Octav Bjoza, fostul președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), continuă lupta împotriva comuniștilor și are câștig de cauză. Numai că de data aceasta arena este chiar în interiorul Asociației. Judecătoria Sectorului 3 București a anulat hotărârea Congresului XXVIII-lea al AFDPR desfășurat la Mamaia, în septembrie 2022, în ceea ce priveşte desemnarea lui Câmpeanu Leonard ca persoană propusă de congres pentru funcţia de subsecretar de stat. Sentința, care a fost emisă la data de 27 noiembrie 2023, nu este definitivă și poate fi contestată în termen de o lună.

  •  Solutia pe scurt: ,,Admite cererea. Anulează în parte Hotărârea Congresului al XXVIII-lea al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România încheiat la data de 22.09.2022 în ceea ce priveşte desemnarea domnului Câmpeanu Leonard ca persoană propusă de congres pentru funcţia de subsecretar de stat. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti. Pronunţată la data de 27.11.2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei. Document: Hotarâre  27.11.2023“

10 termene pe parcursul unui an

Dosarul civil nr. 24661/301/2022   a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 3 București la data de 3 octombrie 2022 în urma reclamației depuse de președintele AFDPR, Octav Bjoza, pentru anularea Hotărârii Congresului al XXVIII/lea al Asociației. Timp de un an au fost stabilite 10 termene, la cel din data de  28 februarie 2023, fiind repusă cauza pe rol.

Solutia pe scurt:

  • ,,Repune cauza pe rol. Acordă termen de judecată la data de 25.04.2023, ora 13:00, C 21 civil, sala 39, pentru când se vor cita părţile, pârâta cu menţiunea de indica identitatea celor 119 delegaţi prezenţi la Congresul XXVIII al Asociatiei din 21.09.2022 şi să depună dovada calităţii acestora de membri ai Asociaţiei, alături de Hotărârea nr. 1/07.07.2021 a Comitetului National de Conducere şi Consiliului Director despre care a făcut vorbire în acţiune şi statutul Asociaţiei în vigoare la data Congresului. Cu cale de atac odată cu fondul cauzei. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 28.02.2023. Document: Încheiere de şedinţă    28.02.2023

Reamintim că în perioada 21-22 septembrie 2022 s-a desfășurat  la Mamaia cel de-al XXVIII-lea congres al AFDPR, la care au participat atât membrii asociației, dar și urmași de foști deținuți politici. Cu această ocazie s-a supus votului propunerea asociației pentru funcția de  subsecretar de stat care să-l înlocuiască pe  Octav Bjoza, demis brutal din respectiva funcție de fostul premier Cîțu, printr-un ordin emis noaptea ca hoții. Propunerea unei părți a membrilor AFDPR pentru funcția deținută de  Octav Bjoza a fost Leonard Câmpeanu, fost membru PCR.

  Contestația în instanță a președintelui AFDPR, Octav Bjoza

,, În perioada 21-22 septembrie 2022, la Mamaia (Hotel „Aurora”), a avut loc cel de-al XXVIII-lea Congres al Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România – AFDPR,cu următoarea ordine de zi: Darea de seamă a Raportului financiar;  Darea de seamă a activității președintelui interimar al AFDPR, dl. Sergiu Rizescu;  Discuții tehnice despre proiectul de statut (propunere acceptată de delegații la Congres). Ordinea de zi a Congresului nu a fost nicidecum respectată, fiind deturnată prin supunerea la vot a unui reprezentant al AFDPR care să fie propus domnului Prim-Ministru Nicolae Ciucă, în vederea ocupării funcției de Subsecretar de Stat la Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – SSRML. În acest context, menționez că:

