FOTO: Europa Liberă

Curajul și profesionalismul elitelor politice au făcut posibilă Marea Unire de la 1918, spun istoricii. Suveranii Ferdinand și Maria, premierul Ionel Brătianu, transilvănenii Maniu și Vaida, basarabenii Halippa și Ciugureanu, bucovinenii Flondor și Bodea se numără printre fondatorii României Unite.

1 Decembrie 1918, ziua perfectă a României Unite, a fost pregătită meticulos și cu răbdare de elita politică românească vreme de multe decenii, arată Europa Liberă.

Dar în Primul Război Mondial (1914-1918), după înfrângerea militară din 1916 și ocupația germană asupra Bucureștiului, liderii români au intrat într-un dificil joc contracronometru, cu multe riscuri & mutări obligatorii și puține ieșiri posibile din impas.

Suveranii, politicienii români și prietenii lor occidentali au fost nevoiți să penduleze continuu între armată, diplomație și chiar propagandă și reclamă. Dar, aflați pe muchie de cuțit, au făcut-o cu o tenacitate neverosimilă astăzi și cu rezultate uimitoare: în doi ani, România și-a dublat suprafața înglobând toate provinciile sale istorice.

Contemporanii i-au mulțumit pentru ele lui Dumnezeu, au aclamat șarmul irezistibil al Reginei Maria, trimisă în 1919 în turneu diplomatic la Paris & Londra fiindcă acolo se măsurau noile frontiere, au invocat norocul sau toate la un loc.

Citește AICI un amplu material despre Marea Unire de la 1918, însoțit de fotografii excepționale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here