Credincioșii bisericii cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din Făgăraș- cimitir, s-au bucurat duminică, 28 ianuarie a.c., de o seară duhovnicească prelungită cu o lansare de carte. După Taina Sfântului Maslu care a început la ora 17.00, părintele Alexandru Mihail Niță de la mănăstirea Sâmbăta de Sus și-a lansat cartea ,,Treptele Raiului”. Nu este prima lucrare a părintelui Niță, cărțile sale sunt rodul unei experiențe de viață în care el s-a aflat într-o permanentă căutare. Nu a fost o viață liniară, lucru care îl face să împărtășească tuturor celor aflați pe calea adevărului bucuria Duhului Sfânt care ,,suflă unde vrea”.

  • ,,Existența dăruită nouă este o permanentă chemare a Ziditorului către poporul Său cel credincios, stindard către lumea toată. Sensul vieții care ascultă cu bucurie glasul Părintelui nu mai poate fi altul decât o continuă și asiduă căutare spre povețele călăuzitoare, alese cu discernământ dintre multe alte ispititoare voci care promit și asigură plăceri imediate. Drumul, mai ales la început, nu este deloc lesnicios, ba chiar plin de obstacole, de pietre ce trebuiesc înlăturate; lipsesc reperele geografice, punctele cardinale dispar, hărțile sunt inexistente, deplasarea nu este spațială, ci interioară, spirituală” spune părintele  Alexandru Mihail Niță.

Cartea este o explorare a interiorului, o introspecție și un îndemn permanent la metanoia, întoarcerea spre cele cerești călătorind printre cele pământești.

  • ,,Întreg capitolul 14 al Evangheliei lui Ioan este cuvântarea de despărțire a Domnului Iisus de apostolii Săi, dintre care Toma dorește lămuriri depline: ,,Doamne, nu știm unde Te duci; iar calea, cum o putem ști?” La care primește deplina asigurare de la Însuși Dumnezeu. ,,Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Vicleanul știe, și are un răboj, și pune pe răboj păcatul pe care l-ai făcut și nu l-ai mărturisit. Deci, îndreptarul de spovedanie este cartea esențială a fiecărui creștin și de aceea viața trebuie să se schimbe din interior pe treptele Raiului și să nu deraiem de pe calea sensului vieții noastre care este veșnicia. Atâta timp cât mergem pe calea lui Dumnezeu atunci Dumnezeu ne ajută. Se înmulțesc faptele bune și crește iubirea. Iubirea de aproapele, de Dumnezeu, să o trăiți nu să o mărturisiți.  Omul înflorește, crește și se luptă să aibă această prezență a Duhului Sfânt” a spus părintele Alexandru Mihail Niță.

Cartea nu este doar un ghid despre cum să dobândim veșnicia ci și o sinteză a timpurilor pe care le trăim.

  • ,,Gogoșile dezinformaționale sunt răpitoare timpului omului actual, fascinat și înșelat de galopul omenirii către presupusa fericire globală, fericire trâmbițată nu demult (vă mai amintiți de ,,epoca de aur a comunismului”?) și de Ceaușescu cu foștii acoliți comuniști, unii dintre ei încă în viață, vânduți noilor stăpâni, capitaliști, pe care după ce i-au ponegrit și le-au profețit sfârșitul, iată astăzi îi adulează și îi slujesc fără teamă. Omul actual, pierdut (irecuperabil?) din calea existenței sale, s-a lăsat fascinat de realitățile imediate, cu tot grotescul lor, incapabil de a mai percepe sensul real al vieții, acela de punte spre veșnica Împărăție” ne învață părintele Alexandru.

,,Treptele Raiului” este un îndemn la veghere, rugăciune, curaj și speranță pe calea virtuților creștine: Credința, Nădejdea și Iubirea. (Ștefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here