Libertatea a analizat toate cele cinci cărţi pe care rectorul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul“ a SRI, Adrian Ivan, susţine că le-a scris singur. Ele sunt despre Uniunea Europeană.
Adrian Ivan este omul care a coordonat doctoratul lui Lucian Bode. În vârstă de 54 de ani, Ivan conduce Academia SRI. El predă și la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj din 2008, iar din anul următor conduce doctorate la Facultatea de Istorie și Filosofie a aceleiaşi universități.
Ivan a înființat şi o școală doctorală în facultate – Şcoala Doctorală de Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate. Printre tezele coordonate aici s-a numărat şi cea a fostului ministru Lucian Bode. În toamna lui 2022, liberalul a fost în centrul unui caz de plagiat, după ce jurnalista Emilia Șercan a arătat că aproape 20% din teza lui e copiată.
Profesorul Ivan l-a susţinut pe fostul său student pe tot parcursul crizei plagiatului: a criticat demersul jurnalistic al Emiliei Șercan şi a încercat să oprească analizarea tezei de către UBB. A făcut asta nu doar din postura de profesor la UBB, ci și din cea de rector al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul“, post pe care îl ocupă din 2017, an în care a devenit, din civil, direct comandant de unitate.
Ivan este, de șase ani, comandantul Unităţii Militare 0418
Instituţia pe care o conduce Ivan la SRI e responsabilă cu formarea ofiţerilor de informaţii atât pentru serviciul secret, cât şi pentru celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale. În limbaj militar, Academia este unitatea cu indicativul 0418, structură aflată în componenţa Serviciului Român de Informaţii. Pe scurt, Academia SRI. Sloganul este „Îndrăzneşte, învaţă, inovează”.
În mediul universitar, Adrian Ivan este un profesor cu un portofoliu amplu: numele său apare, în calitate de autor, coordonator sau contributor, pe 63 de cărţi şi pe 76 de articole ştiinţifice. În CV-ul de 15 pagini, profesorul arată că a condus comisii şi comitete ştiinţifice, programe masterale şi şcoli doctorale, reviste ştiinţifice şi chiar o editură, a organizat şi a participat la zeci de conferinţe. A fost premiat de Academia Română şi de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).
Analiza pe 12 cărți
Prof. univ. dr. Adrian Ivan este autor unic a 12 cărţi, potrivit listei de publicaţii de pe site-ul UBB, care include şi edițiile revizuite sau traduse în alte limbi. De fapt, este vorba de cinci volume și o lucrare de doctorat.
Libertatea a analizat comparativ toate aceste cărți al căror autor unic este Adrian Ivan, cu excepția tezei de doctorat. Toate conțin pasaje comune, autoplagiate și reciclate în mod programatic. În total, 832 de pagini copiate.
Ziarul a făcut comparaţia doar între cărţile lui Adrian Ivan, însă nu a confruntat textele sale şi cu alte volume, ale altor autori, care au scris pe aceeaşi temă.
Este vorba despre următoarele volume:
- „Perspective teoretice ale construcției europene”, apărută în 2003, la Editura Eikon. Volumul a apărut în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai, unde Adrian Ivan conducea, de doi ani, Institutul de Studii Internaționale.
- „Uniunea Europeană: proiecte, guvernanţă şi dezvoltări instituţionale” a apărut la Editura Napoca Star, în 2007. Și acest volum a fost realizat în colaborare cu același institut al UBB, după cum arată pagina de gardă.
- „Statele Unite ale Europei. Uniunea Europeană între interguvernamentalism și supranaționalism” a fost publicată inițial la Editura Institutul European Iași, în 2007. Această primă ediție – consultată de Libertatea – a fost reeditată în 2014, la Editura C&A Publishing, sub același titlu. C&A Publishing a fost fondată și i-a aparținut lui Adrian Ivan, după cum a scris Emilia Șercan în PressOne.
- „Sub Zodia «Statelor Unite ale Europei», de la ideea europeană la comunitățile economice europene”, publicată la Editura ECCO, în 2006 și republicată în 2009 la C&A Publishing. Prima ediție avea 210 pagini și un titlu mai scurt, „Sub Zodia «Statelor Unite ale Europei»”, în timp ce a doua, consultată de Libertatea, are 408 pagini. Volumul este dedicat soției Paula și fiicei Mara.
- „Teorii și practici ale integrării europene” a fost publicată de C&A Publishing, în 2015. Apariţia cărţii a fost finanţată cu bani publici, de la Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Arborele genealogic al plagiatului lui Bode Libertatea a analizat și un al șaselea volum, care apare în lista de publicații a profesorului Ivan la categoria Manuale.
- „Istoria integrării europene” (2001, Presa Universitară Clujeană) a fost scrisă împreună cu Vasile Vese, care a fost coordonatorul său de doctorat.
Arborele genealogic al plagiatului lui Bode
Libertatea a analizat și un al șaselea volum, care apare în lista de publicații a profesorului Ivan la categoria Manuale. „Istoria integrării europene” (2001, Presa Universitară Clujeană) a fost scrisă împreună cu Vasile Vese, care a fost coordonatorul său de doctorat.
Citește mai departe AICI