Când ești școlit și calificat în anumite domenii, când ai experiență de invidiat nu poți ocupa vreo funcție de conducere sau vreun  post existent în instituțiile publice din Municipiul Făgăraș. Astfel de funcții plătite din banii contribuabililor sunt create sau rezervate doar pentru apropiații, rudele, consătenii edililor politici sau pentru persoanele care le pot ,,achiziționa“ de pe ,,piața neagră“.  Este practica împămânenită la Făgăraș de vreo 7 ani și continuă să fie aplicată de cei care și-au luat orașul în nume propriu. În Primărie, școli, spital, poliție locală, muzeu, casa de cultură, ADS, Transport public, Termie, CSM   gem birourile de personal care stă cu mâna întinsă. Salarii mari, muncă puțină, timp liber la discreție, avantaje, dar fără responsabilități. Sunt acei angajați pe nepotisme, prietenii și recomandări politice, nicidecum  pe criterii de studii, profesionalism sau experiență.  Iar lipsa transparenței practicate de șefii acestor instituții publice din Făgăraș aflate sub coordonarea primarului PSD ține sub obroc orice informație care ar trebui să ajungă la cetățeni, cei care le plătesc salariile acestor ,,favorizați“.    Clubul Sportiv Municipal Făgăraș nu face rabat de la un astfel de flagel dăunător dezvoltării și bunăstării urbei. Numai că aici, au fost persoane care s-au săturat să audă  obișnuita expresie  ,,las că merge și așa“ și au dat în vileag practicile toxice ale conducerii orașului și implicit ale conducerii clubului sportiv.

Cu jalba la consilierii locali

,,La CSM, secția fotbal,  este un haos total, fără o strategie pe termen scurt mediu și lung. Un management defectuos bazat pe o ideologie dictatorială impusă de niște personaje neadaptate, ajunse în funcții cheie, care nu fac altceva decât să distrugă munca altora și să îngrădească posibilitățile de dezvoltare a copiilor noștri, prin decizii luate după ureche fără nicio bază ancorată în realitatea sportului din zilele noastre.  Vă întreb pe dumneavoastră, până când o să mai plătim din banul public și din taxele și impozitele locale, plătite și de noi, părinții grupelor 2014 – 2015 ale CSM Făgăraș, amatorismul și neprofesionalismul, acceptând oameni  fără pregătire de specialitate în funcții de conducere, indiferent de ramură?“ a spus Ciprian Ioan Mardan, antrenor la secția forbal de la Clubul Sportiv Municipal Făgăraș, care s-a înfățișat împreună cu un grup de părinți în fața consilierilor locali aflați în ședință ordinară joi, 31 august a.c. Consilierii locali au programat o întâlnire cu reprezentanții CSM (președinte, consiliul director, antrenori) luni, 4 septembrie 2023, ora 18.00, în sala de ședințe a CL Făgăraș. Asta după ce o parte din consilierii locali a încercat să minimalizeze scandalul de la CSM Făgăraș, apărându-i pe cei acuzați de părinți și antrenorul Mardan.

Un antrenor revoltat

Antrenorul Ciprian Mardan  a ținut să dezvăluie forului legislativ și unic acționar al CSM Făgăraș haosul și abuzurile   conducerii executive de la CSM Făgăraș.

,,Sunt însoțit de părinții copiilor pe care-i antrenez la fotbal în cadrul clubului CSM Făgăraș. Ne-am prezentat în fața dumneavostră pentru a vă semnala  situația existentă la CSM Făgăraș, secția fotbal, aflându-ne în situația ca și cetățeni ai Municipiului Făgăraș, plătitori de taxe și impozite la bugetul local. Am ajuns să fim pur și  simplu ignorați de către conducătorii CSM Făgăraș, care din data de 01.08.2023, de când s-a reluat pregatirea copiilor, la stadion, nu s-au deranjat să participe la vreo întâlnire cu reprezentanții părinților, pentru a prezenta acestora situatia antrenorului grupelor de copii născuți în anii 2014 și 2015, în condițiile în care la data de 31.07.2023 CAS-ul acstuia a expirat si nu a mai fost prelungit. În consecință, un număr de 48 de părinți au semnat și înaintat o cerere înregistrată cu nr. 1084 din 16.08.2023 la CSM Făgăraș și cu nr. 56542, tot din 16.08.2023, la Primăria Municipiului Făgăraș, prin care cereau conducerii CSM  să comunice în scris  motivele pentru care antrenorului Ciprian Ioan Mardan nu i s-a mai prelungit contractul de activitate sportivă, scadent la 31.07.2023,  și astfel lăsând  cele 2 grupe fără antrenor și posibilitatea de a se pregăti într-un mediu adecvat“ a prezentat antrenorul Mardan.

