PSD și PNL înaintează intens, în discuții confidențiale, pentru constituirea a ceea ce cele două partide numesc „Blocul democratic”, văzut în contrapondere la ascensiunea AUR, pe care o caracterizează drept populistă, arată libertatea.ro. Miza „Blocului democratic” o reprezintă câștigarea tuturor alegerilor din 2024 – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. „Strategia va fi blocarea mișcărilor naționaliste și extremiste”, au dezvăluit pentru publicul Libertatea surse care participă la negocierile dintre PSD și PNL.

Negocierile se desfășoară în format restrâns, iar ele sunt purtate din partea PNL doar de Nicolae Ciucă și Lucian Bode, secretarul general al partidului, în timp ce de la PSD, negociatorii sunt președintele Marcel Ciolacu, secretarul general Paul Stănescu și prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu. Niciun prim-vicepreședinte PNL nu a fost chemat la negocieri, în condițiile în care unii lideri liberali și-au exprimat deja nemulțumirea față de o colaborare mai strânsă cu PSD pentru alegerile din 2024. Printre cei care se opun unei alianțe cu social-democrații sunt prim-vicepreședinții Dan Motreanu și Rareș Bogdan.

Termenul-limită pentru luarea unei decizii în privința modului în care vor candida cele două partide în 2024 este luna octombrie, au precizat surse din conducerea PNL și PSD pentru Libertatea.

Negocierile se poartă de sus în jos. Prima funcție vizată: președintele României

„Da, se negociază în aceste zile cu PSD pentru 2024, acesta este adevărul. Da, se negociază inclusiv candidatul la prezidențiale și o guvernare comună după 2024. Vedem dacă vor fi liste comune și la europarlamentare”, au declarat surse de la vârful PNL pentru Libertatea. Potrivit mai multor vicepreședinți PNL, Nicolae Ciucă a primit mână liberă de la președintele Klaus Iohannis să demareze negocierile.

Sunt două paliere pentru negociere: ce alegeri să fie comasate și dacă PNL și PSD să meargă pe liste comune la toate alegerile și să susțină un candidat comun la prezidențiale. „Înțelegerea cu PNL pentru liste comune pleacă de la discuția privind candidatul la prezidențiale. Dacă Ciolacu și Ciucă bat palma cine o să fie candidatul comun susținut la prezidențiale, cine o să fie premier după alegeri, organizațiile vor fi obligate să cedeze, chiar dacă sunt multe orgolii locale”, au precizat surse din conducerea PSD.

Marcel Ciolacu: Toate lucrurile sunt deschise, poate facem o alianță. Trebuie un proiect de țară

Premierul Marcel Ciolacu a recunoscut voalat că există negocieri cu PNL pentru liste comune în 2024.  „Toate lucrurile sunt deschise. Trebuie să vedem abordarea, mergem pe o coaliție, poate facem alianțe. Important este ca decizia politică să fie pe așteptările românilor și să transmiți încrederea în acel proiect politic, ce vrei, un program de țară, trebuie să îl explici românilor înainte. Alianțele, din punctul meu de vedere, nu trebuie să aibă la bază o decizie politică, ci un proiect care să-i privească pe români”, a declarat Marcel Ciolacu, pe 2 septembrie, la finalul Consiliului Politic Național.

Discuția din PSD, de la începutul lunii, nu a fost una lungă, potrivit mai multor șefi de organizații, și a fost lansată în momentul prezentării pactului de neagresiune cu PNL. Un document similar a fost prezentat, fără succes, și în ședința liberalilor, care s-a desfășurat la Vila Lac la începutul lunii septembrie. În acest moment, potrivit mai multor președinți de organizații, nu este dorită o alianță cu PNL, dar situația se poate schimba, dacă premierul Marcel Ciolacu va cere partidului să analizeze avantajele unei alianțe cu liberalii.

PSD și PNL prezintă sperietoarea AUR. Efectul numărul doi: USR e eliminat de la conducerea marilor municipii

„Toate sondajele din ultima perioadă arată o creștere a AUR, chiar până pe primul loc pentru europarlamentare. Un bloc democrat, format din PSD și PNL, poate bloca o astfel de ascensiune periculoasă a AUR”, a spus un vicepreședinte PSD pentru Libertatea. Calculele politice arată că o astfel de alianță câștigă toate tipurile de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.  Singura incertitudine este dacă o alianță politică sau electorală formată din PSD și PNL ar obține peste 50% la alegerile parlamentare. „Dacă va fi listă comună, vom lua peste 90% consilii județene și peste 80% din primării. Pierdem două consilii județene în fața UDMR, Harghita și Covasna. Un bloc PSD – PNL se va clasa pe primul loc la europarlamentare. La locale, USR rămâne fără primari în marile municipii, inclusiv în București. Vom lua toate cele șase sectoare din Capitală. La parlamentare, lucrurile nu sunt 100% certe. Sondajele arată că vom lua peste 50% la europarlamentare, nu este sigur, depinde de cum funcționează guvernarea în următorul an. Candidatul comun la prezidențiale câștigă. Acestea sunt datele din sondaje”, au dezvăluit surse din conducerile PSD și PNL pe baza măsurilor sociologice.

Ultimul sondaj CURS, prezentat în Consiliul Politic al PSD, creditează PNL cu 19% intenție de vot, iar PSD – cu 32%. AUR se află pe locul al treilea – cu 19%, dar și partidul senatoarei Diana Șoșoacă, SOS România,  este foarte aproape de pragul electoral cu 4%. Neoficial, liderii PSD recunosc că AUR are șanse majore să se claseze pe locul doi la europarlamentare, foarte aproape de scorul social-democraților, iar PNL să fie pe locul trei sau patru. „Avem șanse mici să scoatem un scor cu doi în față la europarlamentare. Bătălia noastră o să fie cu USR, nu cu AUR, ei sunt peste noi. Ne batem pentru locul trei, să nu cădem pe patru”, este opinia unui vicepreședinte PNL.

