importante de bani publici. Bau Stark SRL a câștigat contracte de milioane de euro de la mai multe primării din Capitală pentru a oferi “expertiză”.   Cea mai importantă toaletă a Aeroportului Internațional Otopeni rămâne închisă, de aproape șapte luni. Peste 4 milioane de lei cheltuiește Compania Națională Aeroporturi București pentru un șantier de toaletă abandonat.  ACG Construction Projects SRL are sediul în sectorul 4 al Capitalei, acolo unde Bau Stark SRL are un contract în valoare de un milion de euro cu primăria, pentru expertiză, servicii de proiectare și prelevare de date, audituri energetice, studii de fezabilitate și proiecte tehnice, după ce a fost singura firmă perezentă la licitația pentru atribuirea contractului. Cealaltă firmă asociată, Expert Contruct SRL, are sediul în Chitila“ titrează sursa citată.

Road Construct, nelipsită la împărțeală

Road Construct SRL, firma care a chinuit Ocolitoarea Făgărașului, este nelipsită la împărțeală. Numai în acest an apare în mai multe contracte, la proiectele privind Parcul Regina Maria, Casa de Cultură, dar a  încasat suma de 33.000 de lei pentru ,,Servicii asistență tehnică modernizare străzi cartierul Galați“ unde  locatarii sunt total nemulțumiți spunând  că materialele și lucrările sunt de slabă calitate și le afectează gospodăriile.  (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here