Gestionarea câinilor fără stăpân cade în sarcina Direcţiei de Monitorizare şi Protecţia Animalelor Codlea (DMPA) pentru 14 primării din județul Brașov, inclusiv Făgărașul. Sunt servicii plătite de la bugetele locale cu sume deloc mici, iar rezultatele contractelor încheiate sunt de departe cu mult sub așteptări. Înscrierea în DMPA a costat fiecare primărie 200.000 lei, iar anual se percepe o taxă/cotizație de minim 100.000 lei. În acest an, conducerea DMPA a stabilit nivelul taxei la 135.000 lei/membru.  Lucian Rad este un singurul activist de mediu cu funcție publică la nivel județean care s-a implicat în monitorizarea activității de gestionare a câinilor comunitari la nivelul județului Brașov. Monitorul de Făgăraș a titrat mai multe articole despre dezastrul înregistrat în acest domeniu, dar și despre ,,sifonarea“ banilor publici pe așa zisele proiecte de gestionare/sterilizare/capturare a câinilor comunitari. Lucian Rad a anunțat într-o conferință de presă organizată la sediul CJ Brașov că demisionează din toate funcțiile publice deținute, dar și din partidul din care făcea parte, USR, întrucât n-a fost susținut de niciun partid în activitatea legată de câinii fără stăpân. ,,Am încercat să conving PNL, PSD, USR dar nu m-au susținut, doar promisiuni electorale. Este motivul pentru care demisionez din funcția de consilier județean, din funcția de consilier voluntar la Primăria Brașov și  din USR. Vreau să vă spun de la bun început: DEMISIA mea de azi nu înseamnă că voi înceta lupta pentru protecția animalelor, dimpotrivă, de acum încep o luptă diferită, mai aprigă, mai concentrată! Nu am ținut niciodată de vreun scaun sau de vreo poziție si nu o voi face nici acum! Gestionarea eficientă a animalelor si protecția acestora nu sunt subiecte de discuție pe lista niciunui partid din România! Unele partide chiar au ales să ucidă animale cu sutele de mii doar pentru a mai fura din banii publici! PNL a demonstrat că susțin DMPA si bani publici se scurg prin acea organizație! PSD susține atât la nivel national cât si local, înmulțirea câinilor cu și fără stăpân! USR a  demonstrat că acest subiect este un subiect secundar pentru ei! După toate eforturile depuse, cel putin local, fără să precizez proiectele naționale, pot să spun că nu există partid politic interesat de rezolvarea acestei probleme naționale!  Afaceri macabre pe bani publici, interese mărunte de partid si multă nepăsare! Vă las pe voi să identificați caracteristica fiecărui partid! Repet: luptăm în continuare pentru ca toți să înțeleagă că noi dorim o politică în care omul, animalele și natura reprezintă un tot unitar“ a precizat  Lucian Rad în conferință de presă.

Acuzații aduse  DMPA

Fostul consilier județean a adus critici dure  Direcţiei de Monitorizare şi Protecţia Animalelor Codlea (DMPA), acuzând conducerea asociației, dar și pe membrii din consiliul director de fapte penale.  ,,DMPA este afacerea unor primării din județul Brașov care s-au aliat nu într-o ADI ci într-o organizație bazată pe banii publici. Am spus  despre modul fraudulos cum se gestionează problema câinilor comunitari, la consiliul județean, la primari că cetățenii sunt direct afectați. Cel mai recent exemplu este la Bunești, dar nu s-a scris despre acest caz, iar primarul liberal de acolo n-a luat măsuri. DMPA nu face un recensământ al câinilor așa cum s-a angajat. Organizația este condusă de Filip Alin care este președinte, dar care mai are o calitate, este și proprietarul cabinetului veterinar cu care DMPA lucrează. El își plătește singur banii din organizație la cabinetul lui. Este conflict de interese pe bani publici! Există un consiliu director format din primar și viceprimari care decide unde se duc banii, adică într-un singur loc, cabinetul veterinar. Viceprimarul de la Săcele conduce ca președinte al consiliului director. El decide cât să plătească primăriile anual și tot el plătește la DMPA de la bugetul local. Este conflict de interese. În decarația de interese însă nu a specificat funcția pe care o deține. Este o faptă penală. Am făcut sesizare la ANI în 8 aprilie 2022, dar nu s-a întâmplat nimic. Viceprimarul de la Hărman, la fel. Aceleași situații penale sunt la Feldioara, Hălchiu, Ghimbav, Clonț de la Făgăraș (n.r. consilier local Pro România). Toți au mințit în declarațiile de interese. Consiliul Județean știe că am informat. Sunt 8 angajați la CJ Brașov pentru protecția animalelor.  La Primăria Brașov s-a  alocat anual suma de 150.000 lei pentru gestionarea câinilor, dar nu au fost în stare să-i folosească pentru programe de sterilizare. Am propus organizarea unui adăpost, dar s-a blocat“ a declarat Lucian Rad în conferință de presă.