Decizia, până în luna octombrie, Parlamentul trebuie să modifice legi

Premierul Marcel Ciolacu și-a avertizat colegii de partid, dar și de Coaliție, că orice modificare privind comasarea alegerilor trebuie realizată cu un an înaintea scrutinului. „E un scenariu în calcul. Pe 9 iunie avem alegerile europarlamentare, pe 22 sau 29 septembrie ar fi alegerile locale. Nu văd temeiul legal-constituțional ca să putem muta alegerile locale până în decembrie, când s-ar putea comasa cu alegerile generale. Am ridicat tema în partid, specialiștii din partid vor analiza și vor veni cu propuneri. Dacă există modificări legislative, poate să fie primul tur pentru prezidențiale cu alegerile locale, dacă modificăm legea. În Constituție scrie clar că după alegerile generale, președintele în funcție convoacă Parlamentul. Restul ține de legi care trebuie modificate cu un an înainte de alegeri”, a explicat liderul PSD într-o conferință de presă desfășurată pe 2 septembrie la Palatul Parlamentului. Liberalii au recunoscut și ei că până în luna octombrie trebuie să existe o decizie în Coaliție privind eventuala comasare a alegerilor și o alianță pentru 2024 între PSD și PNL.

1 COMENTARIU

  1. Motto:
    „Inteligentul învață din greșelile altora, deșteptul din greșelile lui, prostul nu greșește niciodată”.
    (Proverbe și zicători Româneşti)
    Noua alianță ce se prefigurează între PSD și PNL sub numele de “Blocul Democratic” , aminteste de refacerea USL, controversata alianță înființată în 2011, înaintea alegerilor din 2012. Printre altele protocolul USL stipuleaza că liberalii dau candidatul la prezidentiale in timp ce social-democratilor le revine postul de premier. Protocolul preciza clar numele celor doi candidati sustinuti de USL, Crin Antonescu pentru presedinte si Victor Ponta pentru functia de premier. Numai că Victor Ponta care s-a văzut cu sacii în cărută, fiind numit premier în 2012 a încălcat protocolul USL, candidând la alegerile prezidentiale din 2014, din partea PSD, ceea ce a dus la ruperea USL.
    Se pare că liberalii n-au învătat nimic din experienta cu USL si acum sunt pe cale să repete greselile proprii .
    Asa se face că practic în prezent, PNL nu mai există . Decaderea a început încă de la congresul de pomină din 25 septembrie , 2021 când, în plin val patru al pandemiei de COVID-19, s-au adunat la Romexpo, claie peste grămadă, în ceea ce ar putea fi numită mai degrabă o menajerie politică isterică și incontrolabilă, in care cel mai înverșunat dintre ei a fost Rareș Bogdan, care aproape și-a pierdut complet cumpătul într-un discurs mai mult urlat, decât vorbit, a răgnit până a răgusit „Florin Cîțu- presedinte”!
    (Vezi: https://m.facebook.com/4media.INFO/videos/tr%C4%83d%C4%83torul-rare%C8%99-bogdan-florin-c%C3%AE%C8%9Bu-pre%C8%99edinte/328652985724586/
    Ulterior s-a produs apropierea de PSD, desi Partidul Național Liberal avea o decizie statutară a Biroului politic Național prin care practic se interzice orice colaborare cu PSD.
    Groparul PNL este Klaus Iohannis, cel care, pentru linistea lui, a adus PSD la Guvernare ceea ce a dus la ruperea partidului, prin care adevăratii liberali au părăsit partidul si au infiintat o noua formatiune „FortaDreptei” care militeaza pentru o guvernare liberală de dreapta. Prin urmare, actualul PNL este de fapt fostul PDL , despre care Traian Băsescu spune că se revendică de la Petre Roman si nu au nici o treabă cu Brăteanu.
    După ce Iohannis le-a băgat liberalilor mortul in casă prin alianta cu PSD , PNL a scăzut drastic in sondaje, ajungând la 15%.
    De altfel Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și politician cu greutate în PNL, a identificat cu ceva timp in urma, trei motive care au făcut ca PNL să piardă politic:
    – Primul motiv a fost „festivalul democrației”, adică schimbarea pe bandă rulantă a președinților partidului, mai întâi Ludovic Orban, apoi Florin Cîțu. Semnalul schimbărilor a fost dat mereu de președintele Klaus Iohannis. Mari controverse a stârnit și preluarea conducerii partidului de către Nicolae Ciucă, mai ales că el e general în rezervă, deci nu avea nici o legătură cu liberalismul și până să ajungă senator pe listele PNL practic n-a avut nici o tangență cu acest partid.
    – Al doilea motiv se referă la alianța cu PSD. Și aceasta a fost decisă tot de Iohannis, fapt pe care chiar președintele l-a recunoscut.
    – A treia cauză este performanța slabă a guvernării cu Nicolae Ciucă premier pentru care PNL are acum probleme.
    Numele nefericit de “Blocul Democratic”, duce cu gândul la o altă alianță politică din istoria României, a cărei guvernare a avut consecințe nefaste. Este vorba despre Blocul Partidelor Democrate care a adus la putere partidul comunist. S-a întâmplat după fraudarea alegerilor din 1946.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here