FOTO ProTV

Centimetrii din talie sunt direct proporționali cu riscul ca vasele de sânge să fie astupate cu grăsime.

Ce talie trebuie să am ca să nu fiu în risc cardiovascular?

Ne măsurăm înălțimea. Să spunem 1,75 de centimetri. Se împart la 2: 87,5 centrimetri cel mult trebuie să aibă circumferința abdomenului. Aceasta ca să nu sufere vasele de sânge. Și inima.

Dr. Laura Ene, medic primar diabet și boli de nutriție: „Dacă lucrurile astea ies din decor, atunci trebuie făcută o glicemie. Orice glicemie sare de 100 dimineața pe nemâncate prezintă un risc de a dezvolta diabet. Pentru că glicemiile între 100 si 125 pun diagnosticul de prediabet, de toleranță alterată la glucoză.”

Grăsimea abdominală este un organ endocrin. Produce factori de inflamație. Așa apare toleranța alterată la glucoză sau rezistență la insulină. Hormonul insulină nu mai poate să își facă treaba.

Pancresul trebuie să muncească mai mult ca să bage zahărul din sânge în celule. Rezistența la insulină apare când celulele din organism nu răspund corect la semnalele de comunicare de la insulină.

Cum reglăm acest dezechilibru? Cu masa luată dimineața și la prânz. Fără ronțăieli între mese. Iar seara, nu mai târziu de ora 19, carne coaptă cu legume.

Dr. Laura Ene, medic primar diabet și boli de nutriție: „Nu cântărim doar privim palma fiecaruia. O palmă de carne de pește este porția potrivită, iar dacă vorbim de carnea rosie un pod de palma vorbim de carne de porc, de ficăței, de vită. Legume fără amidon, adică fără cartof și fasole. La fiecare 100 -150 de grame de carne este foarte important să avem cel putin 200-300 de grame de legume, tocmai ca acele legume să funcționeze ca o protecție.”

Carne coaptă plus legume verzi înseamnă că nu veți crește deloc glicemia seara. Este vital!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here