A demisionat și din USR

Din același motiv a renunțat și la USR, partidul în care a activat.  „Am încercat să schimb situaţia. Plec din USR pentru că, deşi am avut susţinerea unora dintre colegii mei, nu am găsit sprijin public. Din partea USR mă aşteptam la o asumare clară privind protecţia animalelor, la o altă viziune din partea unui partid tânăr”, a declarat Rad care a prezentat public ce așteptări a avut.   „Avem nevoie de o bază de date în care toate aceste informaţii să fie disponibile. Cât timp nu se înţelege că este nevoie de sterilizare şi baza de date nu se va întâmpla nimic, iar toate acţiunile mele au fost în acest sens. Am vrut să fac din Braşov un exemplu de bune practici. În trei luni, cu bani de la bugetele locale, se putea face un recensământ din casă în casă şi se puteau microcipa toate animalele. Sumele nu erau mari. Dacă se realiza această campanie, am fi avut toate informaţiile despre fiecare câine sau cal care circulă pe domeniul public şi am fi avut mai puţine animale pe străzi”, a mai spus Rad.
Cine este DMPA

Direcţia de Monitorizare şi Protecţia Animalelor Codlea  este o organizație privată care are ca membri 14 primării din judeţul Braşov, respectiv Făgăraş, Râşnov, Codlea, Săcele, Ghimbav, Predeal, Bran, Crizbav, Feldioara, Hălchiu, Hărman, Prejmer, Sânpetru şi Tărlungeni. S-a înființat în 2011 și a anunțat public că va înființa   un nou adăpost pentru câini la Codlea.  Scopul declarat al asociației este gestionarea câinii comunitari de pe raza respectivelor localități în schimbul unor taxe plătite de la bugetele locale ale primăriilor. Prima strigare 200.000 lei, ca înscriere în DMPA, apoi o cotizație în fiecare an.  Toţi aceşti bani, pentru adunarea de pe domeniul public al respectivelor localităţi a câinilor fără stăpân.  ,,Dar maidanezii îi vedem  pe străzi,  nu există nicio evidenţă clară a numărului de câini cu stăpân, nu s-a făcut nicio campanie de sterilizare,  nimeni nu ştie dacă s-au cheltuit eficient aceşti bani publici şi asta pentru că nimeni nu pare interesat să facă o evaluare a eficienţei activităţii DMPA. Unul dintre membri asociaţiei este un cabinet veterinar care nu cotizează la fel ca primariile, dar asigură gratuit servicii pentru DMPA. Sterilizarea animalelor se face gratuit deci. Şi atunci pe ce se cheltuie acel buget de 1,4 milioane lei anual, suportat de contruibuabilii din cele 14 localităţi ? Salarii? Prime ? Începând cu 2022, primăriile cotizează şi mai mult la DMPA, adică 120.000 lei fiecare pe an“ titra monitorulexpres.ro. Așa cum susține Lucian Rad, în 2023, fiecare primărie cotizează 135.000 lei.

Primăria Făgăraş,  membru cotizant la DMPA

În această situaţie se află, din 2018,  şi Primăria Făgăraş.  Valentin Clonț, la acea dată viceprimar, în prezent consilier local, a găsit în problema câinilor comunitari de pe străzile Făgărașului  ,,soluţia cea mai bună“ aşa cum susţinea el.  Numai că aceasta  n-a redus nici numărul câinilor şi nici al victimelor acestora. ,,Prin HCL 182/28 iunie 2018, Municipiul Făgăraş se asociază cu localităţile Râşnov, Ghimbav, Cristian, Codlea, Predeal, Bran, Hărman, Săcele, Hălchiu, Sâmpetru, Feldioara, Crizbav, Prejmer în vederea organizării activităţilor de protecţia animalelor şi gestionarea câinilor comunitari în cadrul Asociaţiei Direcţia pentru Monitorizarea şi Protecţia Animalelor (ADMPA).  Municipiul Făgăraş devenea astfel membru în cadrul ADMPA, dar calitatea de membru însemna plata unei taxe de înscriere în valoare de 200.000 de lei. Tot în 2018, Primăria Făgăraş a plătit, în luna decembrie, suma de 43.550 lei pentru 250 câini capturaţi în perioada iulie-decembrie ceea ce a însemnat 174 lei/câine. În 2019 s-a plătit pentru 300 de câini. În anii următori nu au mai fost furnizate astfel de informaţii pentru a fi publicate, dar taxa stabilită de DMPA aprobată de membri săi, printre care și Clonț Valentin, era de 100.000 lei/an, în creștere cu fiecare an ce trecea.