Părinți ignorați de primar și conducerea CSM

Și pentru că părinții nu au primit vreun răspuns nici de la conducerea CSM și nici de la Primăria Făgăraș au venit în fața CL Făgăraș.  ,,După demersul Consiliului Părinților celor 2 grupe, reprezentanții CSM au preferat să lipească un tabel nominal, pe poarta de acces a stadionului, cu antrenorii/instructorii sportivi, care pregătesc grupele de copii și juniori și echipa de seniori ai CSM secția fotbal, fără nicio semnătură sau ștampilă a clubului. Persoana care apare pe tabelul nominal în functia de Șef Secția Fotbal, prin cumul de funcții, este și membru în Consiliul Director al CSM, este Chiric Marian. Acesta, la data de 16.08.2023 a redactat și semnat o adresă din partea  CSM cu nr 1078, înștiințând ACS ALMA SIBIU că CSM Făgăraș nu va partcipa în perioada 19-20 august 2023 la turneul JUNIOR’S CUP SIBIU, cu grupele 2014-2015, competitie amicală, la care eram înscriși cu 60 de zile înainte și despre care președintele clubului avea cunoștiință. Conform ROF al CSM un asemenea act oficial poate fi  redactat la propunerea Presedintelui Clubului și semnat de acesta, care îl supune spre aprobare, membrilor Consiliului Director în urma unei analize premergătoare cu antrenorul grupei/grupelor participante. Oare poate hotărî redactarea și trimiterea unei adrese oficiale din partea clubului o singură persoană?  Din postura de membru în Cosiliul Director? Am participat la aceasta competiție cu grupele U10 și U 9  cu sprijinul financiar al părinților și al unor sponsori, iar cu grupa 2014  am ocupat locul 2 și am avut cel mai bun portar al turneului. Știți ce înseamnă pentru un copil  de 8-9 ani care  abia așteaptă să participle la o competiție să-i spui că nu mai participă întrucât nu primește acceptul conducătorilor clubului?“ a prezentat antrenorul Mardan

Condiții deficitare pentru antrenamentele copiilor

,,Am acceptat și condițiile precare în care ne pregătim, infrastructura fiind deficitară, neavând la dispoziție decât un teren de antrenament, care este și de jocuri oficiale pentru toate grupele secției. Am acceptat participarea la turnee pe banii părinților și a sponsorilor (adusi special de mine) pentru susținerea micuților. Acceptam în continuare lipsa echipamentului de antrenament, copiii venind de acasă fiecare cu echipamentul propriu, lipsa susținătoarelor de efort. Întelegem situatia financiara precară a clubului, dar dacă pentru copiii noștri ai făgărășenilor nu facem nimic pentru a-i scoate afară din case, din fața dispozitivelor electronice, pentru a practica sport, indiferent ce sport. Și noi ce facem doamnelor și domnilor?“ a mai prezentat antrenorul Mardan.

Persoane fără pregătire în funcții de conducere

,,Punem în funcții cheie din alte raționamente decât cele profesionale persoane care nu urmăresc decât interesele proprii, acelea de a-și mai rotunji veniturile din banul public, din taxele și impozitele plătite de noi, cetățenii acestui municipiu. Toate acestea se întâmplă din cauza unora dintre membrii Consiliul Director al CSM Făgăraș și a antrenorului coordonator, care nu dețin pregătirea de specialitate necesară pentru funcțiile pe care le ocupă momentan“ acuză antrenorul și părinții.

