Ocolul silvic ,,Pădurile Făgărașului“ cu sediul la Voila încheie un an în care  activitățile desfășurate n-au fost doar în domeniul silvic, ci și de modernizare a sediului social, de atragere de noi membri, parteneriate cu școlile din zona Făgărașului pentru plantarea de puieți. Inginerul Ionel Lazea, șeful Ocolului silvic ,,Pădurile Făgărașului“, spune că la un an de când a preluat funcția a reușit să respecte obiectivele pe care și le-a propus, referindu-se în mod special la  transparența decizională.

  • ,,Am avut o  bună comunicare cu proprietarii de păduri, ceea ce ne-a adus un mare beneficiu. Încă de la preluarea funcției mi-am propus să schimbăm  mentalitatea oamenilor în relația cu ocolul și transparență totală în  activitatea noastră și am reușit. Trebuie să  fim corecți, dar în același timp și realiști pentru că munca noastră este pentru membrii ocolului, pentru a putea deservi populația cât mai bine“ a spus ing. Ionel Lazea, șeful Ocolului ,,Pădurile Făgărașului“.

 Modernizarea sediului de la Voila

Sediul în care își desfășoară activitatea Ocolul silvic ,,Pădurile Făgărașului“ este  la Voila și a fost edificat prin anii 70. Sunt două clădiri și anexe, una era folosită pentru birourile administrative și alta era ,,casa pădurarului“. De atunci imobilele n-au mai fost modernizate, ocolul folosind doar o clădire. În acest an, la ambele imobile au fost făcute reparații și modernizări. Fosta ,,casă a pădurarului“ a fost consolidată, i-a fost înlocuit acoperișul, a fost modernizată și vopsită fațada într-o nuanță de verde și au fost montate uși și geamuri termopan care imită lemnul. Clădirea administrativă a fost vopsită în aceeași culoare ca și ,,casa pădurarului“.

  • ,,Ne-am propus să renovăm sediul ocolului. Am început cu acoperișul clădirii din față pe care l-am schimbat. Am făcut reparații la magazia PSI, am reparat gardul din fața sediului. Toate lucrările le-am  executat în regie proprie, cu fonduri cât mai puține. Toți angajații ne-am implicat și am lucrat la aceste modernizări. Apoi am înlocuit ușile și geamurile clădirii din fată unde vom muta sediul administrativ. Am zugrăvit exterioarele ambelor clădiri și am montat un sistem de supraveghere video. Se impuneau aceste lucrări de reparații și modernizare“ a  spus Ionel Lazea, șeful ocolului silvic.

Acțiuni de plantare de puieți

O acțiune importantă, cuprinsă în planul  anual al ocolului silvic,  se referă la plantarea de puieți în diferitele zone pe care le administrează.

  • ,,Anual avem acțiuni de plantare de puieți. În acest an am plantat 48.000 de puieți de rășinoase, în special molid, pe văile montane, iar alte mii de puieți de stejar în zona de deal.  În acest an am plantat puieții de molid pe văile de la munte, Lisa, Brescioarei, Ucea, Sebeș, Dejani, Breaza, Pojorta. Vrem să înființăm în viitor o pepinieră a noastră și suntem în discuții cu primăriile pentru a ne pune la dispoziție o suprafață de teren pentru această pepinieră“ a adăugat șeful Ocolului silvic ,,Pădurile Făgărașului“.

Reprezentanții ocolului silvic de la Voila au organizat și ,,ore de silvicultură“ cu elevii de la școlile din zona Făgărașului când copiii s-au bucurat alături de pădurari pe Valea Brezei unde au aflat câteva dintre tainele pădurii.

Administrarea pădurilor

Ocolul silvic de la Voila administrează cea mai mare suprafață  din pădurile comunale făgărășene. Așa cum spune șeful de ocol, suprafața aflată în administrare depășește 16.000 hectare de pădure.

  • ,,Avem contracte cu mai multe primării, dar și cu composesorate. Numai în acest an am atras coposesorate noi, însemnând câteva sute de hectare“ a adăugat ing. Ionel Lazea.

La acest ocol silvic sunt 26 de angajați, ingineri (5), pădurari și personal administrativ.    Ocolul silvic de la  Voila  administrează pădurile comunale de la  Mândra, Lisa, Beclean, Recea, Hârseni, Făgăraș, dar și de la mai multe composesorate.   (Lucia BAKI)

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here