  •   Includerea pe ordinea de zi a Congresului a acestui subiect nu a fost nici propusă și nici votată de către participanți;
  •   Nu au existat buletine de vot care să confirme votul exercitat (ci doar hârtii imprimate cu numele a 3 candidați, distribuite neuniform delegaților, astfel încât unii dintre aceștia au avut la dispoziție mai multe asemenea imprimate, pe care să le introducă într-o „urnă” improvizată dintr-o cutie de carton, iar alții au primit câte un imprimat de persoană);
  •   Votul exercitat nu a fost legitim și statutar, mai exact, votanții ce reprezintă copiii-urmași (beneficiari ai art. 5 din Decretul-lege nr. 118/1990) nu au drept de vot, fiind cel mult membri simpatizanți fără drept de vot ai AFDPR,  conform statutului actual al Asociației, aflat în vigoare la data de 21 septembrie 2022. Pentru a fi statutar, un eventual vot trebuia să fie dat numai de Președinții de Filiale prezenți la Congres și de persoanele împuternicite în scris să-i reprezinte pe aceștia, în cadrul unui proces de votare care să fi fost anunțat și cunoscut în prealabil, din timp, printr-o ordine de zi prestabilită.
  •   Nu există și nu s-a întocmit un proces-verbal al Comisiei de votare, la data de 21 septembrie 2022 (adică, în ziua votului), care să ateste validarea statutară a votului oferit d-lui Leonard Câmpeanu (președinte interimar la Filiala AFDPR București).
  •  Propunerea domnului Leonard Câmpeanu, vicepreședinte interimar (din 2020) al Filialei AFDPR București, pentru ocuparea funcției de Subsecretar de Stat la Secretariatul de Stat este o rușine pentru noi, foștii deținuți politici, în contextul în care acesta a ascuns faptul că a fost membru al PCR în CV-ul prezentat Primului Ministru Nicolae Ciucă. Este exclus ca foștii deținuți politici să fie reprezentanți la nivel de Guvern al României de un fost membru al Partidului Comunist Român!  Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ruptura dintre AFDPR și Guvern ar fi iremediabilă, iar funcția de Subsecretar de Stat la Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1944-1989 (post înființat și dedicat nouă, celor din temnițele comuniste) nu și-ar mai avea scopul și menirea!  Foștii deținuți politici ar fi umiliți prin numirea unui fost membru PCR ca reprezentant al lor, iar miile de foști deținuți politici care nu mai sunt printre noi, dar nu au ezitat o clipă să își dea viața cu demnitate pentru patrie și credința lor, se răsucesc în mormânt în cazul unei astfel de decizii a Primului Ministru Nicolae Ciucă, decizie care nu ar trebui să fie luată în urma unui vot nestatutar, care a fost manipulat în mod grosolan!

Având în vedere toate cele expuse anterior, solicit,   deschiderea unei acțiuni de invalidare în instanță a așa-numitului vot pentru desemnarea unui reprezentant al AFDPR care să fie propus pentru funcția de Subsecretar de Stat, în urma desfășurării lucrărilor Congresului al XXVIII-lea al AFDPR. De altfel, nu poate fi întocmit corect, legal și statutar, iar prin urmare nu poate fi acceptat de instanța de judecată, niciun proces-verbal prezentat în numele Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România, AFDPR, care să consemneze validitatea și legalitatea unei activități complet nestatutarea Congresului, constând în desemnarea printr-un așa-numit„vot” a unui candidat la funcția de Subsecretar de Stat, candidat în persoana d-lui Leonard Câmpeanu, care a fost membru PCR!“ 

Ing. Octav Bjoza, Președinte AFDPR, Filiala Brașov, a fost condamnat de Tribunalul Militar Braşov la data de 10 octombrie 1958  la 15 ani muncă silnică, 10 ani degradare civică şi confiscarea totală a averii, prin sentinţa nr. 672/10.10.1958.  A trecut prin închisorile: Codlea, Gherla, Galaţi, Brăila, Văcăreşti şi Jilava, prin lagărele de muncă din Balta Brăilei de la Strâmba, Stoieneşti şi Salcia, precum şi cele din Delta Dunării, Bacul „4” şi Periprava – Secţia Grindu de unde a fost eliberat la 23 iunie 1962.

 Alt congres, altă conducere

Congresul al XXIX-lea al AFDPR a fost organizat în perioada 21-23 septembrie 2023  la Călimănești. Au participat 183 de delegați din 37 de filiale teritoriale, care au avut de dezbătut și aprobat un nou statut, dar și alegerea conducerii pentru următorii patru ani.  Delegații au ales prin vot secret conducerea AFDPR: președintele și Consiliul Director. În urma votului, funcția de președinte al AFDPR a fost acordată  Nicolinei Moica, (113 voturi).  Au fost aleși vicepreședinți Nistor Alin Bădiceanu, Cornelia Fetea,  Constantin Luchian și Leonard Câmpeanu, cel contestat de fostul președinte al Asociației, Octav Bjoza. Membri în Consiliul Director au fost aleși: Mateescu Ileana, Biolan Ovidiu, Ciucă Aspazia, Puiu Maria, Tomuta Adrian, Bucelea Ioan, Cojocaru Dorel, Torok Jozsef, Seliuc Liviu, Muntean Mircea, Popescu Alexandru, Nicolae Stănculescu, Husac Cristian, Irina Coos, Nistor Man, Corina Faina, Cotoi Ilie , ultimii trei fiind membri supleanți. (Lucia BAKI)

 

 

  

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here