Alianța Pacienților Cronici din România solicită Parlamentului și Guvernului să anuleze taxarea cu 10% a concediilor medicale. Pacienții susțin că aceasta reprezintă o ”presiune nejustificată asupra bolnavilor cronici”, arată alba24.ro..

Potrivit sursei citate, solicitarea de anulare a taxării de 10% este pentru toate concediile medicale

  • atât pentru bolile cronice
  • cât și pentru afecțiunile acute, concediile de maternitate, concediile medicale pentru îngrijirea copilului bolnav, concediile medicale datorate unor accidente.

”Niciun bolnav cronic nu alege când să se îmbolnăvească și când să se interneze în spital. Boala cronică de orice fel are o evoluție naturală care nu se supune deciziilor arbitrare ale autorităților.

Dacă Guvernul consideră că se abuzează de concediile medicale, să declanșeze investigații care să identifice și să pedepsească abuzurile. Nu pot fi pedepsiți toți românilor doar pentru că nu au fost identificați cei care abuzează de concediile medicale.

Bolnavii cronici din România nu și-au ales boala, dar sunt nevoiți să trăiască cu efectele ei.

Taxarea cu 10% a concediilor medicale pune o povară în plus asupra lor pe lângă celelalte pe care le generează un sistem medical prost finanțat:

  • lipsa fondurilor pentru analizele medicale
  • probleme cu găsirea medicamentelor în farmacii
  • întârzieri în finanțarea spitalelor și farmaciilor.

Toate acestea duc la întârzieri în administrarea terapiilor și implicit la agravări ale stării de sănătate și creșterea numărului de concedii medicale”, a anunțat organizația, într-un comunicat.

Taxarea concediilor medicale

Salariații care își iau concediu medical în 2024 vor plăti un impozit de 10% pentru asigurările de sănătate (CASS).

Măsurile sunt cuprinse în OUG 115/2023, publicată în Monitorul Oficial pe 15 decembrie 2023.

Luni, preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a anunţat că a depus un amendament din partea grupului parlamentar PNL prin care măsura impozitării concediilor medicale să fie eliminată.

Amendamentul, care a fost depus la comisiile de muncă şi de buget-finanţe, vizează toate concediile medicale – şi cele de maternitate şi cele de îngrijire a copilului, pentru că omul a contribuit în perioada cât a lucrat. Nu de bună voie îşi ia un pacient oncologic un concediu medical, ci pentru că este obligat de situaţie să meargă la doctor. Îmi doresc ca toţi colegii din Parlament, indiferent de culoarea politică, să susţină acest amendament”, a afirmat Pauliuc, potrivit Agerpres.

Tot luni, Comisia de muncă a Senatului a amânat, cu o săptămână, dezbaterea aferentă OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare prin care concediile medicale sunt impozitate cu 10% de la 1 ianuarie.

Preşedintele comisiei, Ion Rotaru, a explicat că motivul amânării îl constituie primirea de la ministerele implicate a punctelor de vedere referitoare la amendamentele depuse. Termenul de depunere a amendamentelor a fost 6 februarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here