Jocul ,,Fecioreasca fetelor din Crihalma“ este unic în țară și are o vechime de peste 100 de ani. Se păstrează și astăzi nealterat, femeile satului prezentându-l în forma autentică la orice eveniment la care sunt invitate.  Localnicii își doresc ca dansul să intre în patrimoniul imaterial cultural național și chiar patrimoniul UNESCO.

Formația de dansuri a Căminului Cultural Crihalma, 1965

Jocul Fecioreasca fetelor din Crihalma se joacă de mai bine de 100 de ani. Din toate informațiile pe care le-am cules și știm din sat, s-a născut în jurul Primului Război Mondial, înainte de 1916 – nu avem date exacte, dar știm că se joacă de atunci -, în perioada în care din sat, 195 de bărbați au fost duși în armată și satul a rămas pustiu, iar femeile, adunându-se la șezători – pentru că ăsta era obiceiul satelor, iarna să se adune în șezători – , femeile cu fetele, ca să-și umple timpul, au început să imite jocul fecioresc al bărbaților. Așa s-a născut Fecioreasca fetelor. Au figurile lor femeiești și în ziua de astăzi se joacă jocul autentic Fecioreasca fetelor din Crihalma”, explica Diana Nicușan, fiică a satului Crihalma, în volumul ,,Fecioreasca Fetelor din Crihalma“ lansat  în noiembrie 2022 în Cetatea Făgărașului.

Cartea a putut fi publicată cu ajutorul locuitoriilor din sat care au participat financiar la acest demers.

25 de femei și fete joacă Fecioreasca

Astăzi intră în joc  25 de fete și femei ale satului, cea mai tânără are 14 ani, cea mai în vârstă, Eugenia Fuciu, are 74  de ani, ea fiind și cea care îndrumă   pașii tinerelor care duc mai departe faima jocului. La fel ca și jocul, ținuta dansatoarelor este una specială, un costum popular specific satului la care se adaugă obligatoriu  măcăul, o găteală a capului.

  • Doamna profesor Eugenia Fuciu coordonează acest joc de peste 42 de ani și în tot acest timp a reușit să adune în continuare și să aibă fete care se joace Fecioreasca fetelor. În cartea pe care am reușit să o facem împreună cu oameni de specialitate: profesor coregraf Vasile Stoia, de la Sibiu, și Viorel Nistor, de la Arad, la finalul cărții sunt menționate 167 de femei și fete care, de-a lungul timpului, au jucat Fecioreasca, pe număr de casă, pe generații. Sunt chiar patru generații care au jucat Fecioreasca într-o curte”, a mai precizat în volum Diana Nicușan.

 Crihalma face parte din comuna Comăna, alături de satele Cămăna de Jos și Comăna de Sus și Ticușu Nou.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here