FOTO: spotmedia.ro

Amatorii de jocuri video riscă pierderea permanentă a auzului din cauza zgomotului persistent în urechi, arată un studiu de anvergură, arată spotmedia.ro.

Analiza sugerează că nivelurile de sunet raportate în studiile efectuate pe mai mult de 50.000 de jucători se apropie sau depășesc adesea limitele de siguranță. Și având în vedere popularitatea jocurilor video la nivel global, e necesară creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile potențiale. Iar aici intră nu doar dificultățile de auz, ci chiar pierderea acestuia.

În timp ce căștile și locurile cu muzică au fost recunoscute ca surse de niveluri de sunet potențial nesigure, s-a acordat puțină atenție riscului potențial al jocurilor video asupra auzului. Adesea, în timpului jocului, sunetul ajunge la mare intensitate, iar această situație poate dura mai multe ore, a conchis analiza, care a revizuit nu mai puțin de 14 studii, conform CNN.

Mai mult, adesea sunt sunete de impuls – așa-zisele ”împușcături” din jocuri – cu intensitate foarte mare.

Studiul, publicat în revista BMJ Public Health, a concluzionat că ”jucătorii care ascultă la niveluri de sunet de mare intensitate și pentru perioade lungi de timp pot fi expuși riscului de pierdere permanentă a auzului indusă de sunet și/sau tinitus”.

Care e limita de decibeli considerată sigură

Dar ce înseamnă, de fapt, un nivel de sunet de mare intensitate? Potrivit experților în sănătate, nu ar trebui să trecem de 80 de decibeli atunci când ascultăm ceva. Și în acest caz expunerea nu ar trebui să fie mai mare de 40 de ore pe săptămână.

Dacă nu avem cum să măsurăm decibelii, ar trebui să ținem volumul la 60%, mai spun aceștia.

Copiii nu ar trebui să fie expuși la un zgomot mai mare de 75 de decibeli și nu mai mult de 40 de ore pe sătămână.

Orice depășire a acestei limite de decibeli trebuie să vină cu o scurtare a timpului de expunere. La fiecare trei decibeli în plus față de limita de 80 și 40 de ore pe săptămână, timpul de expunere trebuie să se înjumătățească. Astfel, dacă suntem expuși la 83 de decibeli, pentru a nu avea de suferit ar trebui să nu depășim 20 de ore de ascultare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here