Friptură creată cu imprimanta 3D, lăcuste prăjite și jeleu din apă de ploaie purificată. Așa arată meniul viitorului în viziunea bucătarilor prezenți la un târg de profil care a avut loc la Londra, arată stirileprotv.ro.

Evenimentul a atras și companii care își propun să schimbe total felul în care ne obținem mâncarea. Publicul s-a arătat interesat de o așa-numită „Grădină pe un metru pătrat”.

Un restaurant din Londra are în meniu friptură „vegană” realizată cu ajutorul imprimantei 3D și servită cu garnitură de lăcuste prăjite. Unele rețete folosite de bucătari au fost create cu ajutorul unui program care utilizează inteligența artificială.

Reporer: Ce preparat e mai bun? Al tău sau cel făcut cu ajutorul inteligenței artificiale?

Alin, bucătar-șef: „Sunt convins că al meu e mai bun”. 

Reporer: De ce?

Alin, bucătar-șef: „Fiindcă nu cred că inteligența artificială și-a gustat propriile preparate”.

Pentru a da un plus de savoare cărnii produse în laborator, o companie londoneză de bio-inginerie testează grăsimea artificială creată din celule stem prelevate de la porc. Specialiștii spun că mirosul și gustul grăsimii animale nu pot fi replicate de niciun produs vegetal.

Josh Hatfield, bucătar: „În mod normal, în produsele pe bază de plante găsești mult ulei de palmier și de cocos, care nu dau savoare preparatelor. Ca bucătar, primul lucru care mă interesează e ca mâncarea să aibă gust, iar asta le lipsește produselor vegane”.

Deși acum sunt mai scumpe, alternativele vegetale la carne vor costa, în viitor, mult mai puțin decât „originalul”.

Ed Steele, co-fondator Hoxton Farms: „Produsele vegane sunt create într-o manieră eficientă. Au și multe alte beneficii, dar, în termen de costuri, vom reuși să reducem prețurile la un nivel inferior cărnurilor tradiționale”.

Cofetarii creează rețete sustenabile

Un exemplu este prăjitura cu jeleu făcut din apă de ploaie purificată.

Freddie Mason, reprezentant Bompass & Parr: „Trebuie să economisim apă, asta nu e un secret. Londonezii se plâng adesea că plouă prea mult. Noi am realizat un produs care celebrează și pune în valoare ploaia”.

O companie londoneză le propune britanicilor să-și creeze o mini grădină cu plante verzi pentru salată în orice colț al unei locuințe sau chiar într-un subsol , ori garaj.

Hamish Grant, inventatorul „Fermei de un metru”: „Poți crește aceste plante oriunde într-o clădire. Mai mult, avem astfel de mini-grădini amplasate în subsoluri. Plantele primesc tot ce au nevoie: apă, nutrienți și lumină. Așa că le putem crește tot anul”.

Un asemenea sistem supraetajat dă între 15 și 17 culturi pe an, în comparație cu trei sau patru, dacă plantele ar fi cultivate afară, prin metode clasice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here