Domestic violence victim, a young Asian woman being hurt

O mamă cu trei copii minori din Făgăraș a fost nevoită să fugă din calea soțului violent. S-a întâmplat zilele trecute, când femeia s-a trezit în stradă, fără ajutor, iar împreună cu ea erau minorii, speriați și dezbrăcați. În locuință rămăsese tatăl pruncilor, un bărbat violent care și-a măsurat forța cu soția și copiii lui. Polițiștii au emis un ordin de protecție și atât. Dacă ar exista o plângere scrisă de victimă, oamenii legii ar declanșa cercetarea penală. Nu este singurul caz înregistrat la Făgăraș. În evidențele DAS Făgăraș sunt multe solicitări din partea persoanelor care sunt victime ale violenței domestice care cer ajutor și adăpost temporar.  Violenţa domestică a devenit un flagel care domină societatea românească. Soţiile şi copiii devin foarte uşor victime ale bărbaţilor din cauza geloziei, a alcoolului şi a lipsurilor de tot felul. Cei mai afectaţi în astfel de situaţii sunt însă copiii, care,  fără voia lor, devin martorii unor violenţe de nedescris.  În cele mai multe cazuri însă agresorii   se aleg doar cu ordin de protecție, rar  fiind  sancţionați sau cercetați penal. Oricum legislația nu prevede pedepse dure care să-i determine pe agresori să renunţe la apucăturile animalice. Victimele acestor violențe nu sunt ajutate, nu există un centru în zona Făgărașului în care să primească protecție de moment sau chiar pe perioade mai lungi. Astfel că victimele sunt nevoite să rămână în aceleași spații cu agresorii. Iar faptele  acestora continuă, totul degenerând în alte violențe și chiar crime.

Niciun centru destinat victimelor în zona Făgărașului

În Ţara Făgăraşului nu funcţionează niciun centru pentru adăpostirea victimelor violenţei în familie, iar la nivelul  județului Brașov existau, în ultimul deceniu, cinci  astfel de centre, în Braşov, Codlea şi în comuna Hălchiu. În urmă cu peste un deceniu funcționa la Făgăraș un astfel de centru construit cu fonduri europene. Timp de 4 ani victimele violenței domestice din județul Brașov erau găzduite aici. Dar centrul a fost defiinţat de Primăria Făgăraș, motivându-se lipsa fondurilor.   Centrul de la Făgăraş era bine dotat şi organizat şi oferea 16 locuri de cazare, iar în caz de necesitate puteau fi internate  şi 22 de persoane. Existau trei dormitoare, o bucătărie, o baie şi săli de consiliere. Unitatea colabora cu Poliţiile din judeţ, cu spitalul, cu Direcţia pentru Protecţia Copilului, cu primăriile, cu Medicina legală. Toate serviciile oferite victimelor erau gratuite, suportate de la buget, hrană, cazare, medicaţie, consiliere juridică şi psihologică.

Promisiunea din2017 a primarului din Făgăraș  

La 9 ianuarie 2017, primarul Făgărașului anunța  în presă că va înființa la Făgăraș  un centru în care victimele violenţei domestice se vor putea adăposti din calea agresorilor lor. Se declara atunci că  au fost purtate discuţii între reprezentanţii Primăriei Făgăraş, ai fundaţiilor care administrează astfel de centre şi avocaţi pentru a se găsi spaţiul şi modalitatea legală prin care o astfel de unitate ar putea funcţiona în municipiu.  Dar au fost numai declarații întrucât la 7 ani distanță se vede că nu s-a făcut nimic pentru victimele violenței domestice.   Se numeşte ,,violenţă în familie” orice act vătămător, fizic sau emoţional care are loc între membrii unei familii. Violenţa în familie este un fenomen care, în mare măsura, încă nu este conştientizat de către societate ca fiind ceva deosebit de grav. Totuși  Legea 217/25 mai 2003 apără victimele violenţei domestice şi faptele sunt sancţionate de Codul Penal.

Priorități pentru DAS Făgăraș

Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Făgăraș a prezentat în fiecare an o listă de priorități în privința investițiilor absolut necesare pentru municipiu. Conform directorului DAS, Bogdan Taflan, se dorește  înființarea unui centru pentru victimele violenței domestice, un centru pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități sub 65 de ani și o unitate pentru îngrijiri la domiciliu.

  • ,,Am predat Compartimentului fonduri europene din cadrul Primăriei o listă de priorități. Sunt 3 investiții de care are nevoie municipiu pentru a acoperi paleta serviciilor sociale și sper să se găsească programe prin care acestea să se realizeze. Este un adăpost pentru victimele violenței domestice, un  centru pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități sub 65 de ani. Avem solicitări pentru îngrijiri la domiciliu, iar înființarea unei unități în acest sens ar fi absolut  necesară. Deocamdată colaborăm cu Diakonia care are un serviciu de îngrijiri la domiciliu. Prin centrele de zi, 3 la număr, am acoperit cererile pentru copiii cu dizabilități, grupuri vulnerabile. În privința unui centru pentru victimele violenței domestice se caută programe de finanțare. Noi vrem un adăpost cu cazarea, îngrijirea și consilierea victimelor și nu doar consilierea lor. Pentru acest gen de servicii avem foarte multe solicitări. Din păcate suntem nevoiți să trimitem victimele în centrul de la Brașov “a declarat Bogdan Taflan, directorul DAS Făgăraș. (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here