Mardan, singurul antrenor cu licență A de la CSM

Mardan Ciprian Ioan este singurul antrenor al secției fotbal de la CSM Făgăraș, posesor al Licenței UEFA “A”, cu studii superioare, fiind absolvent al Facultăți de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Transilvania Brașov, 2005 specializarea Fotbal și MASTER în Antrenament Sportiv în cadrul aceleeași facultăți, 2007.  ,,Cu această licență eliberată de UEFA prin FRF pot fi antrenor principal la o echipă de seniori din LIGA 2 și antrenor secund la Liga 1, oriunde în lume. Fără această licență nu poți fi antrenor coordonator sau șef Centru la un club care participă la competițiile organizate de FRF/AJF, la care și CSM Făgăraș  este afiliată. Nu poți antrena la nivel național juniorii U 19 la competițiile oficiale“ a explicat antrenorul Mardan. Antrenorul Mardan a mai explicat consilierilor locali diferența dintre un antrenor și un instructor sportiv, funcții existente la CSM Făgăraș. ,,Instructorul sportiv  este acea persoană care după absolvirea unui curs organizat de FRF prin AJF, dobândește  caliatea de instructor sportiv, prin  care este abilitat să antreneze doar la anumite segmente de vârstă, iar la Seniori doar la nivelul L4, L5.  Ca și antrenor deții un carnet de antrenor în urma absolvirii unei facultăți acreditate sau a unei școli de antrenori și apoi să te specializezi cu licența UEFA B, A și PRO. Ca instructor sportiv se rămâne doar la nivelul licenței UEFA C, neputând să dobândești calitatea de antrenor fără a absolvi școala de antrenori sau o facultate de profil acreditată  FRF și UEFA“ a mai explicat Mardan.

Cei mai buni, eliminați din club

Membrii Consiliului Director nu au mai prelungit,  la propunerea președintelui clubului,  CAS-urile pentru doi antrenori, cei mai bine pregătiți   din cadrul clubului, Mardan Ciprian și Dragoș Bogdan. ,,Motivul este acela de a nu pune în pericol funcția actualului antrenor coordonator, care conform Statutului Antrenorului, art. nr. 22, alin. 2, litera F, se impune licență UEFA A, iar acesta posedă doar licența UEFA B.  Este jenant și frustrant ca cineva fără o pregătire de specialitate în domeniul fotbalului, să hotarasca dacă unui antrenor i se mai prelungește sau nu  contractul“ a explicat Mardan.

Ce au cerut părinții  

,,Ar fi corect ca președintele CSM să vină în  Consiliului Local Făgăraș, conform ROF, să prezinte documenete justificative privind urmatoarele: 

  •   După ce metodologie și ce criterii trebuie îndeplinite de personalul care încadrează funcțiile de șef secție fotbal, antrenor coordonator/sșef centru, antrenor, instructor sportiv, în cadrul clubului? 
  •  S-a ținut cont de pregătirea profesională a fiecărui antrenor/instructor sportiv, în raport cu cerințele FRF/AJF privind particularitățile de vârstă ale jucătorilor?
  •  S-a ținut cont de pregătirea profesională a șefului secției fotbal?
  •   S-au susținut examene pentru ocuparea posturilor? 
  •   Procesul-verbal cu persoanele care au făcut parte din comisia de examinare și pe ce bază legală?
  •   Există o evaluare lunară/anuală a persoanelor care au ocupat sau ocupă funcțiile șef secție fotbal, antrenor coordonator/șef centru, antrenor, instructor sportiv, în cadrul clubului ?

S-au folosit de diplomele antrenorului Mardan

După ce s-a folosit de palmaresul și diplomele antrenorului Mardan, conducerea CSM l-a alungat din club pentru a face loc nepotismelor și apropiaților.  ,,În sezonul 2022-2023   CSM Făgăraș a beneficiat de aportul Licenței UEFA A  a subsemnatului, fără de care era imposibilă participarea în Campionatul Național organizat de FRF la nivelul juniorilor U 19  și totodată era imposibilă continuarea proiectului de pe amplasamentul fostului teren de zgură din Parcul Regina Maria, proiect în colaborare cu CNI și FRF“ spune Mardan.

Se promovează mediocritatea

,,La grupa 2013 s-a putut face dreptate prin inlăturarea instructorului care activa în cadrul clubului și în acelasi timp  ocupa și functia de membru in Consiliul Director, iar acum se incearcă să i se facă loc prin indepărtarea mea de la grupele 2014 si 2015 si a profesorului Dragoș Bogdan de la grupele 2007 sși 2008. Este vorba despre domnul Pădurariu Sergiu.  La toate cluburile civilizate sunt 2 antrenori la o grupă, doar la CSM este 1 antrenor la 2 grupe, iar de acum 1 antrenor la 3 grupe. Dar nu interesează pe nimeni, important este să fie activitate la stadion, să vadă lumea ce număr mare de copii sunt în cadrul clubului.  Este normal ca acestor oameni necalificați să le fie teamă că vor fi înlocuiți cu cei calificați și atunci să se încerce îndepărtarea celor din urmă, prin diverse tertipuri josnice și dezinformarea factorilor decizionali, ascunzând adevărul de aceștia“ mai explică Mardan.

