FOTO: Fanatik

Făgărășeanca Alina Bica, fost procuror-șef al DIICOT, condamnată la patru ani de închisoare și fugită în Italia, a dat statul român în judecată.

Fugara Alina Bica, condamnată în 2018 la patru ani de închisoare pentru infracțiunea de favorizare a infractorului, a deschis un proces împotriva statului român, la Tribunalul București.

Alina Bica a chemat în instanță Ministerul Finanțelor Publice

În litigiu a fost citat Ministerul Finanțelor Publice, din partea statului român. Primul termen al procesului nu a fost încă stabilit.

Acțiunea a fost înregistrată la jumătatea lunii decembrie, la secția”Conflicte de muncă și asigurări sociale” și are ca obiect”pretenții”.Bica a fugit din țară în 2017 și a fost reținută în Costa Rica. La sfârșitul anului 2018, ea a fost eliberată din arest și a ajuns în Italia.

În 2020, Bica a ajuns din nou în arest, însă Curtea de Apel de la Bari a respins cererea de extrădare a României și a decis că românca își poate executa pedeapsa pe teritoriul Italiei. ”În România există un singur penitenciar pentru femei și mai mult de jumătate dintre deținute au fost condamnate pe baza investigațiilor efectuate în biroul meu”, le-a spus Alina Bica judecătorilor italieni. România a recunoscut doar parțial hotărârea justiției italiene.

Fosta șefă DIICOT, audiată în secret încă din 2023

Acțiunea Alinei Bica vine în contextul în care fosta șefă a DIICOT încearcă, pe de-o parte, să scape de un an și trei luni din condamnare, iar pe de altă parte forțează o decizie a instanței referitoare la nelegalitatea deciziei de încetare a calității sale de avocat.

Într-un dosar separat, Alina Bica spune că i s-a încălcat dreptul la muncă, după ce Consiliului Baroului Dolj a dispus încetarea calității sale de avocat și radierea din Tabloul avocaților, începând cu data de 5 iulie 2018. Bica susține că măsura a fost luată ”fără să fie realizată vreo procedură de cercetare disciplinară și fără să fie anunțată sau chemată pentru a-și preciza punctul de vedere cu privire la această procedură de excludere”.

Potrivit datelor din dosar, Alina Bica a contestat decizia la Consiliul Uniunii Uniunii Naționale a Barourilor din România, iar la data de 22 aprilie 2023, a fost audiată on-line, după care i s-a comunicat verbal că”până la data de 1 mai 2023 va primi un răspuns, dar acest lucru nu s-a întâmplat”.

Cererea de anulare a deciziei emise de Consiliul Baroului Dolj, formulată de Alina Bica, s-a plimbat de la o instanță la alta, iar la data de 9 ianuarie 2024, Tribunalul București și-a declinat competența către Tribunalul Dolj.

Fugara Bica lucrează la o firmă de construcții, în Italia

Alina Bica a început să practice avocatura în 2016, la scurt timp după ce Klaus Iohannis a eliberat-o din magistratură, ca urmare a demisiei. Cu doi ani înainte, Consiliul Superior al Magistraturii luase măsura suspendării sale din funcția de procuror magistrat și încetarea activității la DIICOT, ca urmare a implicării sale în dosarul retrocedărilor ilegale de la ANRP, în care ulterior a fost achitată.

În prezent, Alina Bica locuiește în Altamura, o comună din provincia Bari, alături de concubinul ei român, care a avut aici o pizzerie. În actele prezentate judecătorilor italieni, Bica apare ca angajată a firmei de construcții Edilfarma SRL, înregistrată tot în Atalmura. Potrivit Libertatea, unicul acționar al societății este firma Realtopfarma SRL, fondată de Adrian Alexandrov, iubitul Elenei Udrea.

Prietenia dintre Alina Bica și Elena Udrea este una de notorietate. În 2014, pe vremea când ocupau funcții publice, cele două au fost fotografiate la shopping, la Paris. Ulterior, Bica și Udrea s-au reîntâlnit în Costa Rica, acolo unde au fugit după ce au fost condamnate la închisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here