Consumul de droguri sau de alte substanțe psihoactive este cel mai mare pericol la care sunt expuși tinerii. Mai grav este că tot mai mulți elevi încep să consume droguri de la o vârstă fragedă. Cel mai tânăr consumator din județul Brașov este un copil de 11 ani.  Consumul de droguri a devenit un flagel în România de astăzi. Cu toate acestea nu se întreprinde aproape nimic pentru a stopa efectele consumului de stupefiante.  Din partea autorităților responsabile avem doar declarații politice sau postări pe rețelele de socialzare. Și președintele României  se face că lucrează, ultima întrunire a CSAT încheindu-se cu un comunicat în limbajul de lemn, fără măsuri concrete. Sunt doar vorbe goale întrucât consumul de stupefiante este în creștere, iar vârsta consumatorilor este în scădere. În privința procurării acestora, Portul Constanța a devenit poarta de intrare a drogurilor în România.

Rafila doar pare îngrijorat

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis, duminică, pe Facebook, un mesaj de sprijin pentru victimele consumului de droguri, în care subliniază că ministerul lucrează pentru ca în toată ţara să existe centre specializate pentru tratament şi consiliere.

  • Cred în voi! Suntem împreună ca să poţi face faţă adicţiei. S-au făcut puţine lucruri în ultimii ani pentru copii, adolescenţi şi părinţii acestora ca să găsescă sprijin, tratament şi consiliere în caz de intoxicaţie şi adicţie! Cei care consumă droguri sunt persoane care au nevoie de grijă, de asistenţă medicală, de discreţie şi de evitarea stigmatizării. Lucrez responsabil împreună cu echipa mea pentru ca în toată ţara să existe curând centre specializate pentru tratament şi consiliere, sprijin pentru pacienţi şi pentru familiile lor. Sunt alături de victimele consumului de droguri! Nu sunteţi singuri!”, a scris ministrul Rafila pe Facebook.

Bani sifonați

Deși statisticile sunt sumbre,  numărul centrelor destinate tinerilor consumatori de droguri sunt insuficiente la nivel național. Era în discuție înființarea unei  așa zise ,,Comunități Terapeutice“ la  Dejani. S-a vorbit despre această investiție încă din 2008, iar discuțiile și proiectele s-au reluat și în 2010, 2012 și chiar 2016, fiind inclusă și în planul de investiții al Guvernului prevăzut pentru perioada 2015-2018. Era vorba despre un Centru destinat reabilitării persoanelor consumatoare de droguri de mare risc (injectabile) care să fie amenajat în clădirea fostei garnizoane  militare de la Dejani, la poalele Munților Făgăraș. Dacă pentru acest obiectiv, în 2010 era vorba despre un proiect Phare obținut de Finlanda destinat Guvernului României în valoare de 1.100.000 euro, în 2015 era vorba de o finanțare internă în valoare de 11.289.000 lei. Banii s-au cheltuit, dar de atunci   clădirea stă goală, se degradează pe zi ce trece, iar niciun beneficiar nu i-a trecut pragul.   (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here