 Tupeu de antrenor coordonator

,,În sedinta din 30.03.2023 la care am fost informat că voi participa împreună cu  președintele clubului și cu antrenorul coordonator, am găsit la stadion și 2 dintre membrii Consiliului Director și anume Sergiu Pădurariu și Marian Chiric, acesta din urmă m-a și amenințat: ,,Lasă că-ți arăt eu ție, că sunt membru în Consiliul Director și eu îți hotărăsc soarta. O să am eu grijă ca de la vară să nu mai fi pe aici” acuză Mardan.  După șase luni, Mardan a fost eliminat  din club.

Salarii la CSM

Angajații de la CSM Făgăraș sunt plătiți regește din banii făgărășenilor. Trebuie spus că președinții clubului din ultimii 7 ani au fost propuși de primar și votați de CL Făgăraș.

  •   Președintele clubului, Dan Gușeilă, cel care administrează și o stație de benzină din oraș, are un salariu de bază la CSM Făgăraș de 5.417 lei. Conform datelor afișate de Primărie, nu sunt specificate însă sporurile ce completează lefurile angajaților din sistemul public și nici numărul angajaților.
  •  Vicepreședintele CSM încasează un salariu de bază de 4.905 lei.
  •  Un consilier/inspector de specialitate, gradul I, are un salariu de bază de 5.679 lei dacă are gradul 5, iar cuantumul scade în funcție de gradație, gr 0 însemnând 4.561 lei/lună.
  •  Un consilier gradul II are un salariu de bază  de 3.428 (gr. 0) și 5.300 lei (gr. 5).
  •   Tehnician, merceolog, contabil, referent (studii medii) salariul de bază este de 4.269 lei (gr. 5) și 3.428 (gr. 0).
  •  Referent sportiv: 3.930 lei salariul de bază (gr. 5) sau  3.156 lei (gr 0)
  •   Antrenor categoria I: de la 3.905 lei salariul de încadrare la 4.862 lei
  •   Antrenor categoria III, salariul de bază de la 3.525 lei la 4.389 lei
  •  Antrenor categoria V: salariul de bază de la 3.462 lei la 4.311 lei
  •   Antrenor debutant: salariul de bază  de la 3.550 lei la 4.420 lei

Acești salariați primesc vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei fiecare și  normă de hrană  de 347 lei/lunar. Așa cum arată organigrama CSM Făgăraș, singura  publicată pe site-ul clubului în 2021,  are un președinte, un vicepreședinte, un consiliu director format din 5 membri, o secretară, o contabilă, un funcționar la achiziții publice, un organizator de competiții/administrator, un antrenor la tenis de masă, un antrenor la atletism, 3 antrenori la karate, un antrenor de judo, 2 antrenori la handbal și 3 antrenori la fotbal.

,,Blatul“ Nitramonia-Tractorul din 1999

Numele antrenorului și membrului în consiliul director de la CSM, Marian Chiric, este legat de un scandal izbucnit în 1999 în jurul meciului de fotbal dintre echipele Nitramonia Făgăraș și Tractorul Brașov. A fost și un dosar penal aflat pe rolul Tribunalului Brașov în care apăreau reprezentanții echipei Nitramonia, respectiv  antrenorul acesteia Ionel Sfrijan, presedintele secției de fotbal, Gelu Lepșa, și câțiva jucători printre care și Chiric.

