FOTO: adevarul.ro

Asociația Montană Carpați (AMC) și Asociația Implicat pentru Munte au construit de la zero un nou adăpost montan la peste 2000 de metri altitudine, pe creasta Făgărașului: Refugiul Scara.

Construcția, amplasată într-una dintre cele mai expuse și mai dificile zone din masivul prin care te poți plimba peste 80 de kilometri fără să cobori la oraș, se află pe ultima sută de metri de montare.

Zeci de membri AMC și voluntari au urcat pe culmile Carpaților să monteze pereții și acoperișul structurii ce se dorește a fi unul dintre cele mai moderne și trainice refugii montane de altitudine din țară. Un model și un nou standard despre cum ar trebui să se clădească adăposturi în zonele critice din munți, pentru mai puține accidentări.

Structura a ajuns în vârful muntelui, pe calea aerului, în mai multe etape. La începutul lunii iulie, AMC anunța: „Am transportat cu un elicopter privat de la Dunca Expediții, în mai multe ture, perete cu perete, i-am unit apoi ca pe niște piese de puzzle foarte grele, la peste 2.000 metri altitudine și am bătut nenumărate cuie și șuruburi în el, ca să fie trainic”.

Până la finele lunii august, noul refugiu va fi gata pentru a fi folosit în siguranță de către montaniarzi.

Conceput ca să nu fie devastat „premeditat” ca vechiul refugiu

Adăpostul este menit să înlocuiască unul dintre vechile refugii dintre Vârful Negoiu și Scara: „Istoricul adăpostului din Șaua Scara a fost anevoios. Cel la care lucrăm acum e al treilea așezat acolo. Al doilea a fost luat pe sus acum câțiva ani, într-o vijelie”.

Este vorba despre primul refugiu montan din România montat complet în 1990 cu elicopterul, de către Salvamont Argeș și primul întâlnit în parcurgerea crestei de la vest la est, singurul înainte de Vârful Negoiu care este al doilea cel mai înalt vârf din întreaga țară și unul dintre cele mai solicitante segmente montane.

Vechiul refugiu a fost distrus de fenomene meteo extreme, după ce a fost vandalizat, avea să recunoască pentru „Adevărul” șeful Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu„Cineva a desfăcut șuruburile în 2018, chiar în perioada în care se anunțau vânturi puternice. A fost ceva premeditat”.

Asociația Montană Carpați a avut inițiativa refacerii acestuia: „Reconstruim Refugiul Scara într-un punct de cotitură în infrastructura montană. De-a lungul deceniilor, unele au fost luate de vijelii sau îndoite sub avalanșe, umplute cu deșeuri, transformate în stâne sau vandalizate. Vechiul Refugiu Scara, spre exemplu, a fost distrus complet în 2018 de fenomene meteo extreme. Avem nevoie și de educație montană, dar și de refugii mai trainice”.

Iar ca episodul să nu se mai repete cu noua construcție, au fost luate măsuri, după cum avea să menționeze arhitecta proiectului, Anca Loghin: „Încă din faza de concept ne-am pus problema vandalismului, pe care am conturat-o și tot confruntat-o”.

Află mai multe și vezi galerie foto și video  AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here