Execuția bugetară pe luna trecută arată că Administrația Prezidențială a cheltuit în octombrie pe deplasări externe de cinci ori mai mult decât a cheltuit tot Ministerul de Externe, informează Fanatik.
Deși Administrația Prezidențială susține că detaliile financiare ale deplasărilor președintelui României nu sunt informații publice, refuzând astfel să facă publice costurile acestor deplasări, datele publice din execuția bugetară arată ce sume au fost alocate, lună de lună, pentru aceste deplasări. Astfel, la finalul lunii octombrie, Administrația Prezidențială ajunsese deja la limita maximă a cheltuielilor ce pot fi angajate în timpul exercițiului bugetar. Practic, pentru deplasările din ultimele două luni, președintele Iohannis va trebui să-i ceară premierului Ciolacu bani de la Fondul de rezervă.
Peste trei milioane de lei, cheltuiți într-o singură lună
Execuția bugetară pe luna octombrie arată că, pentru deplasări externe, Administrația Prezidențială a cheltuit în cele zece luni ale acestui an suma de 34.089.237 lei. Suma apare la programul bugetar „Susținerea rolului președintelui României”. La finalul lunii septembrie, la aceeași categorie bugetară, suma ce fusese cheltuită era de 30.667.050 lei, ceea ce înseamnă că doar în luna octombrie, Administrația Prezidențială a avut cheltuieli de 3,42 milioane lei, adică peste 680.000 euro.
Suma este uriașă, dacă ne gândim că în anii 2016, 2017 sau 2018, anii de dinainte de pandemie, Administrația Prezidențială cheltuise pe deplasările externe doar câte 1,2 milioane euro. Raportat la bugetul pe anul 2023, Administrația Prezidențială avea alocată pentru deplasări externe suma de 27,19 milioane lei, credite bugetare, sumă ce putea fi extinsă până la 33,98 milioane lei, reprezentând credite de angajament.
Spre comparație, în primele zece luni ale anului, Ministerul Afacerilor Externe cheltuise pe deplasările în străinătate suma de 13,79 milioane lei, adică de două ori și jumătate mai puțin decât Administrația Prezidențială în aceeași perioadă. Doar în luna octombrie MAE a cheltuit pe deplasările în străinătate ale personalului diplomatic suma de 654.000 lei (la finalul lunii septembrie fuseseră cheltuiți 13,13 milioane lei). Astfel, suma cheltuită de MAE pe deplasările externe este de 5,2 ori mai mică decât cea cheltuită de Administrația Prezidențială.
În luna octombrie, șeful statului a efectuat patru vizite externe. Primele două au avut loc la începutul lunii, în Spania, în 5 și 6 octombrie la reuniunea informală a Consiliului European, apoi călătoria a continuat în Portugalia, 6-9 octombrie, unde a efectuat o vizită de stat. Următoarele deplasări au fost efectuate în Ungaria, 11 octombrie, iar la finalul lunii, 26-27 octombrie, a fost la Bruxelles, la la reuniunea Consiliului European și la Summitul Euro în format extins. În total e vorba de opt zile, ceea ce înseamnă un cost de 85.000 euro pe zi în deplasările președintelui.
Totuși, este posibil ca o parte a acestor fonduri să fie alocate pentru deplasările altor demnitari din Administrația Prezidențială sau să includă o parte din costurile turneului de nouă zile din Africa, timp în care a vizitat patru state: Kenya, Tanzania, Cabo Verde și Senegal. Președintele Iohannis a declarat că detaliile privind costurile vizitelor efectuate de șeful statului nu sunt informații publice.
„Administraţia Prezidenţială este foarte corectă şi transparentă şi chiar preşedintele, personal, răspunde tuturor întrebărilor şi nu cred că există un temei serios pentru a ne bănui de altceva. În rest, fiind Administraţia Prezidenţială, există o legislaţie specială, care spune colegilor exact ce se poate transmite şi ce nu se poate transmite”, declara șeful statului, în luna iunie, la Chișinău, întrebat de jurnaliștii români privind costurile deplasărilor sale.
Marile turnee internaționale ale președintelui Iohannis
Pe lângă turneul de nouă zile din Africa, președintele Iohannis a mai efectuat anul acesta două turnee internaționale de lungă durată. Astfel, la începutul lunii martie, în perioada 6-10, șeful statului a efectuat un turneu în Japonia și Singapore. În capitala Japoniei, Klaus Iohannis a semnat o declarație de instituire a unui parteneriat strategic între țara noastră și Japonia, dar și înființarea unui institut cultural. În ziua următoare a mers în centrul cultural al Japoniei, la Kyoto, acolo unde a avut o serie de întrevederi cu autoritățile locale. Ultimele două zile au fost dedicate vizitei în Singapore.
La finalul lunii februarie, Administrația Prezidențială cheltuise pe deplasările externe suma de 1.827.575 lei. O lună mai târziu, la finalul lunii martie, costurile cu deplasările în străinătate ale președintelui Iohannis au urcat la suma de 12.212.638 lei. Asta înseamnă că doar în luna martie, luna turneului din Asia, Cotroceniul a cheltuit suma de 10,38 milioane lei.
Cel de-al doilea turneu internațional al președintelui Iohannis din anul 2023 a fost efectuat în America de Sud. Timp de opt zile, între 18 și 26 aprilie, șeful statului a vizitat Brazilia, Chile și Argentina în cadrul turneului ce a avut ca scop „relansarea dialogului cu statele Americii Latine”.
La finalul lunii aprilie, Administrația Prezidențială cheltuise pe deplasările în străinătate suma de 14.912.947 lei. Asta înseamnă că în luna în care șeful statului a vizitat cele trei state din America de Sud, sumele cheltuite pentru deplasările externe au crescut cu 2,7 milioane lei. La începutul acestui an, Administrația Prezidențială transmitea către Agerpres că, în anul 2022, cele 21 de vizite externe ale șefului statului au costat bugetul de stat suma de 16,6 milioane lei. Altfel spus, în primele patru luni ale acestui an, Cotroceniul a cheltuit aproape cât între anul 2022.
De 1 Decembrie, șeful statului a plecat la Dubai, la un summit ONU pe tema schimbărilor climatice.