,,Jucătorul Nitramoniei, Laurențiu Sima, a declarat pe 29 aprilie 1999, după ce a fost audiat de Poliția Făgăraș, că fotbaliștii acestei formații au încasat bani pentru a pierde partida cu Tractorul Brașov. Fotbaliștii Chiric, Georgescu, Fătu, Ganea și Rusu au fost și ei audiati în aceeași zi de politiștii făgărășeni. Sima a declarat că polițiștii i-au arătat declaratiile colegilor săi, în care confirmau și ei primirea banilor.  Trei dintre jucătorii Nitramoniei au mărturisit, pe data de 28 aprilie, că antrenorul Ionel Sfrijan le-a cerut elevilor săi să piardă meciul cu Tractorul, urmând să-i recompenseze pentru înfrângere cu câte un milion de lei. Fotbaliștii susțin că Sfrijan și președintele secției de fotbal, Gelu Lepșa, au primit de la brașoveni suma de 11 milioane de lei. Inspectoratul de Poliție Brașov a trimis, pe data de 30 aprilie, dosarul penal, întocmit în acest caz, spre cercetare Parchetului de pe lânga Tribunalul Brașov. Pentru a analiza partida din etapa a XXVI-a a Seriei I a Diviziei B, Nitramonia Făgăraș – Tractorul Brașov (scor 1-4), CCN i-a convocat pe președintele Asociației Sportive Nitramonia Făgăraș, Gabriel Drăjneanu, pe observatorul partidei, Ilie Viorel, și pe cei trei arbitri, Bogdan Zamfirescu, Cătălin Caia și Marcel Savaniu.  Drăjneanu,  Gelu Lepsa și antrenorul  Ionel Sfrijan  au negat acuzatiile. Conducerea clubului din Făgăraș a desfacut contractele de muncă ale jucătorilor Ginga, Georgescu și Sima, precizând, însă, că această decizie ,,are rădăcini mai vechi” și nu a survenit în urma evoluției lor din partida cu Tractorul“ titra presa la acea vreme.

Nepotismele ,,infectează” spitalul şi clubul sportiv

În plină pandemie cu stare de urgență când se practica șomajul  tehnic și reducerea de personal în sistemul public,  singurii angajatori din Făgăraş care îşi măreau personalul erau  Primăria Făgăraş, CSM Făgăraş  şi Spitalul Municipal.  N-au dispărut nici nepotismele, cu deosebirea că  starea de urgenţă  i-a alungat pe împricinaţi spre posturi ferite de COVID-19 sau, poate,  de organele de control.   Unii angajaţi au plecat din spital prin demisie, dar pe posturi pregătite şi  plătite de Primăria Făgăraş. Analizând lista acestora, se poate lesne observa gradele de rudenie dintre ei, traseul fiind: Spital- Primărie (CSM Făgăraş).

  •   Costea Mihaela Oana era angajaţă la Biroul achiziţii de la Spitalul Municipal Făgăraş, dar și-a dat demisia. N-a rămas șomeră pentru că începând cu data de 1 aprilie 2020 Costea Mihaela se  angaja la CSM Făgăraş pe funcţia de secretară. Angajarea s-a făcut în perioada în care întreg personalul se afla în şomaj tehnic. ,,Este angajată cu data de 1 aprilie la CSM pe postul de secretară.  Se va ocupa şi de achiziţiile clubului, aceasta fiind şi o cerinţă a concursului pentru acest post care a fost demarat mai demult. Au fost mai mulţi concurenţi, dar a câştigat concursul d-na Costea.  Acum toţi angajaţii sunt în şomaj tehnic. Pentru problemele curente mai vin câteva ore la club secretara şi contabila” declara atunci  Lucian Filk, preşedintele CSM Făgăraş.
  •   Contabila CSM Făgăraş este Telian Alina, angajaţă aici după ce s-a renunţat la firma care se ocupa de finanţele clubului, în urmă cu niciun an, aşa cum explica preşedintele CSM.

Să vedem filiera nepotismelor amintim  de   Telian Cornelia, fostă  angajată la Spitalul din Făgăraş la compartimentul resurse umane, acum pensionară. Pe când era la Resurse umane la spital,  au fost încadraţi în spital fiul ei, Telian Ionuţ, şi fiica ei, Costea Mihaela.  La CSM a fost vicepreşedinte Costea Marius, cadru militar la Cincu. Pe atunci clubul era condus de Marius Gruia ca preşedinte, numit  de primarul Făgăraşului imediat după ce și-a preluat mandatul. Este acel președinte navetist de la București. Soţia fostului vicepreşedinte de la CSM Făgăraş  este Costea Mihaela, cea angajată ca secretară de la 1 aprilie 2020. Telian Alina, contabila de la CSM Făgăraş,  este soţia lui Telian Ionuţ, fiul fostei angajate de la resurse umane a  Spitalului, acum pensionară, Telian Cornelia. Exemplele   continuă și la alte unități publice controlate de primar. (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here