Un aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură Brașov se lasă așteptat câțiva ani, funcționarii de aici fiind adepții cutumelor birocratice interpretate după bunul plac. O spun primarii care au proiectele de investiții blocate din cauza avizelor de la această instituție publică. Este cazul Primăriei Șercaia, care așteaptă un astfel de aviz pentru investiția pe care încearcă să o realizeze la căminul cultural din Hălmeag.

  • ,,Căminul cultural din Hălmeag deși nu se află pe lista monumentelor istorice avizul de la Cultură nu l-am primit. Ni se spune că este în apropierea bisericii fortificate care este monument istoric clasa A și de aceea nu îl primim. Suntem blocați din 2015  la proiectul de reabilitare pentru care avem acum mari șanse să obținem finanțarea“ explică primarul comunei Șercaia, Cristinel Paltin.

Proiect de pste 5 milioane de lei

Un proiect de reabilitare și modernizare pentru căminul cultural de la Hălmeag a fost realizat încă din 2015, dar de atunci totul s-a blocat la avizul de la DJC. În urmă cu 2 ani, acesta a fost actualizat și depus pentru finanțare la Compania Națională de Investiții, care l-a inclus pe lista sinteză în vederea aprobării. Conform devizului atașat proiectului, aprilie 2021, valoarea investiției este de 5.275.588,78 lei inclusiv TVA.

  • ,,Căminul cultural de la Hălmeag este util comunității, se organizează acolo evenimentele locale. Prin acest proiect intenționăm să-l modernizăm, să-l dotăm și să-l extindem printr-o terasă exterioară. Este singurul cămin cultural din comună care nu a fost reabilitat, în toate satele s-au realizat lucrări sau sunt în curs de implementare proiectele de investiții“ a explicat primarul Cristinel Paltin.

Din nou aviz negativ

Ultima documentație depusă de Primăria Șercaia a fost înregistrată la DJC Brașov la data de 15 iunie 2023 sub nr. 3516 la care s-a primit un aviz nefavorabil.

  • ,,Intervențiile propuse afectează substanța istorică a clădirii, fiind invazive și/sau distructive. Este propusă eliminarea unor elemente de valoare-șarpanta, elemente decorative ale clădirii-care ar trebui păstrate. Se va reveni cu o soluție care va ține cont de valoarea istorică și arhitecturală a clădirii, de prevederile metodologiei de intervenție non-invazivă a eficienței energetice în clădiri cu valoare istorică și arhitecturală. Se va prezenta un releveu cu identificarea elementelor de valoare. Documentația va prezenta toate piesele necesare, atât pentru situația existentă cât și pentru cea propusă (inclusiv lucrările propuse la exterior)“ este răspunsul DJC Brașov semnat de arh. Ioana Mădălina Bârsășteanu.

Clădirea în care funcționează căminul cultural de la Hălmeag este construită undeva la 1900, după cum spune primarul comunei, pe când biserica   evanghelica din Halmeag se remarca a fost edificată pe la 1200.

Cine emite avizele

Ca urmare a avizului nefavorabil, Primăria Șercaia a solicitat, la data de 24 iulie 2023, componența Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Sunt 11 membri în această comisie care se întrunește odată pe lună: președinte Corneliu Cristian Ionescu și membri Csaba Pal Bodor, Anca Derer, Teofil Florin Gălățeanu, Miklos Kollo, Zoltan Mathe, Iozefina Postăvaru, Sandor Joszef Sztancsuj plus câte un arhitect de la județele Brașov (Ibănescu Adrian), Covasna (Oliver Raul Riti) și Harghita (Otilia Fulop).  Pe lista monumentelor istorice existentă la Ministerul Culturii figurează doar 7 obiective de la Hărmeag, patru sunt pe Valea Felrmerului (Valea Mâții), respectiv un sit arheologic, o așezare romană, o așezare dacică și o așezare din neolotic, toate din categoria B a monumentelor istorice. În sat, la nr. 252, figurează ansamblul bisericii reformate cu biserica și turnul clopotniță și fragmente ale zidului de incintă, toate clasificate la categoria A a monumentelor istorice. (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here