Ce spunea Lucian Rad despre DMPA

Fostul consilier judeţean Lucian Rad  a dezvăluit  modul în care Direcţia pentru Monitorizarea şi Protecţia Animalelor  cheltuie banii publici.   ,,Știţi cine este domnul Geczi Gellert? Nu.  Domnul inginer Geczi Gellert este viceprimar UDMR al municipiului Săcele. Din 2018 încoace, nu este specificat în declaraţia de avere şi de interese faptul ca domnia sa ocupă şi funcţia de preşedinte al Consiliului director al DMPA, adică Direcţia pentru Monitorizarea şi Protecţia Animalelor, acea pseudo asociaţie care ucide câini pe foarte mulţi bani publici în adăpostul pe care îl deţine în municipiul Codlea. Municipiul Săcele este membru cotizant al acestei asociaţii şi plăteşte anual 120.000 de lei către DMPA pentru gestionarea câinilor fără stăpân de pe raza sa. Povestea este şi despre fals în declaraţii şi conflict de interese cel puţin. Posibil şi despre incompatibilitate. În acest moment un avocat desemnat se ocupa de aceasta poveste cu iz penal ţesută în jurul viceprimarului de la Săcele. Primăria municipiului Săcele este condusă de domnul primar Virgil Popa, PSD. Aşadar frăţia ucigaşă de câini pe foarte mulţi bani publici este o frăţie PSD-UDMR.  Pe data de 3.03.2022, Primăria Săcele emite un document prin care oferta Asociaţiei ,,Care for Dogs“ este (elegant) refuzată”, a încheiat dezvălurile consilierul judeţean Lucian Rad.

Un serviciu înfiinţat degeaba la Făgăraș

Prin HCL 264/29 noiembrie 2017 s-a aprobat înfiinţarea Serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân la nivelul Municipiului Făgăraş şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare a acestuia, a formei de gestiune şi a Caietului de sarcini.  Ulterior, prin HCL 299/20 decembrie 2017 s-a aprobat Studiul de oportunitate privind delegarea prin concesiune a noului Serviciu înfiinţat. Nu a fost desemnat niciun câştigător la licitație.  Dacă privim urmările acestui demers care a ţinut ocupată agenda Municipalităţii un an, constatăm că a fost  doar timp şi bani pierduţi. La Făgăraş funcţionează şi astăzi  adăpostul pentru câinii comunitari în incinta platformei chimice. Obiectivul a fost amenajat  cu bani publici încă din 2011, dar  a fost închis în iunie 2017 de către autorităţile sanitar-veterinare întrucât nu era conform, iar condiţiile în care trăiau câinii erau sub orice critică. Prin HCL 188/31 august 2017, Primăria Făgăraș a  încuviinţat asocierea cu un ONG pentru administrarea adăpostului, contractul nr. 25.258/1 septembrie 2017 valabil până la  delegarea gestiunii Serviciului public de gestionare a animalelor fără stăpân din Municipiul Făgăraş.  În plenul CL Făgăraș din  31 iulie 2017 s-a aprobat  achiziţionarea unui teren de 5800 mp amplasat la intersecţia rîului Berivoi cu contracanalul amenajării hidrografice a rîului Olt pe care să fie construit un nou adăpost pentru câinii comunitari, investiția  trecută  în planul de investiţii prognozat pentru anul 2018. Această investiție însă nu s-a mai realizat nici până astăzi. Dar,  prin HCL 182/28 iunie 2018,  legisativul a   aprobat asocierea  cu ADMPA. (Lucia BAKI)

1 COMENTARIU

  1. SI UITE ASA DRAGII CITITORII,OBSERVATII CAND SE SUPARA UN „INTERN” SI „LATRA” DATELE DIN PORTOFEL CARE SI CAT IA SI DE UNDE,D.N.A. -Nu aude-DAR „maruntisul „VINE DE LA OPINCA CEL CE PLATESTE ;TAXE ;DARII; IMPOZIT; Etc.NU VA FI NICI O SURPRIZA SA CONSTATAM ANULAREA AUTOSTRAZII,CRISTIAN – FAGARAS, CA SUNT HABITATE DE CAINI FARA STAPANI PE TRASEU :).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here